Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Επίσκεψη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού εν μέσω της κινητοποίησης των κρατουμένων για τον νέο Σ.Κ.


Επίσκεψη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού εν μέσω της κινητοποίησης των κρατουμένων για τον νέο Σ.Κ.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επισκέφθηκε πρόσφατα τις φυλακές Κορυδαλλού και καταγράφει συνοπτικά τις συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι.

Οι φυλακές Κορυδαλλού είναι ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα από διαφορετικά κτίρια, αποτελούμενο από έξι ανδρικές πτέρυγες, μία γυναικεία και το υπόγειο. Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις μεταξύ τους όσο αφορά τις συνθήκες, ενώ εντελώς ιδιαίτερο καθεστώς επικρατεί στο υπόγειο. Σε αυτό το άθλιο, αρχαίο κτιριακό  σύμπλεγμα, που χρήζει επισκευών σε κάθε τετραγωνικό του μέτρο, κρατούνται 1680 άνθρωποι (κατά την ημέρα της επίσκεψης – δηλαδή περίπου 300 περισσότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις).

Στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δεν επιτράπηκε η είσοδος στα κελιά των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές ούτε στο υπόγειο, γιατί σύμφωνα με τη φυλακή, η άδεια που εγκρίθηκε από το Υπουργείο επέτρεπε την επίσκεψη μόνο των χώρων  του Σχολείου.

Α. Συνθήκες  διαβίωσης

Οι συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής είναι βασικό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι κατσαρίδες αποτελούν σημαντικό  μέρος του πληθυσμού της φυλακής, ενώ τα απολυμαντικά δίνονται με το σταγονόμετρο για τους κοινόχρηστους χώρους (κατσαριδοκτόνο έχεις αν αγοράσεις ιδιωτικά, το ίδιο και χλώριο για το θάλαμο ή το κελί). Η εξάπλωση ψώρας σε κάποια πτέρυγα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Οι ώρες παροχής ζεστού νερού σπανίζουν στις περισσότερες πτέρυγες, γι’ αυτό συχνά κάνουν μπάνιο «με πατέντες» όπως αναφέρουν οι έγκλειστοι-ζεσταίνοντας νερό στην κατσαρόλα. Το φαινόμενο να λειτουργούν 2 μπάνια για 350 άτομα συμπληρώνει την εικόνα (συχνά αποτέλεσμα χρόνιων βλαβών που δεν επισκευάζονται). Και φυσικά το εποχικό πρόβλημα της θέρμανσης που επαναλαμβάνεται σκληρά κάθε χειμώνα. Η υγρασία επικρατεί παντού, έως τον τρίτο όροφο.
Τα φαγητά χαρακτηρίζονται ως απορρίματα που αναγκάζονται να καταναλώνουν οι άποροι, πράγμα που σημαίνει ότι η φυλακή άτυπα ...επιδοτείται από τις οικογένειες των κρατουμένων, αφού εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να στέλνουν χρήματα για την αγορά ειδών διατροφής από το κυλικείο (μια ανθηρή μπίζνα γύρω από τον άξονα της φυλακής). Η κατάσταση στα μαγειρεία είναι άθλια και από άποψη καθαριότητας.
Οι κρατούμενοι διαβιούν σε κελιά 2-4 ατόμων γεμάτα υγρασία, με κάποιους υπεράριθμους να κοιμούνται σε κατασκευές από παλέτες, όπου τοποθετούν τα στρώματα τα οποία συχνά έχουν κοριούς. Αρνητική εξαίρεση αποτελεί η γυναικεία πτέρυγα, όπου επικρατούν οι θάλαμοι με διόροφες κουκέτες για 8-10 γυναίκες. Η κατάσταση είναι χειρότερη για τους αλλοδαπούς που έχουν έλλειψη ρούχων και παπλωμάτων.

Β. Ιατρική περίθαλψη: 

Τα παράπονα για την ανταπόκριση των γιατρών στα θέματα υγείας επαναλαμβάνονται και σε αυτή τη φυλακή. Η αναμονή για χειρουργείο πολύποδα κυμαίνεται από 3 έως 9 μήνες. Μαγνητικές, αξονικές που χάνονται. Σε αφθονία ψυχοφάρμακα και παυσίπονα για κάθε πρόβλημα, ενώ λείπουν φάρμακα για δερματικές παθήσεις. «Πρέπει να πεθαίνεις για να σε πάνε σε γιατρό», δηλώνουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.
Αντίθετα ο υπεύθυνος γιατρός θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι διαθέτει πληθώρα φαρμάκων. Βέβαια εύκολα διαπιστώνεις τη βρωμιά στο χώρο του ιατρείου, την απουσία χαρτοσέντονου μιας χρήσης στο κρεβάτι του εξεταστηρίου. Με μόνιμο έναν παθολόγο και κατ’ επίσκεψη γιατρούς όλων των ειδικοτήτων συμπληρώνεται ιατρική παρουσία, με κρίσιμη όμως την έλλειψη οποιασδήποτε ιατρικής ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια της νύχτας, που έχει κοστίσει ζωές.

Η ψυχολογική υποστήριξη γνωρίζει τους περιορισμούς που συναντώνται και σε άλλες φυλακές. Παρότι έχει τεράστιο ρόλο να παίξει, γίνεται μόνο με αίτηση από ένα πληθυσμό προκατειλημμένο, που ο μισός είναι αλλόγλωσσος και δεν μπορεί να βοηθηθεί.

Γ. Διαδικασία επανένταξης:

1.Επισκεπτήρια: Η σύνδεση με τον έξω κόσμο και τον κυριότερο σύνδεσμο, την οικογένεια, αποτελεί  κεφαλαιώδες πρόβλημα. Επισκεπτήρια σε απάνθρωπες συνθήκες μη επικοινωνίας πίσω από τζάμι και τηλέφωνο, ελάχιστης διάρκειας, ενώ αγγίζουν τη βαρβαρότητα όταν πρόκειται για επισκεπτήρια παιδιών. Η διοίκηση αιτιολογεί τις συνθήκες με μέτρα ασφάλειας, ενώ την περιορισμένη διάρκεια με την έλλειψη προσωπικού. Εναλλακτικές υπάρχουν, όπως πχ η καθιέρωση επισκεπτηρίων σε χώρους εκδηλώσεων ή στην αυλή όπου δεδομένων των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης, με λιγότερους υπάλληλους θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις των επισκεπτών με τους κρατούμενους σε ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς την ασφυκτική πίεση του χρόνου. Τώρα ανθρώπινες συνθήκες προβλέπονται μία φορά το μήνα για μισή ώρα στο λεγόμενο “ελεύθερο” επισκεπτήριο.
Η επικοινωνία μέσω Skype εδώ δεν έχει εγκαινιαστεί, οπότε οι αλλοδαποί βρίσκονται πλήρως στερημένοι από την όποια υποστήριξη οικείου περιβάλλοντος.

2.Εκπαίδευση
 Περίπου 170 μαθητές και φοιτητές παρακολουθούν ΑΕΙ και ΣΔΕ, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμός σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της φυλακής. Βέβαια σε σύγκριση με τον αριθμό των 1660 εγκλείστων, ο δρόμος της εκπαίδευσης, που είναι ένας  δρόμος που οδηγεί στον επιδιωκόμενο σωφρονισμό ή στην κάλυψη των χαμένων ευκαιριών εκπαίδευσης για ολόκληρες κοινωνικές ομάδες (πχ Ρομά), είναι μακρύς. Κι όμως οι σπουδαστές ακόμη δεν παίρνουν άδεια όλοι - κάποιοι γιατί έκαναν το λάθος να περάσουν σε θεωρητικές επιστήμες. Σε κάποιον δυσχεραίνεται η παρακολούθηση του ΙΕΚ εντός της φυλακής, λόγω σύμπτωσης διδασκαλίας και επισκεπτηρίου με το παιδί του, κάτι που παρέμενε ανεπίλυτο, ενώ θα μπορούσε το επισκεπτήριο να ενταχθεί σε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Να αναφερθεί ότι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού καλύπτουν εθελοντές εκπαιδευτικοί.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στη γυναικεία πτέρυγα δεν λειτουργεί καν Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, κάτι που καμμιά συνθήκη δεν δικαιολογεί. Ενδεχομένως η λειτουργία της φυλακής περιπλέκεται από την παράλληλη -έστω και περιθωριακά- λειτουργία της εκπαίδευσης, κάτι που όμως πρέπει να θεραπευτεί άμεσα και να ενισχυθεί σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού. «Να μετατρέψουμε τις φυλακές σε σχολεία», παροτρύνει ένα ρεύμα κριτικής της φυλακής, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη αναποτελεσματικότητα και το υψηλό  κόστος της.

3.Άδειες:  Η χορήγησή τους αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, με τον εισαγγελέα του Συμβουλίου της φυλακής να επιβάλει αντιδημοκρατικά την αρνητική άποψή του ακόμη και όταν μειοψηφεί έναντι των άλλων δύο μελών (διευθυντή και κοινωνικού λειτουργού). Στερούν ακόμη και εκπαιδευτικές άδειες σε φοιτητές θεωρητικών σχολών, ενώ πλέον όλο και περισσότεροι “αδειούχοι” υποχρεούνται να είναι υπό συνεχή ηλεκτρονική επιτήρηση επί πληρωμή (μια ακόμη ανθηρή μπίζνα γύρω από το σύστημα της φυλακής). Το αυθαίρετο καθεστώς που επικρατεί στις άδειες επιδεινώνουν συχνά κραυγές μέσω των ΜΜΕ, που απαιτούν ανέξοδα τη στέρηση αδειών, ενός δοκιμασμένου μέτρου σωφρονισμού, σε ανθρώπους που πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος. Είναι καθήκον όλων να αντικατασταθεί ο κανιβαλισμός από τη συνειδητοποίηση του βιώματος του μακροχρόνιου εγκλεισμού και της σημασίας της κάθε ανάσας ελευθερίας που αντιπροσωπεύουν οι άδειες στο πλαίσιο της επανένταξης στην κοινωνία.

4. Καλλιτεχνικές δραστηριότητες: 
Προσφέρονται σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως επίσης και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ενδεχομένως η συμμετοχή σε αυτές τις τελευταίες να αυξανόταν αν σχεδιάζονταν υπεύθυνα σε συνεργασία με ειδικούς, λαμβάνοντας υπ’ όψη παραμέτρους όπως η πολυπολιτισμικότητα, που λειτουργεί ως μια περιοριστική παράμετρος καθώς οι κρατούμενοι κλείνονται σε εθνοτικές ομάδες- κάτι που πρέπει να σπάσει και μέσα στη φυλακή. Οι ίδιοι οι παράγοντες της φυλακής διαπιστώνουν ότι εκεί που αμβλύνεται το φαινόμενο της κλειστότητας είναι όντως στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στη φυλακή.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Το κτήριο όπου κρατούνται ως επί το πλείστον οι υπόδικες γυναίκες είναι ίσως αθλιότερο από το κτίριο των ανδρικών φυλακών, με θαλάμους στους οποίους διαβιούν 8-10 γυναίκες και με ένα μόνο χώρο εκδηλώσεων χωρίς ένα παράθυρο.

Οι συνθήκες είναι ανάλογες με αυτές των ανδρικών φυλακών, η θέρμανση ανύπαρκτη όπως και οι παροχές της κοινωνικής υπηρεσίας σε είδη υγεινής και καθαριότητας.
Σύμφωνα με τις κρατούμενες υπάρχει πλήρης απαξία για τα ιατρικά ζητήματά τους,  ενώ αφθονούν τα ψυχοφάρμακα - όπως συμβαίνει στις περισσότερες φυλακές της χώρας.
Βασικό παράπονο των περισσότερων γυναικών είναι η μεγάλη διάρκεια κράτησης για υποδικία και η ευκολία με την οποία μπορεί να εμπλέξουν μια γυναίκα σε «εγκληματική οργάνωση» -μόνο επειδή επικοινώνησε με τον σύζυγό της.

Όλοι οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις βαρύτατες, εξουθενωτικές ποινές που μοιράζουν οι δικαστές, για τους νόμους που  προβλέπουν βαριά κατηγορητήρια και βαρύτατες καταδίκες για εγκληματική οργάνωση (187 και 187Α) μετατρέποντας οικογενειακές και φιλικές σχέσεις σε μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Μητέρες αναρωτιούνται: «Ακόμη κι αν γνωρίζεις κάτι για το παιδί σου είναι δυνατό να το δώσεις; Αν δεν το κάνεις θεωρείσαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης!»

 Στον παραλογισμό της φυλακής πρέπει να προστεθεί ο ακατανόητος -όταν δεν είναι αυθαίρετος- τρόπος λειτουργίας, ένα σύστημα κανόνων που ρυθμίζουν την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων που κανείς δεν κάνει τον κόπο να τους κάνει κτήμα των κρατουμένων, παρά τη σχετική έκδοση του υπουργείου. Από την άλλη μια σύγχυση επικρατεί ως προς τις διαδικασίες. Παράπονα κρατουμένων για τους παρατεταμένους χρόνους αναμονής στις δικονομικές  διαδικασίες, στα ιατρικά ραντεβού, για μετάβαση σε αγροτική φυλακή μετά την πλήρωση των προυποθέσεων, για γραφειοκρατική ολιγωρία στην ανταπόκριση τς γραμματείας και για άθλια μεταχείρησή τους από σωφρονιστικούς «που δεν είναι εκπαιδευμένοι» ή που απεργούν τις ώρες των επισκεπτηρίων τους εν μέσω της κινητοποίησης των κρατουμένων.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων παραμένει όπως πάντα στο πλευρό των κρατουμένων  και ζητάει από  το Υπουργείο Δικαιοσύνης να  εξασφαλίσει καταρχάς τα βασικά αιτήματα όλων των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας: ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που αφορούν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μόνιμους γιατρούς,  σίτιση, ζεστό νερό, θέρμανση, καθαριότητα. Ανθρώπινες συνθήκες επισκεπτηρίων, απρόσκοπτη παροχή αδειών σε όλους τους δικαιούχους και παύση εκδικητικών και βασανιστικών πρακτικών.

Η επίσκεψη έγινε μεσούσης της κινητοποίησης των κρατουμένων  ενάντια στο σχέδιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου -με πρώτη τη γυναικεία πτέρυγα- και συνεχίζεται ως σήμερα πανελλαδικά.  Πρόκειται για έναν νέο σωφρονιστικό κώδικα  που καταπατά κεκτημένα δικαιώματα των κρατουμένων και θεσμοθετεί διατάξεις που οδηγούν σε περαιτέρω περιορισμούς που τείνουν μάλλον στην  εκδίκηση παρά το σωφρονισμό. Ο νέος σωφρονιστικός προετοιμάζεται στη Βουλή με συμμετοχή και εκπροσώπων κλάδων που δεν έχουν κανενός είδους βίωμα από τη φυλακή. 

Οι νομοθέτες επιβάλλεται να ακούσουν και τους εκπροσώπους των ίδιων των κρατούμενων, καθώς είναι πιθανότερο να λάβουν ορθότερες αποφάσεις για το πλαίσιο που παρασκευάζουν για τον υποτιθέμενο σωφρονισμό, αλλά και για το πλαίσιο του νέου ποινικού κώδικα που ανακοινώθηκε πως θα βγει σε διαβούλευση, αφού ο νέος σωφρονιστικός κώδικας μπήκε στο συρτάρι μετά από την πίεση που δημιούργησε η κινητοποίηση των κρατουμένων εναντίον του.

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων


Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ: Β' ΦΑΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα γυναικείων-ανδρικών φυλακών (πτέρυγες Α, Β, Γ, Δ, Ε και Α θέση υπογείου παραρτήματος)
04/01/2018
Μετά τον νέο σωφρονιστικό κώδικα (που «πάγωσε» ύστερα από τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σε αρκετές φυλακές), ο υπουργός δικαιοσύνης ανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί ο νέος ποινικός κώδικας.
Το υπουργείο αναφέρει ότι ο νέος ποινικός κώδικας θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό των ποινών και στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Όμως επειδή και για τον νέο σωφρονιστικό κώδικα την ίδια «προοδευτική» ρητορική είχαν χρησιμοποιήσει, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Συχνά πίσω από τις ανθρωπιστικές εξαγγελίες, ακολουθεί μεταμφιεσμένη η καταστολή, όπως ένα βελούδινο γάντι που κρύβει μια σιδερένια γροθιά.
Για αυτό καταθέτουμε δημόσια την αλήθεια του τωρινού ποινικού κώδικα, όπως την έχουμε ζήσει ως τα πρώτα θύματα του.
 1. Η μόλυνση της δικαιοσύνης, ξεκινάει από τους ίδιους τους εκπροσώπους της, τους δικαστές. Στην ελλάδα οι δικαστές δεν δικάζουν βάσει στοιχείων, ΑΛΛΑ σύμφωνα με τα διαβιβαστικά της αστυνομίας και της ασφάλειας. Βασικό στοιχείο ενοχής, αποτελεί η ερμηνεία των τηλεφωνικών υποκλοπών ή το DNA. Έτσι μια κανονική συνομιλία βαπτίζεται σύμφωνα με την διάθεση των αστυνομικών ως συνθηματικό ή κωδικοποίηση που παραπέμπει σε εγκληματική πράξη. Το ίδιο και το DNA που από στοιχείο αθωότητας (μόνο έτσι το δέχεται η επιστημονική κοινότητα) μετατρέπεται σε στοιχείο ενοχής.
 2. Υπάρχει γιγάντωση των ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια. Ιδιαίτερα οι νόμοι για «εγκληματική-τρομοκρατική οργάνωση» 187 και «διακίνησης μεταναστών» λειτουργούν ως ΑΣΑΝΣΕΡ για τις καταδίκες χιλιάδων ανθρώπων σε ισόβια και αιώνες φυλακής. Στο σύνολο των κρατουμένων (9560) το 60% κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία (τον χώρο καταγωγής του οργανωμένου εγκλήματος ) το ποσοστό είναι μόλις 5%.
  Ο λόγος είναι απλός, αρκεί η αστυνομία να συλλάβει ακόμα και κάποιους φτωχοδιαβόλους για κλοπές και αμέσως τους βαπτίζει «εγκληματική οργάνωση». Το ίδιο ισχύει και στην διακίνηση μεταναστών. Τα ισόβια και οι 25χρονες καθείρξεις είναι ο κανόνας ακόμα και για όποιον συλληφθεί να βγάζει εκτός ελλάδας 2-3 ανθρώπους (συνήθως συμπατριώτες του) για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, ερχόμενοι σε αυτόν πάντα με την θέληση τους κι όχι με την βία.
  Το αποτέλεσμα είναι η ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καταδικασμένων σε ισόβια από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, φτάνοντας τους 941 (ποσοστό περίπου 10%).
 3. Να τερματιστεί το καθεστώς ποινών αορίστου χρόνου. Η ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρώπη, που όταν μπαίνεις φυλακή δεν ξέρεις πότε θα βγεις. Ενώ ορίζονται τα 3/5 της ποινής ως το χρονικό όριο σύμφωνα με το οποίο ο κρατούμενος δικαιούται να αποφυλακιστεί με ΑΝΑΣΤΟΛΗ, παρόλα αυτά πολλοί συγκρατούμενοι μας παραμένουν φυλακισμένοι εξαιτίας της αδιαφορίας ή της εκδικητικότητας των δικαστών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της λήξης ποινής. Ενώ ο νόμος ορίζει ως ανώτατο όριο παραμονής ενός ανθρώπου στη φυλακή τα 25 έτη εν τούτοις υπάρχουν συγκατηγορούμενοι μας, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούνται σε καθεστώς αόριστης λήξης της ποινής τους. Ουσιαστικά πρόκειται για την άτυπη επιβολή της θανατικής ποινής εντός της φυλακής.
Από το 1950 που ισχύει ο ποινικός κώδικας, μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι έχουν θυσιαστεί στην γκιλοτίνα του. Ένας απαρχαιωμένος, συντηρητικός και εγκληματικός ως προς το μέγεθος των ποινών, ποινικός κώδικας που λειτουργεί μόνο με τον φόβο και την τιμωρία και τροφοδοτεί τις φυλακές με ανθρώπινο αίμα.
Μετά από μισό αιώνα «νομικής αδικίας», υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία με τον νέο ποινικό κώδικα κάτι να αλλάξει…
Για αυτό εμείς οι κρατούμενοι, που έχουμε βιώσει πάνω στα σώματα μας την αδικία του ποινικού κώδικα, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.
Εν όψει της παρουσίασης του νέου ποινικού κώδικα, διευρύνουμε την κινητοποίηση που έχουμε ξεκινήσει ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα και προσθέτουμε την αιχμή του ποινικού κώδικα.
Απαιτούμε:
 1. Τον εξορθολογισμό των ποινών για όλες τις κατηγορίες. Οι δικαστές πρέπει να καταλάβουν ότι δικάζουν ανθρώπους και όχι πέτρες και να μην μοιράζουν τα χρόνια σαν στραγάλια (100-200 χρόνια κάθειρξης σε πρωτόδικα δικαστήρια).
 2. Την κατάργηση της διεύρυνσης της κατηγορίας για «εγκληματική-τρομοκρατική» οργάνωση. Αυτό είναι το τέχνασμα των διωκτικών αρχών για να πολλαπλασιάζουν τις ποινές και να γεμίζουν τις φυλακές.
 3. Την ελαστικοποίηση των ποινών για διακίνηση μεταναστών (εκτός αν πρόκειται για οργανωμένο δίκτυο δουλεμπόρων).
 4. Την επίσημη ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ της αναστολής στα 3/5 και της λήξης ποινής στα 20 χρόνια, χωρίς παγίδες και «ψιλά γράμματα» που εγκαθιδρύουν καθεστώς εξαίρεσης σε αρκετούς κρατούμενους που ξεχνιούνται στη φυλακή για χρόνια.
 5. Την παρουσία ενόρκων σε όλα τα δικαστήρια που δικάζουν κακουργήματα. Έτσι στην απονομή δικαιοσύνης θα εκφράζεται και το κοινωνικό αίσθημα δικαίου που πρέπει να συνυπολογίζουν οι δικαστές.
 6. Την απαγόρευση της χρήσης τηλεφωνικών υποκλοπών ως μαντικών χρησμών, καθώς το 90% ερμηνεύονται ως δήθεν συνθηματικά. Οι δικαστές πρέπει να δικάζουν με βάση τα στοιχεία κι όχι την ερμηνεία ή τον χρησμό των διωκτικών αρχών.
 7. Τον έλεγχο των προφυλακίσεων και την χρήση τους ως μέτρο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί άλλος περιοριστικός όρος ως την εκδίκαση της υπόθεσης. Η ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό προφυλακίσεων. Επίσης απαιτούμε την μείωση του χρόνου προφυλάκισης από 18 μήνες σε 12 μήνες. Δεν είναι δυνατόν λόγω της βραδύτητας των δικαστικών αρχών να γεμίζουν οι φυλακές υπόδικους που μπορεί να αθωωθούν στο δικαστήριο. Γιατί ο χρόνος που χάνουν στην φυλακή δεν επιστρέφεται.
Οι παραπάνω προτάσεις κατατίθενται δημόσια προς κάθε ενδιαφερόμενο, πριν την διενέργεια ανοιχτής διαβούλευσης για τον ποινικό κώδικα από το υπουργείο δικαιοσύνης. Είναι η ωμή περιγραφή της πραγματικότητας που ζούμε εμείς οι κρατούμενοι κάθε μέρα σε ένα σύστημα που γεννάει και αναπαράγει από μόνο του το έγκλημα.
Οι προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα, θα σταλούν σε όλες τις φυλακές, έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε μαι τελική πρόταση εν όψει της διαβούλευσης του ποινικού κώδικα.
Καλούμε όλους τους κρατούμενους κι όσους ανθρώπους, συλλογικότητες και ομάδες θεωρούν ότι για να καταλάβει κάποιος πως λειτουργεί η κοινωνία μας αρκεί να κοιτάξει τις φυλακές, να πάρουν θέση.
Γιατί ό,τι δοκιμάζεται πάνω στους κρατούμενους είναι ό,τι θα περάσει και πάνω στους ελεύθερους.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
                                                                          
                                                                 Αθήνα 24 Δεκεμβρίου 2017


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κρατούμενοι στις φυλακές όλης της χώρας θα πρέπει να περάσουν από το ίδιο βασανιστήριο της έλλειψης θέρμανσης. Οι απαντήσεις που συνήθως λαμβάνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σχετικά με αυτό το συνεχιζόμενο πρόβλημα, από τις διοικήσεις των φυλακών, είναι ότι τα κονδύλια  δεν επαρκούν για θέρμανση και ότι δεν επιτρέπονται τα αερόθερμα επειδή τα παλιά ηλεκτρικά κυκλώματα  δεν μπορούν να αντέξουν το φορτίο  ηλεκτρικών συσκευών.

Συγκεκριμένα στις φυλακές του Ελεώνα Θηβών, όπως καταγγέλλουν οι ίδιες οι κρατούμενες μέσω της δικηγόρου κάποιων εξ αυτών, η κατάσταση είναι και φέτος εξαιρετικά επικίνδυνη αφού κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους λόγω των μηδενικών θερμοκρασιών και της υγρασίας που αναπτύσσεται την περιοχή - και ειδικά η ζωή των ασθενών γυναικών.


Γι’ αυτό το λόγο,  την Τετάρτη 27/12/17 και ώρα 9.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία έξω από τις φυλακές Ελεώνα Θηβών και θα παραδοθούν σώματα θερμαντικά, προς κατεπείγουσα εισαγωγή στο κατάστημα για να θερμανθούν, καταρχήν οι κρατούμενες ΑμεΑ. 


Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στηρίζει αυτή την κινητοποίηση και θεωρεί αυτονόητο δικαίωμα να έχουν οι κρατούμενοι θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες –βασική προϋπόθεση επιβίωσης  στις απάνθρωπες συνθήκες της φυλακής- όπως στηρίζει όλους τους κρατούμενους στους αγώνες τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στις φυλακές και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.


Το Υπουργείο οφείλει να σταματήσει τα ψεύδη για τις υποτιθέμενες βελτιώσεις των συνθηκών διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές και να ανταποκριθεί άμεσα, δίνοντας λύση σ’ αυτό το επείγον, σοβαρό ζήτημα στις Γυναικείες Φυλακές Θηβών, αλλά και σε πολλές άλλες φυλακές της χώρας όπου υπάρχει έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού. Η απαραίτητη συνθήκη της ανθρώπινης διαβίωσης, η θέρμανση, στις έτσι κι αλλιώς δύσκολες και σκληρές συνθήκες των ελληνικών φυλακών, πρέπει να είναι δεδομένη.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017

Η Άντζελα Ντέιβις μιλάει για το Κίνημα για την Κατάργηση των Φυλακών.Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα «Ν. Πουλαντζάς», η ακτιβίστρια, συγγραφέας και ακαδημαϊκός,  Άντζελα Ντέιβις, συναντήθηκε  με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και με άλλες ομάδες όπως η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, το Δίκτυο «Μέλισσα», η Ομάδα «Democrats Abroad Greece», το «Φύλο Συκής», η φεμινιστική κίνηση «Καμία Ανοχή» και η συλλογικότητα «Sabbat». Στη συνάντηση, οι ομάδες ανέπτυξαν τις δράσεις, τους στόχους και τους προβληματισμούς τους και συζήτησαν μαζί της τα ζητήματα που τις απασχολούν.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ζήτησε από την Άντζελα Ντέιβις μια δήλωση σχετικά με το Κίνημα για την Καταργήση των Φυλακών ως την αρχή για μια συζήτηση η οποία η Πρωτοβουλία επιθυμεί να συνεχιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές άλλες χώρες.

Στο βίντεο που ακολουθεί έχουν καταγραφεί οι απαντήσεις της Άντζελα Ντέιβις στις ερωτήσεις της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμενων και σε μια ερώτηση σχετική με τη βία βάσει φύλου, από την Ομάδα "Καμιά Ανοχή", στην οποία αναφέρεται και πάλι στην κατάργηση των φυλακών και στον τρόπο που κάποιες ομάδες στην Αμερική δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Άντζελα Ντέιβις εξήγησε πως η κατάργηση είναι μια περίπλοκη διαδικασία και έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα χρειάζεται πια να βασίζεται σε αυτούς τους θεσμούς καταστολής. Τόνισε επίσης την ανάγκη για μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της δικαιοσύνης, που δεν απαιτεί την τιμωρία.
Μας ενημέρωσε πως τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ γίνονται σημαντικές συζητήσεις για την κατάργηση των φυλακών στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα ενώ παλαιότερα όσοι μιλούσαν για την κατάργηση των φυλακών τούς θεωρούσαν απολύτως τρελούς και ο κόσμος δεν τους έπαιρνε στα σοβαρά. 
Απευθυνόμενη στην Ομάδα "Καμμιά Ανοχή" η Άντζελα Ντέιβις αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα της κατάργησης των φυλακών σε σχέση με το επιχείρημα που προέρχεται συνήθως από φεμινιστικούς κύκλους, "Τι θα κάνουμε με τους αυτουργούς της ανδρικής βίας"  και πρότεινε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την εύρεση διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης των αυτουργών βίας εκτός από το να τους στείλουμε στη φυλακή. 


Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ Β. ΒΑΡΕΛΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ Β. ΒΑΡΕΛΑ
                                                                   
                                                                            αναδημοσίευση από το athens.indymedia

Εδώ και τρεις μέρες ο συγκρατούμενός μας Βασίλης Βαρελάς έχει ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας την ελευθερία του. Μια ελευθερία που του στέρησαν με τον πιο άδικο τρόπο.

Ενώ δεν υπάρχει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ στοιχείο ενοχής του για την υπόθεση που τον κατηγορούν, οι μπάτσοι και οι δικαστικές αρχές δεν δίστασαν να τον καταδικάσουν λόγω του παρελθόντος του.

Όλοι εμείς οι κρατούμενοι όταν παίρνουμε το αποφυλακιστήριο, στην πραγματικότητα ποτέ δεν φεύγουμε από τη φυλακή. «Κουβαλάμε» μαζί μας το στίγμα της φυλακής στον τρόπο που μας κοιτάνε στη γειτονιά, στην καχυποψία του εργοδότη όταν ψάχνουμε για δουλειά, στο προσβλητικό ύφος των μπάτσων όταν πάμε για παρόν στο τμήμα…

Αν έχουμε και την ατυχία να βρεθούμε κάπου κοντά όπου διαπράχθηκε κάποια παράνομη πράξη, τότε είμαστε οι ιδανικοί υποψήφιοι ένοχοι. Έτσι συλλαμβάνουν οι μπάτσοι, έτσι δικάζουν οι δικαστές…με βάση τον φάκελο που έχουμε, αδιαφορώντας για τα στοιχεία.

Στην περίπτωση του Βασίλη, τα 20 χρόνια που έβγαλε στη φυλακή ήταν αυτά που τον οδήγησαν ξανά σε αυτήν, χωρίς στοιχεία, χωρίς μάρτυρες, χωρίς τίποτα.

Δεν δεχόμαστε να είμαστε αιώνια ένοχοι για να ξεφορτώνονται οι μπάτσοι τις άλυτες υποθέσεις τους. Ούτε δεχόμαστε να βλέπουμε τον συγκρατούμενό μας Βασίλη Βαρελά να αργοπεθαίνει σβήνοντας στο νεκροκρέβατό της απεργίας πείνας.

Η ήδη βεβαρυμμένη του υγεία (τρύπα στο λαιμό από καρκίνο του λάρυγγα, προβλήματα στην καρδιά, υψηλή πίεση) μετατρέπει αυτήν την απεργία πείνας σε άνιση μάχη με τον θάνατο.

Δεν θα τον αφήσουμε μόνο του.

Απαιτούμε από το συμβούλιο που εξετάζει την αίτηση αποφυλάκισης, να μην αποφασίσει με βάση το παρελθόν του Βαρελά, αλλά με βάση τα στοιχεία, και να διορθώσει την αδικία.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ Β. ΒΑΡΕΛΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Πρωτοβουλία κρατουμένων Κορυδαλλού

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΜ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΤΡΩΝ
Η παρακάτω ανακοίνωση-καταγγελία στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από κρατούμενους στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΜ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΤΡΩΝ

Σήμερα το πρωί και συγκεκριμένα στις 6:00 π.μ  εισέβαλαν δυνάμεις των ΕΚΑΜ στις φυλακές Πατρών και απήγαγαν τέσσερα μέλη της επιτροπής αγώνα , με εντολή του υπουργείου , κατά τα λεγόμενά του αρχιφύλακα  Αντώνιου Λιοση.

Οι κρατούμενοι της φυλακής Πατρών, εδώ και ένα χρόνο περίπου, διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στο κατ’ ευφημισμόν σωφρονιστικό κατάστημα Πατρών, όπως επίσης, συμμετέχουμε με αγωνιστική συνέπεια κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη κινητοποίησης. Ο υπεύθυνος συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Παύλος Δουλάμης, σε δύο κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις που είχε η επιτροπή αγώνα με τον ίδιο, μας διαβεβαίωσε, λέγοντας μας συγκεκριμένα, «αυτά δεν γίνονται, δεν φερόμαστε εκδικητικά σε μέλη επιτροπής που διεκδικούν δίκαια και ειρηνικά». 

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Καταγγελία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για την έμμεση παράταση της προφυλάκισης του Γ. Τσιρώνη πέραν του 18μηνου, μέσω της νέας πρακτικής του κατ' οίκον περιορισμού.


Ο Γρηγόρης Τσιρώνης συνελήφθη πριν δυόμισι χρόνια (στις 29/5/2015) μετά από δέκα σχεδόν χρόνια φυγοδικίας για την υπόθεση της υποτιθέμενης συμμετοχής του στην ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στη Σόλωνος (τον Ιανουάριο του 2006) και σε σειρά άλλων υποθέσεων που αποδίδονταν στο αστυνομικό κατασκεύασμα των “ληστών με τα μαύρα”. Το μύθευμα των αστυνομικών μηχανισμών ωστόσο αποδομήθηκε έναν χρόνο αργότερα (τον Ιούνιο του 2016) στην δημόσια διαδικασία της δίκης και ο Τσιρώνης αθωώθηκε πανηγυρικά από όλες τις κατηγορίες μετά από 13 μήνες άδικης προφυλάκισης. Παρέμεινε όμως κρατούμενος για άλλους 18 μήνες, προφυλακισμένος αυτή τη φορά βάσει μιας δεύτερης και εξίσου αυθαίρετης δίωξης. Η δεύτερη αυτή δίωξη αφορά στην υπόθεση των “ληστών του Διστόμου” όπως την ονόμασαν τα αστυνομικά ρεπορτάζ και περιλαμβάνει κατά βάση μια σειρά από ανεξιχνίαστες ληστείες τραπεζών που έχουν διαπραχθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια από το 2006 και οι οποίες τοποθετούνται ετσιθελικά κάτω υπό την “ομπρέλα” δράσης της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣΗ παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από τον κρατούμενο Κ.Π. στις φυλακές Γρεβενών.ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 κ. Σταύρο Κοντονή
Λεωφ. Μεσογείων 96
Τηλ: 210-77 08 961 | 210-77 09 660
Φαξ: 210-77 55 835
-----------

Κύριε Κοντονή,

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ ντόρος στην βουλή για το θέμα της ΑΝΟΜΙΑΣ και του νόμου Παρασκευόπουλου. Σας ακούμε εσάς και τον κύριο Πρωθυπουργό να τον υπερασπίζεστε και σας συγχαίρουμε (αν και μας εξαιρείτε), κι αυτό γιατί εμείς οι κρατούμενοι βιώνουμε τα οφέλη αυτού του νόμου, όμως κ. Υπουργέ για ποιον λόγο εξαιρούμαστε εμείς?

Δυστυχώς δεν περιμέναμε να βάλετε κι εσείς εξαιρέσεις. Βλέπετε από τη ΝΔ περιμέναμε να βάλει τέτοιες εξαιρέσεις γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία της για τους κρατούμενους την οποία εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης  κ. Αθανασίου σε μια συνέντευξη που έδωσε για την υπόθεση της μικρής Άννυς, όπου ανέφερε επί λέξει: «Για την τύχη του κατηγορούμενου θα επιμεληθούν οι κρατούμενοι στις φυλακές»! Αυτά υπάρχουν στα αρχεία και εκφράζουν την επίσημη πολιτική της ΝΔ για τους κρατούμενους, και το παράδοξο είναι ότι δεν διώχθηκε ποινικά αυτός ο υπουργός για προτροπή σε βία.  Επί θητείας του  το δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα ήταν χάλια και πολλά απομεινάρια έχουν μείνει μέχρι σήμερα και θα πολεμηθούν μόνο από μέσα αν όλοι αυτοί οι δικαστικοί που τους πνίγει το διεφθαρμένο σύστημα βγουν μπροστά και το πολεμήσουν.

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

"Το επισκεπτήριο" - 'Εκθεση κούκλας από κρατούμενες των φυλακών Θήβας

Για 14η συνεχή χρονιά, στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" στις 8, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί έκθεση με κούκλες ραμμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας (πρώην Κορυδαλλού), στο πλαίσιο του προγράμματος "Λόγος και Ύφασμα" της "Άρσις".
Από τότε που μεταφέρθηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. Όμως και φέτος οι κρατούμενες στέλνουν τις κούκλες που έχουν φτιάξει, στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και ελπίζουν οι επισκέπτες να είναι πολλοί.Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

ΑΡΧΕΙΟ