Κυριακή 16 Μαΐου 2021

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ……ΧΘΕΣ!

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                          Κι ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα

Βασίλης Μάγγος

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ……ΧΘΕΣ!

 Αθήνα, 16 Μαΐου 2021

Η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα το ν. 4760/2020 (άρθ. 3) περιορίζοντας μεταξύ άλλων δικαιωμάτων και τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές (στην ουσία εμμέσως καταργώντας τις αγροτικές), και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή οι φυλακές να  στενάζουν. Κελιά και θάλαμοι είναι υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα κρατούμενοι να κοιμούνται στοιβαγμένοι ακόμα και στο πάτωμα σε άθλιες συνθήκες. Η ιατρική περίθαλψη είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη και τεστ για covid-19 δεν γίνονται συστηματικά σε χώρους όπου η κοινωνική απόσταση είναι παντελώς αδύνατη. Μ’ αυτά τα δεδομένα και με δεδομένο επίσης ότι το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και η Γενική Γραμματέας δεν σκοπεύουν, απ’ ό,τι φαίνεται, να προχωρήσουν έστω σε στοιχειώδη αποσυμφόρηση, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον θα ενδιαφέρονταν να προγραμματίσουν μαζικό εμβολιασμό τόσο των κρατουμένων όσο και των σωφρονιστικών για να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου μέσα και έξω από τα καταστήματα κράτησης.

Όμως, παρά τον υπερπληθυσμό, παρά τα συνεχή κρούσματα covid-19 (Διαβατά, Νιγρίτα, Ελεώνας, Λάρισα, Κορυδαλλός, Κομοτηνή κλπ) και τους θανάτους, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά το ότι υπάρχουν ευπαθή άτομα μεταξύ των κρατουμένων (ηλικιωμένοι, ασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι, μωρά κλπ), οι εμβολιασμοί  στις φυλακές είναι κάτι άγνωστο, όπως μας καταγγέλλουν οι κρατούμενοι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας, του Υπουργείου και της ΓΓΑΠ. Οι κρατούμενοι, οι οποίοι εδώ και πάνω από εφτά μήνες έχουν στερηθεί εντελώς παράλογα όλα τα δικαιώματά τους (άδειες, επισκεπτήρια/ανοικτά και κλειστά, δέματα ακόμα και αλληλογραφία), βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μία ακόμα εξαίρεση δικαιωμάτων, το δικαίωμα στον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η υγεία και η ζωή τους να τίθεται σε συνεχή κίνδυνο.

Ως Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, απευθυνόμενοι στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και τη Γενική Γραμματέα,  ρωτάμε με ποιο τρόπο θεωρούν ότι  θα περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου στις φυλακές:

1) Σκοπεύουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό των κρατουμένων και των σωφρονιστικών, και αν ναι, πότε;

2) Η εξαίρεση δικαιωμάτων των κρατουμένων, από τη στιγμή που έχουν αρθεί  οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί για τον γενικό πληθυσμό, με ποιο σκεπτικό εξακολουθεί να ισχύει για τους κρατούμενους;

3) Ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές όπου η κοινωνική απόσταση είναι αδύνατη;

4) Μετά από σωρεία αναθέσεων, υπάρχει προγραμματισμός για συστηματικά τεστ covid-19 στους κρατούμενους;

5) Μήπως, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν τα αριθμητικά στοιχεία για όσους έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα με covid-19, καθώς και των θανάτων, όπως και όσων έχουν τυχόν εμβολιαστεί;

Ζητάμε, για μία ακόμα φορά, να σταματήσει η εξαίρεση δικαιωμάτων για τους κρατούμενους και να προχωρήσουν  Υπουργείο και Γενική Γραμματεία τόσο σε αποσυμφόρηση όσο και  σε μαζικό εμβολιασμό των κρατουμένων και των σωφρονιστικών.   

Υπενθυμίζουμε επίσης στους αρμόδιους ότι τα προβλήματα στις φυλακές δεν μπορεί να συνεχίσουν να τα κρύβουν κάτω από το χαλάκι και ότι αποσυμφόρηση δεν νοείται η διά του θανάτου, διότι:

                                               ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ!


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

----------- 
 

 


ΑΡΧΕΙΟ