Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑΤην παρακάτω ανακοίνωση, που αφορά τις εκπαιδευτικές άδειες και την απεργία πείνας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, έστειλαν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συγκρατούμενοί του από τις Φυλακές Κορυδαλλού.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΚορυδαλλός, 18 Μαρτίου 2018

Στις 12 Μάρτη εξετάστηκε από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού το αίτημα του συγκρατούμενού μας Βασίλη Δημάκη για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ο Βασίλης είναι φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς έχει περάσει με επιτυχία και τα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκε μέσα από τη φυλακή και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, το συμβούλιο εντελώς αναίτια και προκλητικά απέρριψε το αίτημά του συγκρατούμενού μας, εφευρίσκοντας προφάσεις και δικαιολογίες. Ας τονιστεί πως πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αίτηση για εκπαιδευτική άδεια που αιτείται παίρνοντας διαδοχικές αρνητικές  απαντήσεις χωρίς να τεκμηριώνεται ουσιωδώς η κάθε μία από αυτές.

Επιπροσθέτως, οι καθηγητές της σχολής του έχουν διαβεβαιώσει το συμβούλιο εγγράφως για την απαραίτητη παρακολούθηση των εκάστοτε μαθημάτων, διότι χωρίς αυτή καθίσταται αδύνατη η πρόοδος και η επιτυχία στις εξετάσεις αυτών. Ο νόμος σαφέστατα δεν εξαιρεί τα μαθήματα της θεωρίας, αλλά πρόκειται απλούστατα περί προφάσεων και μεροληπτικών ερμηνειών του νόμου εις βάρος κρατουμένων και της εκπαίδευσης αυτών.

Την περίοδο μάλιστα που προωθούνται από το υπουργείο εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και επιβοηθούνται άδειες εκπαιδευτικές δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε πως κόβεται έτσι η άδεια του Βασίλη Δημάκη που ζητάει το αυτονόητο: να σπουδάσει στη σχολή που με τόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να περάσει μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στη φυλακή.

Ο Βασίλης  βρίσκεται ήδη από τις 14 Μάρτη σε απεργία πείνας γιατί δεν δέχτηκε σιωπηρά την παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Συμβουλίου Κορυδαλλού όπως αυτό θα ήθελε. Έχει χάσει ήδη μέσα σε τέσσερις μέρες το 8% του σωματικού του βάρους. Δηλώνει προς κάθε πλευρά ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει αυτόν τον αγώνα στη μέση.

Απαιτούμε από το Υπουργείο και τους υπόλοιπους φορείς να ενσκήψουν στη συγκεκριμένη υπόθεση και να αποδείξουν στην πράξη εάν όλα αυτά που ευαγγελίζονται είναι ουσία ή κούφια λόγια... 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Ο «ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ» ΕΝ ΔΡΑΣΕΙΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Ο «ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ» ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                             Αθήνα, 12 Μαρτίου 2018

Στις 6 Μαρτίου 2018 η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων πραγματοποίησε προγραμματισμένη επίσκεψη στις Φυλακές Κορίνθου (Δικαστικές και Ανηλίκων). Οι φυλακές βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, είναι μικρού μεγέθους και σήμερα φιλοξενούν συνολικά 23 κρατούμενους σε ξεχωριστές πτέρυγες (7 ανήλικους και 15 ενήλικες).

Δικαστικές φυλακές
Η Πρωτοβουλία δεν μπόρεσε να επισκεφτεί τους χώρους διότι σύμφωνα με τον διευθυντή, δεν το επέτρεπε το Υπουργείο. Συνομίλησε όμως με κρατούμενους - υποχρεωτικά παρουσία της κοινωνικής λειτουργού, κατά την άποψη της διεύθυνσης.

Οι κρατούμενοι κατά τη συνομιλία μας, και παρά την παρουσία της κοινωνικής λειτουργού, κατήγγειλαν ονομαστικά (τα ονόματα στη διάθεση της Πρωτοβουλίας) ομάδα σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι τους κακομεταχειρίζονται, υποβάλλοντάς τους σε εξευτελιστικό έλεγχο σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο, αναγκάζοντάς τους να ξεγυμνωθούν εντελώς κάθε φορά μετά το ανοιχτό επισκεπτήριο είτε με συγγενή είτε με το συνήγορό τους, παρότι αυτό επιτηρείται από σωφρονιστικό υπάλληλο και κάμερα. Όποιος αρνείται περνάει πειθαρχικό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη συμπεριφορά των παραπάνω σωφρονιστικών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως την ημέρα της επίσκεψής μας απουσίαζαν σύσσωμοι. Οι προαναφερόμενοι σωφρονιστικοί απαγορεύουν επίσης στους κρατούμενους να έχουν μια σειρά από προσωπικά είδη, (πχ. σκούφο για το χειμώνα αλλά αντ’ αυτού τους προτείνουν να κόψουν ένα μπατζάκι από τη φόρμα τους και να το φορέσουν στο κεφάλι(!)  Απευθύνονται προσβλητικά σε αλλοδαπούς και μη, ενώ έφτασαν να ασκήσουν μπούλινγκ σε εθελόντρια με αποτέλεσμα να σταματήσει την εθελοντική εργασία και σε ένδειξη συμπαράστασης να  αποχωρήσουν και οι συνάδελφοί της.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τo άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  «Ουδείς επιτρέπεται να υποβληθή εις βασάνους ούτε εις ποινάς ή μεταχείρισιν απανθρώπους ή εξευτελιστικάς» (βλ. www.unhcr.gr)

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ 187α
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ 187α                                                                                

                                                                                     Αθήνα, 11 Μαρτίου 2018Την Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α, δόθηκε συνέντευξη τύπου με θέμα τις "Ακραίες ερμηνείες του Ν. 187α " που αφορούν την επικείμενη έκδοση απόφασης του Εφετείου, σε σχέση με τις κατηγορίες  για εμπρησμό με  γκαζάκι  του αυτοκινήτου του πρώην υπουργού  Γ. Παπαντωνίου, κατοχή κυνηγετικών φυσιγγίων και  ληστειών,  που αποδίδονται,  κατά περίπτωση,  στους: Ν.Ρωμανό, Αργ. Ντάλιο, Γ. Μιχαηλίδη, Δ. Πολίτη.

Η συνέντευξη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των γονέων πολιτικών κρατουμένων. 
Συζητητές οι: 

Γιώργος Κακαρνιάς  - Δικηγόρος-Συνήγορος πολιτικών κρατουμένων.

Αφροδίτη Κουκουτσάκη - Εγκληματολόγος, Πανεπιστημιακός

Κατερίνα Μάτσα - Ψυχίατρος, πρώην υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ

Σάββας Μιχαήλ - Συγγραφέας

Κοινό σημείο όλων των απόψεων των ομιλητών αναδείχθηκε -για ακόμη μία φορά-η ανάγκη κατάργησης του Νόμου 187α  που,  με την εν προκειμένω ακραία ερμηνεία εκ μέρους  της Εισαγγελικής Αρχής, για πρώτη φορά και εντελώς παράλογα,  ενεργοποιεί τον όρο «Ατομικός Τρομοκράτης-Μοναχικός Λύκος»,  προκειμένου να εντάξει σε αυτόν κάθε πολιτικό υποκείμενο που επιχειρεί ιδεολογική αντίσταση. 

Ειδικότερα δε, τονίστηκε ότι στη διανυόμενη περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης η ερμηνεία αυτή,  μηχανιστικά,  αναγορεύει τους αναρχικούς σε εσωτερικούς εχθρούς της κοινωνίας και του κράτους και χρησιμοποιείται ως ένας αέναα διευρυνόμενος εκφοβισμός προς όλο το κοινωνικό σώμα και ειδικότερα προς το πιο ευαίσθητο και μαχητικό τμήμα του, αυτού των νέων.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 187Α

Πρωτοβουλία Γονέων Πολιτικών Κρατουμένων και Αλληλέγγυων


Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ!

Την παρακάτω ανακοίνωση  προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλαν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων οι κρατούμενοι της Γ’ πτέρυγας των Φυλακών Λάρισας, με την οποία αναστέλλουν προσωρινά την από 13.2.2018 κινητοποίησή τους για τη χορήγηση αδειών, αναμένοντας από τους υπεύθυνους της φυλακής και του υπουργείου να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τον Γ. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

Λάρισα,  5 Μαρτίου 2018

Οι κρατούμενοι της Γ΄ πτέρυγας από τις φυλακές Λάρισας, αποφασίσαμε να σταματήσουμε προσωρινά τη διαμαρτυρία μας, γιατί μετά από τη δική μας πίεσημας κάλεσε η διεύθυνση/συμβούλιο της φυλακής την περασμένη Παρασκευή στις 2.3.2018 και ώρα 16:30 και μας υποσχέθηκαν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο από το πρώτο συμβούλιο για τις άδειες που θα είναι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο  του Μαρτίου. Πιστεύοντάς τους για άλλη μια φορά και περιμένοντας  ότι αυτή τη φορά θα κρατήσουν το λόγο τους και θα δώσουν άδειες σε όποιους τις δικαιούνται, ελπίζουμε να  μην ξαναχρειαστεί να κάνουμε διαμαρτυρία  πια γι’ αυτό το θέμα που μας απασχολεί όλους ούτε και για τα νόμιμα δικαιώματά μας.

Η διαμαρτυρία μας έληξε προσωρινά στις 2.3.2018 και ώρα 20:00.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Γ΄ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΔΕΙΑΤο παρακάτω κείμενο–διαμαρτυρία  προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από κρατούμενους στις Φυλακές Λάρισας οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση από τις 13.2.2018, διεκδικώντας το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμά  τους στην άδεια.

ΠΡΟΣ
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Γ. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

-----------

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

26 Φεβρουαρίου 2018

Οι κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας της Γ΄ πτέρυγας θα συνεχίσουμε την διαμαρτυρία-αγώνα μας κρατώντας την φυλακή και το προαύλιο ανοικτό από 8:00 η ώρα το πρωί μέχρι 21:00 το βράδυ, μέχρι να έρθει κάποιος αρμόδιος από το υπουργείο δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να βρούμε μια λύση με τις άδειες, γιατί εδώ στη φυλακή δεν τους έχουμε πια εμπιστοσύνη, διότι έχουμε κάνει πίσω πολλές φορές πιστεύοντας πως θα κρατήσουν το λόγο τους για τις άδειες, κάτι που δεν ισχύει. Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο πέρα από τα δικαιώματά μας. Αυτό το καθεστώς χούντας που είναι εδώ στις φυλακές Λάρισας για το θέμα των αδειών πρέπει να αλλάξει επειγόντως, διότι δεν αντέχουμε  άλλο. Δεν ξέρουμε ποιος φταίει γι’ αυτόν τον λόγο αλλά ξέρουμε ότι το συμβούλιο της φυλακής είναι ο διευθυντής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, κοινωνική λειτουργός ΑΓΑΘΗ ΛΟΥΚΙΔΟΥ και ένας εισαγγελέας επόπτης ΤΣΙΑΡΔΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, που είναι πάντα αρνητικοί.

Ζητάμε από έναν αρμόδιο να ελέγξει αυτό το συμβούλιο γιατί σίγουρα κάτι φταίει. Για να πάρει άδεια ένας κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας και ειδικά στην πτέρυγα Γ΄ έχει γίνει πλέον ανέκδοτο. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία να στην απορρίψουν που είναι ως συνήθως απέλαση, μεγάλο υπόλοιπο, μικρό υπόλοιπο, αδίκημα σε χρόνο δοκιμασίας κ.τ.λ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί στις άλλες φυλακές δίνουν άδειες και εδώ δεν δίνουν; Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι κρατούμενοι κάνουν αίτηση  μεταγωγής για άλλες φυλακές, η οποία ούτε αυτή δεν γίνεται δεκτή.

Το καθεστώς "Παπαδόπουλος" πρέπει να αλλάξει όπως και οτιδήποτε, διότι τον έχουμε 10 χρόνια στην πλάτη μας και μόνο εμείς γνωρίζουμε τι τραβάμε. Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο πέρα από τα δικαιώματά μας. Όχι μόνον δεν μας δίνουν άδεια, αλλά μας περνάνε 15 έως 20 μέρες αργότερα από το δίμηνο που προβλέπει ο νόμος, ενώ για τα πειθαρχικά πάντα υπάρχει εισαγγελέας και συμβούλιο. Επίσης  μας απειλούν και το κάνουν πραγματικότητα με το να μην μας περνάνε για άδεια όσο εμείς κάνουμε διαμαρτυρία για να πάρουμε άδεια όχι για να μην περάσουμε καθόλου.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη φυλακή αλλά τα αφήσαμε στην άκρη γιατί οι άδειες είναι το κυριότερο θέμα  για όλους εμάς εδώ στις φυλακές της Λάρισας.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και ευχόμαστε να βρεθεί το συντομότερο μια λύση.

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ Γ΄ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ

ΑΡΧΕΙΟ