Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Δελτίο Τύπου
Σωφρονισμός και άγρια δύση

Τον τελευταίο καιρό επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση ζητήματα που σχετίζονται με την απονομή ποινικής δικαιοσύνης και το σωφρονιστικό σύστημα. Η συζήτηση γίνεται δυστυχώς με όρους πλειοδοσίας σε ηθικό πανικό, καλλιέργειας αισθήματος φόβου και ανασφάλειας καθώς και μιας ικανής δόσης fake news. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η επιστροφή σε πρωτοφανείς μεθόδους λιντσαρίσματος, σωματικού και επικοινωνιακού, την οποία υποδαυλίζουν μερίδα του τύπου και εμπρηστικές πολιτικές δηλώσεις.

Πράγματι, η δημόσια συζήτηση για τα θέματα αυτά δεν μπορεί να είναι μια συζήτηση μεταξύ ειδικών, αφού αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Ωστόσο, οφείλει να γίνεται με γνώση των δεδομένων (ποσοτικών και ποιοτικών) όσο και -ιδίως- με ψυχραιμία.

Η ΕλΕΔΑ έχει επανειλημμένα επισημάνει τα δομικά προβλήματα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος: μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, εξαιρετικά υψηλές προβλεπόμενες ποινές, επιβολή της ποινής των ισοβίων σε βαθμό που προσιδιάζει σε τριτοκοσμική χώρα και επομένως υπερπληθυσμός στις φυλακές, άθλιες συνθήκες κράτησης, διαφθορά, μη εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης μέτρων και πολλά άλλα.

Τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει την Πολιτεία εδώ και χρόνια στην υιοθέτηση αποσπασματικών λύσεων, όπως αυτή της υιοθέτησης έκτακτων μέτρων αποσυμφόρησης. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και ο Ν.4322/2015 (στο δημόσιο λόγο έχει καταγραφεί ως “νόμος Παρασκευόπουλου”), η ισχύς του οποίου παρατάθηκε και από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτό που συστηματικά αποκρύπτεται σχετικά με αυτόν το νόμο, είναι ότι υιοθετήθηκε υπό την πίεση των δεκάδων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο καταδίκαζε την Ελλάδα για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές και επιδίκαζε εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις υπέρ των κρατουμένων καθώς και των επανειλημμένων συστάσεων διεθνών οργανισμών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, οι οποίοι κατήγγειλαν την Ελλάδα για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων.  
 
Η ίδια η εισαγωγή “έκτακτης” νομοθεσίας – και μάλιστα διαχρονικά - μαρτυρά δύο πράγματα: αφενός την δυσλειτουργία και την ανεπάρκεια του “κανονικού” θεσμικού πλαισίου και αφετέρου την προφανή αδυναμία κοινωνίας και Πολιτείας να συζητήσουν ψύχραιμα και συντεταγμένα τη θέσπιση ενός ορθολογικού πλαισίου ποινών και έκτισης, με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων και ευρωπαϊκό προσανατολισμό.  Τη στιγμή που σε χώρες όπως η Ολλανδία προτάσσονται εναλλακτικές λύσεις έκτισης ποινών με συνέπεια το κλείσιμο φυλακών, στην Ελλάδα συζητάμε για το σωφρονιστικό σύστημα με όρους του 18ου αιώνα.

Με αφορμή δε την πρόσφατη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, τέθηκε εκ νέου υπό αμφισβήτηση η ίδια η ύπαρξη του θεσμού των αδειών, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των παραβιάσεων κινείται σε επίπεδα κάτω του 2%, είναι δε ένας απολύτως επιτυχημένος και αναγκαίος θεσμός για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Ως εκ τούτου, οι προτροπές, ακόμα και από πολιτικά στελέχη, προς τα όργανα του Συμβουλίου να μην τηρήσουν τη νομιμότητα αλλά να βγάλουν αποφάσεις με κριτήρια σκοπιμότητας, όχι απλώς προκαλούν έκπληξη αλλά μας δημιουργούν έντονη ανησυχία και για το επίπεδο του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Ο ευρωπαϊκός χώρος έχει κάνει μια θεμελιακή επιλογή, την κατίσχυση των κανόνων του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κάθε απόπειρα σπίλωσης όσων υπερασπίζονται ή προωθούν νομοθετικά αυτές τις εγγυήσεις αποτελεί πλήγμα στον νομικό μας πολιτισμό και αμφισβητεί τον ουσιαστικό θεσμικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.


Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Κινητοποίηση ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα: ανακοίνωση 4η

Σήμερα 12 Νοεμβρίου, στα πλαίσια της κινητοποίησης ενάντια στις νέες φασιστικές διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΠΡΟΑΥΛΙΑ, πέρα από το προβλεπόμενο ωράριο για δύο ώρες.
Πριν μία βδομάδα, ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Δουλάμης Παύλος, στην συνάντηση του με την Επιτροπή Αγώνα, μας διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματά μας (τα οποία χαρακτήρισε δίκαια) θα μεταφερθούν στο υπουργείο ώστε να μας δοθούν απαντήσεις.
Αντίθετα όμως το υπουργείο ακολούθησε το δόγμα του «αποφασίζουμε και διατάζουμε».
Έτσι, την Πέμπτη 9 Νοέμβρη ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καν τη συμμετοχή της επιτροπής δικηγόρων που έχει συσταθεί για να μας εκπροσωπεί.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ


11 Νοεμβρίου 2017
ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΣΑΠΙΖΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Σχεδόν 10 χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις χρεοκοπίες τραπεζών, και εφτά χρόνια μετά από την έναρξη της εποχής των μνημονίων και της επιτήρησης της χώρας από την τρόικα (Δ.Ν.Τ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ε.Κ.Τ) η κοινωνική βάση σε αυτό τον τόπο έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις-μαριονέτες έχουν εκχωρήσει οριστικά την ουσιαστική διακυβέρνηση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στους υπερεθνικούς οργανισμούς της Ε.Ε και έμμεσα στις κεφαλαιαγορές και επιβάλλουν όλο και νέα μέτρα κοινωνικής ευθανασίας μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού στην χώρα που συνιστούν πλέον ασήμαντες ποσότητες στην προστιθέμενη αξία του καπιταλιστικού πλούτου. Γι’ αυτό και δεν έχει σημασία αν αφανιστούν. Αυτή η συνθήκη εξόντωσης είναι εξάλλου προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση του συστήματος, για την διατήρηση του πολιτικού καθεστώτος, για την διαιώνιση του καπιταλισμού.

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Εκδήλωση: «Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας και οι μεθοδεύσεις του αντιτρομοκρατικού κράτους»Εκδήλωση με θέμα «Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας και οι μεθοδεύσεις του αντιτρομοκρατικού κράτους» διοργανώνει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 19:30, στο Νοσότρος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Κώστας Παπαδάκης (Δικηγόρος)
Σ. Τζουανόπουλος (Πρωτοβουλία Νομικών για την Ελευθερία)
Στέλιος Μπαζίγος (Καμμιά μητέρα και κανένα μωρό σε κελί)
Μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Τηλεφωνική παρέμβαση από τις φυλακές.
Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2η

                
                  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ανακοίνωση 2η                                                                     
                                                                           (αναδημοσίευση από το athens indymedia)

Σήμερα 2/11/2017, επισκέφθηκε τις φυλακές ο διευθυντής του υπουργείου δικαιοσύνης και συντονιστής φυλακών Παύλος Δουλάμης, για να συζητήσει με την Επιτροπή Αγώνα αντρικών-γυναικείων φυλακών, σχετικά με την κινητοποίηση ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα.
Η επίσκεψή του έγινε μετά τη δημοσιοποίηση της κινητοποίησής μας και την άρνηση του μεσημεριανού κλειδώματος στα κελιά. Η Επιτροπή Αγώνα έθεσε τα αιτήματα που έχει διατυπώσει εξ’ αρχής στο κείμενό της για την απόσυρση των φασιστικών διατάξεων του νέου σωφρονιστικού κώδικα, και συγκεκριμένα:

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

H παρακάτω επιστολή στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από τον κρατούμενο φοιτητή Βασίλειο Δ.                                    

                                 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 

Κοινοποιούμενη και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Του Βασιλείου Δ., κρατουμένου φοιτητή Πολιτικού Νομικής ΕΚΠΑ

Προχθές εμφανίστηκα ενώπιον του Συμβουλίου της Φυλακής Κορυδαλλού, το οποίο έκρινε Αίτημά μου για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας που είχε υποβληθεί προ 3 εβδομάδων. Μου ανακοινώθηκε προφορικά από τον κ.Εισαγγελέα ότι το αίτημά μου απορρίπτεται.
 
Χθες υπέβαλα δια της Δικηγόρου μου Αίτημα στο ίδιο Συμβούλιο, με το οποίο ζήτησα εμφατικά –εφόσον απορρίφθηκε το αίτημά μου να πηγαίνω «με βραχιολάκι» στο Πανεπιστήμιο και να επιστρέφω στη φυλακή- τουλάχιστον να τιμηθούν οι υποχρεώσεις που θέτει ρητά η Κ.Υ.Α. προς διευκόλυνσή μου στην εξ αποστάσεως, έστω, παρακολούθηση των μαθημάτων του Πανεπιστημίου στο οποίο «πέρασα» κι από το οποίο μέχρι στιγμής με αποκόπτει το σωφρονιστικό σύστημα πεισματικά, παρότι η πρόσβασή μου στην εκπαίδευση ως κρατουμένου είναι υποτίθεται «εγγυημένη» σ’ αυτή τη χώρα.

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Κινητοποίηση στις φυλακές για τον Σωφρονιστικό Κώδικα


Η μετάφραση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα

Στις 16 Οκτωβρίου 2017 κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση ο νέος σωφρονιστικός κώδικας. Στα 88 άρθρα του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα πίσω από τις θολές και αόριστες διατυπώσεις του, υπάρχει μία απλή και ξεκάθαρη μετάφραση “επιστροφή των φυλακών τύπου Γ’ και αντικατάσταση των αδειών και των αναστολών με την καθιέρωση ηλεκτρονικού βραχιολιού και κατ’ οίκον περιορισμού”.

Στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, διευρύνονται οι ήδη απολυταρχικές εξουσίες του εισαγγελέα, καθόλου τυχαίο, αφού πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης του Σωφρονιστικού Κώδικα, είναι ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Κι όλα αυτά κάτω από τον μανδύα του προοδευτικού ανθρωπισμού που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι σαν να έβαλαν τον δήμιο να φροντίζει.. την υγεία των θυμάτων του.

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ζωρζ Ιμπραΐμ ΑμπνταλάΣτο πλαίσιο της εβδομάδας διεθνών δράσεων αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο Ζωρζ Ιμπραΐμ Αμπνταλά, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος επί 33 ολόκληρα χρόνια στις γαλλικές φυλακές κατά παράβαση κάθε ισχύοντος νόμου,

η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί στη συγκέντρωση στη γαλλική πρεσβεία την Τρίτη 24 Οκτώβρη, στις 6μμ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φυλακές Γρεβενών: Πίσω από τη βιτρίνα ο αποκλεισμός και η απόγνωση
                                                                                         
                                                                                   Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2017

Στις 10 Οκτωβρίου 2017 η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων πραγματοποίησε επίσκεψη στις φυλακές Γρεβενών, ένα σύγχρονο φρούριο με ψηλούς τοίχους, συρματοπλέγματα,  δεκάδες φυλάκια και αυστηρούς έλεγχους στην είσοδο, το οποίο βρίσκεται στη μέση του πουθενά σε μια έκταση περίπου 26 στρεμμάτων.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας συναντήθηκαν με εκπροσώπους κρατουμένων   και επισκέφτηκαν παρουσία του διευθυντή   διάφορους χώρους των φυλακών  από τα μαγειρεία μέχρι και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας όχι  όμως και τις πτέρυγες όπου διαβιούν οι κρατούμενοι με τη δικαιολογία  ότι το είχε απαγορεύσει ο Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτύχης Φυτράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής, ο αριθμός των κρατουμένων στο Κατάστημα είναι αντίστοιχος της χωρητικότητας της φυλακής, δηλαδή περίπου 600 κρατούμενοι από τους οποίους οι μισοί είναι αλλοδαποί και γύρω στους 120  υπόδικοι.

Χώροι-Υποδομές
Η πρώτη εικόνα που αποκομίζει κανείς από τον χώρο  θα μπορούσε να πει ότι  είναι  σχεδόν εντυπωσιακή, το κτίριο της διοίκησης είναι άνετο, καθαρό με φρεσκοβαμμένους τοίχους και  γυαλιστερά μάρμαρα. Μόνο που πίσω από αυτή την «εντυπωσιακή»  εικόνα, τα προβλήματα για τους κρατούμενους συνεχίζουν να είναι υπαρκτά και δυσεπίλυτα.

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕΤ΄ ΕΜΠΟΔΙΩΝΗ παρακάτω ανακοίνωση στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από κρατούμενους στις Φυλακές Κορυδαλλού.
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ -  ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Οι κρατούμενοι φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευόμενοι της φυλακής Κορυδαλλού, πέραν των δύσκολων συνθηκών κράτησης που γενικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά, ειδικά δε σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση μας στις φυλακές του Κράτους και την εισαγωγή μας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βρισκόμαστε δυστυχώς αντιμέτωποι με δύσκολες εκπαιδευτικές συνθήκες, είτε λόγω ελλιπών δομών της φυλακής είτε λόγω της ανυπαρξίας των ιθυνόντων, που στην καλύτερη των περιπτώσεων απλά δεν ενδιαφέρονται για την περαίωση των σπουδών μας.

ΑΡΧΕΙΟ