Ποιοι Είμαστε


Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δημιουργήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τον τραγικό θάνατο τεσσάρων κρατουμένων στον Κορυδαλλό, οι οποίοι απανθρακώθηκαν στο κελί 80, στις 31 Μαρτίου 2006.


Στόχος της συλλογικότητάς μας ήταν και παραμένει να δίνει φωνή στους κρατούμενους, να δημοσιοποιεί τα αιτήματα και τις καταγγελίες τους, να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, να κάνει γνωστά στην κοινωνία τα προβλήματα των κρατουμένων, να στηρίζει τους δίκαιους αγώνες τους, να διεκδικεί την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς και την αποποινικοποίηση και αποαυστηροποίηση αδικημάτων με απώτερο στόχο την κατάργηση του θεσμού της φυλάκισης.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, 14 χρόνια τώρα, προσπαθεί να έχει συνεχή παρέμβαση στις φυλακές και την κοινωνία για όσα συμβαίνουν στις φυλακές και τα κρατητήρια όλης της χώρας και η οποιαδήποτε δράση της γίνεται εθελοντικά και αφιλοκερδώς.  Για λόγους αρχής επίσης, η Πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνει  τη νομική εκπροσώπηση κρατουμένων σε υποθέσεις τους.

Νιώθοντας αγανάκτηση για όλα αυτά τα δικαιώματα που στερούνται οι κρατούμενοι αλλά και οι συγγενείς τους και βλέποντας τη ζωή των πρώτων να χάνεται μέσα στα κελιά, προσπαθούμε να τους ακούσουμε και να κάνουμε τη φωνή τους να ακουστεί. Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες χρειάζονται την υποστήριξή μας προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Προωθούμε τα δικά τους αιτήματα και προβάλλουμε τις δικές τους ανάγκες.

Οι φυλακές πρέπει να σταματήσουν να εκδικούνται και να αγνοούν τα δικαιώματα των κρατουμένων και των ανθρώπων που τους αγαπούν. Γι’ αυτό καλούμε κάθε συγγενή ή κρατούμενο που υφίσταται βάναυση συμπεριφορά και νιώθει ότι τα δικαιώματα του καταπατώνται να το καταγγείλει και να το δημοσιοποιήσει μέσω της επαφής του με την Πρωτοβουλία, αλλά και με όποιον άλλο τρόπο επιθυμεί. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την κατάσταση στις φυλακές χωρίς να υποσχόμαστε ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των κρατουμένων δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες σ’ αυτούς. Μιλήστε μας, τηλεφωνήστε μας ή γράψτε μας είτε είστε κρατούμενοι, είτε συγγενείς και φίλοι τους, είτε απλώς ενδιαφέρεστε να παλέψουμε μαζί για αξιοπρέπεια.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί στις συναντήσεις της κάθε Πέμπτη στις 8 μ.μ.   όποιον επιθυμεί (πρώην κρατούμενους, φίλους, συγγενείς κρατουμένων) να συμμετάσχει, να συζητήσει για τα προβλήματα των κρατουμένων ή να καταγγείλει παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.


ΑΡΧΕΙΟ