Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ "ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ" ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Φυλακές


Αναδημοσιεύουμε από τις "Δικογραφίες" φωτογραφίες και επιστολή κρατουμένων στις φυλακές Χαλκίδας  οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Μεταξύ άλλων  για τον υπερπληθυσμό, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες που αλωνίζουν σε κρεβάτια και φαγητά και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους - παρά την πολυδιαφημισμένη, δαπανηρή "απολύμανση-απεντόμωση" των φυλακών (με απευθείας ανάθεση) από τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής. Για τα προβλήματα στις φυλακές Χαλκίδας η Πρωτοβουλία έχει αναφερθεί με εκτενές ΔΤ το 2019 (βλ. εδώ). Απ' ό,τι φαίνεται, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως βελτίωση. Αντίθετα τα πράγματα πηγαίνουν  από το κακό στο χειρότερο.  Η φυλακή έχει χωρητικότητα 127 άτομα και σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, κρατούνται 212 άτομα.  Δεν περιμένουμε βέβαια από τη Γ. Γραμματέα να δείξει ευαισθησία στα προβλήματα των κρατουμένων, τα οποία, ως γνωστόν,  δεν προσφέρονται για επικοινωνιακά σόου. Άλλωστε έχει δείξει δείγματα (και δήγματα) γραφής. Δεν περιμένουμε επίσης να κατανοήσει (το αξιακό  της σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων) ότι αυτές οι συνθήκες κράτησης συνιστούν εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση και μπορεί να κοστίσουν στη  χώρα ακόμα μία καταδίκη από το ΕΔΔΑ.  Κατά τη γνώμη μας, όμως, όταν η ΕΛΑΣ εισβάλλει στα κελιά και το υπουργείο το διαφημίζει, οφείλει για λόγους  αξιοπιστίας να αναφέρει  στα "ευρήματα"  τις κατσαρίδες και τους αρουραίους καθώς και τους λοιπούς ανεπιθύμητους επισκέπτες, που είναι ουσιαστικά  και τα πιο αληθή εκ των "ευρημάτων"......    

*******************

(αναδημοσίευση από το dikografies.blogspot.com)

                                                                                                                                                                                                                                                                                               31.07.2020     


«Κάκιστες συνθήκες διαβίωσης επικρατούν στην αποθήκη ξεχασμένων ανθρώπων, που πνίγουν τα δικαιώματα τους οι σωφρονιστικοί εκδικητές, στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδας.

Κάνουμε αυτή την ενέργεια ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις άθλιες συνθήκες, που επικρατούν και μαυρίζουν ολοένα και περισσότερο τις ψυχές ανθρώπων, που εκτίουν ποινές, επιβαλλόμενες από το κράτος δικαίου της χώρας μας, με στόχο το “σωφρονισμό”.

Θέλουμε να κοινοποιήσουμε και να εκθέσουμε και να επισημάνουμε στην Πολιτεία, τον εξευτελισμό και την εξαθλίωση των κρατουμένων, που ζουν και εκτίουν ποινές, σε αυτό το κατάστημα κράτησης, με σκοπό να κοινοποιήσουμε, σε φορείς που μπορούν να μεριμνήσουν στην καλυτέρευση της εκδικητικής καθημερινότητας, που επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο, με την πάροδο του χρόνου, σε αυτό το σωφρονιστήριο–κολαστήριο που είναι λίαν επιεικώς “διατηρητέο”.

Οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά τη στέγαση, τη σίτιση και την υγιεινή των κρατουμένων είναι χείριστες και δεν αξίζουν ούτε σε εκτροφείο χοίρων.

Οι κατσαρίδες και οι αρουραίοι είναι οι πρώτοι επισκέπτες που περνούν επάνω από το φαγητό των κρατουμένων, οι κοριοί και οι ψύλλοι και όλα τα συναφή ακάρεα κάνουν βόλτες πάνω στα ταλαιπωρημένα από την υγρασία και την παλιότητα και ακαταλληλότητα του κρεβατιού, κορμιά των κρατουμένων…

Κάνουμε έκκληση σε οποιονδήποτε κρατικό ή δημόσιο αρμόδιο φορέα, για τη μέριμνα αυτής της άθλιας κατάστασης και εκφράζουμε την κραυγή αγωνίας μας, για την, κυριολεκτικά, υγιειονομική βόμβα που απειλεί, ολοένα περισσότερο την υγεία όλων μας.

Θα θέλαμε με αυτή την επιστολή, να παρακινήσουμε, με σκοπό να συσταθεί μια επιτροπή αξιολόγησης και επίβλεψης του, λίαν επιεικώς, διατηρητέου κτιρίου, όσον αφορά τη διαμονή μας και έναν υγειονομικό έλεγχο, όσον αφορά την υγεία και την υγιεινή μας.

Επίσης καταγγέλλουμε ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μηδαμινή και χορηγούνται μόνον τα απαραίτητα ψυχότροπα φάρμακα, για την καταστολή και τον αποπροσνατολισμό των κρατουμένων, απέναντι σε αυτή την εξαθλιωτική απάνθρωπη καθημερινότητα.

Ελπίζουμε η Πολιτεία να ανταποκριθεί και να βοηθήσει, ώστε να καλυτερεύσει η καθημερινότητα και η διαβίωση όλων των κρατουμένων, με μόνο σκοπό το σωφρονισμό και την επανένταξη τους, αφού εκτίσουν τις ποινές τους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Οι κρατούμενοι του ΚΚ Χαλκίδας »

-------  ****************

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ    

                               
   
   

ΑΡΧΕΙΟ