Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ


Αρχηγείο εκβίασης από τις φυλακές Μαλανδρίνου            Καταδίκη για τις φυλακές Μαλανδρίνου

28.7.2020
                                                                             (αναδημοσίευση από το efsyn)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιδίκασε 27.000 ευρώ σε δύο κρατούμενους που προσέφυγαν κατά της Ελλάδας καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους.

Δικαίωση του Ρουμάνου Alexandru Lautaru και του Σουδανού Osman Seed και καταδίκη της Ελλάδας για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των δύο κρατούμενων στις φυλακές Μαλανδρίνου το 2014 συνιστά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο επιδίκασε αποζημίωση 27.000 ευρώ στους προσφεύγοντες. Η απόφαση αποτυπώνει τις συνθήκες υπερκορεσμού των καταστημάτων κράτησης μέσα σε κελιά-κλουβιά, πόσο μάλλον όταν ο ένας κρατούμενος αναγκάστηκε να κοιμάται για περισσότερο από ένα χρόνο στο πάτωμα λόγω έλλειψης κρεβατιών.
Το Δικαστήριο επισήμανε ότι η απαίτηση 3 τ.μ. ανά κρατούμενο (συμπεριλαμβανομένου του χώρου που καταλαμβάνεται από έπιπλα, αλλά όχι εκείνου που καταλαμβάνεται από τουαλέτες) σε συλλογικό κελί πρέπει να παραμείνει το σχετικό ελάχιστο πρότυπο για τους σκοπούς αξιολόγησης των όρων κράτησης σε σχέση με το άρθρο 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ωστόσο, όπως διαπίστωσε, λόγω του υπερπληθυσμού, το δωμάτιο φιλοξένησε μερικές φορές δεκαπέντε κρατούμενους, πέντε εκ των οποίων δεν είχαν κρεβάτι και ο χώρος που αναλογούσε στον καθένα ήταν 2,1 τ.μ. Παρατήρησε επίσης ότι το δωμάτιο ήταν εξοπλισμένο με ένα τραπέζι και δέκα καρέκλες, γεγονός που μείωνε περαιτέρω τον προσωπικό χώρο των κρατουμένων. Ελαβε επίσης υπόψη του την παραδοχή του προϊστάμενου του καταστήματος ότι εκείνη την περίοδο η αίθουσα Ι στον κεντρικό διάδρομο, που αρχικά προοριζόταν για τους επισκέπτες, φιλοξένησε έως και δεκαπέντε κρατούμενους. Στην κρίση του Στρασβούργου τέθηκε και ο ισχυρισμός των προσφευγόντων σχετικά με μικρή ποσότητα και κακή ποιότητα παρεχόμενων τροφίμων και ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων λάμβαναν μόνο ένα φλιτζάνι τσάι για πρωινό.
Ετσι αποφάνθηκε ότι οι δύο κρατούμενοι έζησαν σε συνθήκες αντίθετες με το άρθρο 3 σχετικά με τον υπερπληθυσμό, αλλά και ορισμένες άλλες πτυχές της κράτησής τους, ιδίως όσον αφορά τα τρόφιμα, την καθαριότητα και τη γενική κατάσταση των δωματίων τους, καθώς και την απουσία ψυχαγωγικής ή αθλητικής δραστηριότητας έξω από το κελί.
O ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης στην «Εφ.Συν.»
Δυστυχώς οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές έχουν οδηγήσει πολλές φορές το Στρασβούργο να καταδικάσει τη χώρα μας για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης. Το ΕΔΔΑ έχει κρίνει με πάγια νομολογία πως για να χαρακτηριστεί ένα κελί ότι παρέχει ανεκτές ανθρώπινες συνθήκες σε κρατούμενους πρέπει να διαθέτει χώρο τουλάχιστον 3 τ.μ. για κάθε κρατούμενο. Με την πρόσφατη απόφαση Lautaru και Seed κατά Ελλάδας, το Στρασβούργο ανεβάζει τον ανωτέρω υπολογισμό του για να εξασφαλίσει ανετότερες και ποιοτικότερες συνθήκες στους κρατουμένους. Εξαιρεί από τον μέχρι τώρα χώρο των 3 τ.μ. τον χώρο της τουαλέτας, επαυξάνοντας τον ωφέλιμο χώρο και παράλληλα υιοθετεί και τον κανόνα της συνεχούς διαβίωσης, χωρίς διαλείμματα, σε κελί που καθένας των κρατουμένων θα διαθέτει τον προαναφερόμενο χώρο.
Στις ελληνικές φυλακές καταστρατηγείτο ο κανόνας των 3 τ.μ. με την συχνή και «πονηρή» τακτική να μένουν οι απαιτούμενοι για τη διασφάλιση των τ.μ. κρατούμενοι και να φιλοξενούν παράλληλα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ίδιο κελί και άλλους σε ποσοστό 50%! Την τακτική αυτή επικρίνει το Στρασβούργο, μαζί και με άλλες παραβιάσεις εξευτελιστικής μεταχείρισης, όπως κακή ποιότητα των παρεχόμενων τροφίμων, αδυναμία αγοράς τροφίμων από την καντίνα κ.ά.
Αραγε χρειάζεται η δαμόκλειος σπάθη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η καταδίκη και ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας για να αποκτήσουν οι φυλακές μας ανθρώπινο πρόσωπο; Μήπως να αρχίσουμε να επιδεικνύουμε μεγαλύτερη ευαισθησία στις υποχρεώσεις που οφείλουμε να έχουμε για να είμαστε κράτος δικαίου και να σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπει

Πηγή: https://www.efsyn.gr


ΑΡΧΕΙΟ