Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Όπλα, κινητό και ναρκωτικά στις φυλακές Γρεβενών - Free Sunday
Η παρακάτω επιστολή που στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από φοιτητές-κρατούμενους των Φυλακών Γρεβενών και απευθύνεται επίσης και σε κάθε αρμόδιο, αναδεικνύει περίτρανα τα τεράστια προβλήματα και τα προσκόμματα που αντιμετωπίζουν οι έγκλειστοι που θέλουν να σπουδάσουν και κατ’ επέκταση να επανενταχθούν, και ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση την οποία υπερασπίστηκε με ζέση το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής στην περίπτωση του Β. Δημάκη Ταυτόχρονα, οι σπουδές του Βασίλειου Δημάκη ….. δεν διακόπτονται, καθότι το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση… » Δ.Τ. 28.4.2020) αλλά και ο διευθυντής των Φυλακών Γρεβενών όταν η Πρωτοβουλία επικοινώνησε μαζί του τον Απρίλιο, αποδεικνύεται πομφόλυξ. Οι φοιτητές-κρατούμενοι τόσο στην επιστολή τους όσο και στις δύο χειρόγραφες αναφορές τους είναι σαφείς. Δεν υπάρχει ο απαραίτητος,  επαρκής υλικοτεχνικός εξοπλισμός στη φυλακή ούτε όμως  και η βούληση εκ μέρους της διεύθυνσης και του συμβουλίου της φυλακής να διευκολύνουν τις σπουδές των εγκλείστων. Για μια ακόμα φορά δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι ιθύνοντες όχι μόνον δεν ενδιαφέρονται  για την εκπαίδευση των κρατουμένων αλλά αντιθέτως προσπαθούν με κάθε τρόπο να την παρεμποδίσουν, είτε με τεχνικά προσκόμματα είτε με εκδικητικές μεταγωγές. Προφανώς διότι  σαν άριστοι το μόνο που γνωρίζουν ως εκπαίδευση είναι το  «Σκοιλ Ελικικού Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν».   
   

*************


«Εδώ και καιρό λόγω εκτάκτων μέτρων που αφορούν τον κορονοϊό, όλοι οι φοιτητές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν εξ' αποστάσεως μαθήματα σύγχρονα και ασύγχρονα προσωρινά. Ενώ οι φοιτητές που είναι κρατούμενοι σε φυλακές το κάνουν αυτό από την αρχή του έτους, και μόνο με αυτόν τον τρόπο, με δυσκολίες, εμπόδια και άλλα. Π.χ. την μια δεν έχουμε εκτυπωτή ούτε για μια σελίδα, από την αρχή μέχρι σήμερα, την  άλλη κόβεται συχνά το διαδίκτυο για μέρες και κάποιες φορές για εβδομάδες. Την άλλη ενώ τα σαββατοκύριακα που πρέπει να κάνουν μια φορά το μήνα τηλεδιάσκεψη, ακόμα κι όταν υπάρχει άδεια από το συμβούλιο της φυλακής, η υπηρεσία τη μία λέει δεν έχει διαδίκτυο και την άλλη δεν έχει κλειδιά για το γραφείο όπου υπάρχει δυνατότητα να γίνει η τηλεδιάσκεψη. Και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία τηλεδιάσκεψη από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκεύη και μόνο αν λειτουργεί το ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) επιτρέπεται από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 12 π.μ. η πρόσβαση στο χώρο μελέτης, μετά τις 12 όλα απαγορεύονται στη φυλακή. Με εξαίρεση ένα φοιτητή ο οποίος έχει προσωπική σχέση και -όπως λέει ο ίδιος- του χρωστάνε χάρη για κάποιες εργασίες που έκανε. Γι' αυτό το περιστατικό θα αναφέρουμε λεπτομέρειες στο μέλλον. Για τους υπόλοιπους δεν γίνεται το παραμικρό, ενώ κανονικά υπάρχουν μαθήματα και υπάρχει άδεια να τα κάνουμε. Έχουμε την ανάγκη να επικοινωνούμε με τους καθηγητές μας, ειδικά οι προπτυχιακοί φοιτητές στο κανονικό πανεπιστήμιο. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μόνο ένας  φοιτητής που υπάρχει εδώ, φοιτά σε κανονικό πανεπιστήμιο ενώ οι άλλοι τέσσερις φοιτούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Γι 'αυτόν τον ένα δεν δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσει τα μαθήματα ούτε να κάνει τις εργασίες του.

Με απόφαση του συμβουλίου της φυλακής και προφανώς εισαγγελέα, και βάση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων του σωφρονιστικού κώδικα αναγνωρίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων να φοιτούν. Όμως η υπηρεσία εδώ αρνείται να τηρήσει τα ως άνω, με το έτσι θέλω. Κυρίες και κύριοι, δομές υπάρχουν νομοθεσίες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει θέληση.

Εδώ στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών από τις 11 Μαρτίου δεν έχουμε πρόσβαση, ούτε δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων, ούτε σύγχρονα ούτε ασύγχρονα, και από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους δεν προσφέρεται καμία υποστήριξη. Οι μόνες φράσεις που ακούμε είναι «απαγορεύεται», και «δεν είναι δική μας δουλειά». Μας μαθαίνουν ότι ο νόμος υπάρχει, αλλά εδώ μόνο παραβιάζεται.

Για όλους αυτούς του λόγους σας καλούμε και παρακαλούμε να έχουμε το δικαίωμα που μας προσφέρει το σύνταγμα για παιδεία. Για να μην χαθεί το εξάμηνο. Σεβασμό στο σύνταγμα, σεβασμό στην πολιτεία. Εάν δεν το κάνετε για μας σας παρακαλούμε  κάντε το για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστούμε πολύ,
Γρεβενά 12/05/2020

Υ.Γ. Επισυνάπτουμε χειρόγραφες αναφορές προς το συμβούλιο φυλακής όσον αφορά την πρόσβαση στο διαδίκτυο των φοιτητών στο ΓΚΚ Γρεβενών"

******** 
Ακολουθούν οι δύο  αναφορές των κρατουμένων, η μία με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-2020 και η άλλη πρόσφατα λόγω κορονοϊού με τα αιτήματά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία οι αρμόδιοι επιδεικτικά αδιαφορούν. ΑΝΑΦΟΡΑ 

Προς το Συμβούλιο της Φυλακής
Υπόψη του κ. Διευθυντή
Κοινοποίηση στον κ. Διευθυντή του ΣΔΕ

**********
ΘΕΜΑ: «Επίλυση προβλημάτων των κρατούμενων φοιτητών σχετικά με την ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο»

Αφού σας ευχαριστήσουμε για τη δυνατότητα που μας δίνετε  και την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε, επιτρέποντάς μας να σπουδάσουμε στους τομείς που επιλέξαμε, ώστε να χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά το χρόνο εγκλεισμού μας, οφείλουμε  να σας ενημερώσουμε ότι, μετά τις αρχικές μας παρουσίες στο χώρο, διαπιστώσαμε τις εξής παραλείψεις-προβλήματα:

1) Το ωράριο που μας έχει καθοριστεί από το ΣΔΕ (το οποίο  σας έχει κοινοποιηθεί στις 11.10.2019 με αριθ. πρωτ. 234) και είναι συνολικά έξι (6) ώρες την εβδομάδα δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις εκπαιδευτικές μας ανάγκες. Αυτό συμβαίνει γιατί για κάθε εκπαιδευτική ενότητα απαιτούνται αντικειμενικά το λιγότερο δέκα (10) ώρες την εβδομάδα για τους φοιτητές του ΕΑΠ και περίπου τριάντα (30) ώρες για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

2) Αυτή τη στιγμή οι υπολογιστές στο χώρο που μας έχει οριστεί είναι μόνο τρεις (3) που είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο. Όσοι συμμετέχουμε στα προγράμματα αυτά είμαστε πέντε (5). Αυτό σημαίνει ότι πραγματικός χρόνος της παραμονής μας εκεί, όταν είμαστε όλοι ταυτόχρονα,  μειώνεται ακόμα περισσότερο.

3) Για να μπορούμε να δουλεύουμε τις εργασίες μας όταν δεν είμαστε στο χώρο αυτόν, των υπολογιστών, και για να μπορούμε να μελετάμε αρχεία PDF  ή βίντεο παρουσιάσεων, πρέπει να τα αντιγράφουμε σε USB  stick. Κάτι τέτοιο όμως δεν μας επιτρέπεται από τον διευθυντή του ΣΔΕ, με τη δικαιολογία ότι δεν το επιτρέπει η φυλακή. Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι αυτά τα αρχεία θα τα προβάλουμε μόνο σε συσκευή τηλεόρασης και όχι σε υπολογιστή που θα μπορούσε να εκτεθεί σε ιούς.

4) Δεν υπάρχει εκτυπωτής στο χώρο αυτόν για να εκτυπώνουμε το υλικό που χρειαζόμαστε για τις εργασίες μας.

5) Κάποια ΣΚ το μήνα ορίζονται συναντήσεις με τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Αυτές τις συναντήσεις θα πρέπει να τις παρακολουθούμε ανελλιπώς για να λύνουμε τις απορίες μας που κάθε φορά παρουσιάζονται και που σχετίζονται με την εκπόνηση των εργασιών μας.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω  λόγους σας παρακαλούμε να δώσετε άμεσα λύση στα προβλήματά μας αυτά, γιατί ήδη η ακαδημαϊκή χρονιά έχει αρχίσει κι εμείς αδυνατούμε να συμβαδίσουμε με τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με τιμή
Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές

**********
#ΑΝΑΦΟΡΑ 002

Όλη η ανθρωπότητα όπως κι εμείς περνάμε αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό, ζώντας  μια καραντίνα ο καθένας με τον τρόπο του και συμφωνούμε όλοι ότι η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Γι’ αυτό το τηρούμε με κλειστό στόμα χωρίς παράπονα και γκρίνια. Αλλά είναι πολύ λυπηρό να χρησιμοποιείται η καραντίνα για να μας αφαιρούνται τα δικαιώματά μας, αντί να ασχολούνται με την καθαριότητα, με την ψυχολογία μας, με τις συνθήκες διαβίωσής μας και να αποφεύγονται οι παράπλευρες απώλειες. Λόγω αυτής της πανδημίας παρατηρούμε δυστυχώς ότι ισχύουν εδώ τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται σε ένα εργοστάσιο. Δηλαδή οι εργαζόμενοι απομονώνονται στο σπίτι και τα μηχανήματα παραμένουν κλειδωμένα μέσα.

Συγκεκριμένα εδώ εμείς είμαστε τα μηχανήματα και τα έπιπλα, δεν μετράει η ζωή μας, ούτε έχουμε κάποια αξία, δεν έχουμε ανάγκες, και πιστεύουν ότι έτσι θα είμαστε ασφαλείς. Οι σημαντικότερες ανάγκες μας είναι η επικοινωνία μας με τους δικούς μας ανθρώπους, καθόσον μας έχει στερηθεί η προσωπική μας ελευθερία, η ψυχολογική μας υποστήριξη και η εκπαίδευσή μας. Σχετικά με την επικοινωνία, τα προβλήματα καταγράφηκαν στην #Αναφορά 001, θέλουμε τώρα να επικεντρωθούμε στο θέμα της εκπαίδευσης στο ΓΓΚ Γρεβενών, και πιθανόν και σε άλλες φυλακές. 

Από τις 11 Μαρτίου που έκλεισαν τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μέχρι σήμερα μας αφαιρείται το δικαίωμα να παρακολουθούμε τα μαθήματα διαδικτυακά, ενώ από την αρχή και για πάντα, μέσα στις φυλακές αυτό γίνεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Τώρα που όλοι έχουν εκπαίδευση εξ αποστάσεως, εμάς μας απαγόρευσαν αυτή τη δυνατότητα, ενώ υπάρχουν οι δομές που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι υπάρχει η δυνατότητα αλλά απουσιάζει η θέληση.

Σας παρακαλούμε λοιπόν η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς της να ευαισθητοποιηθούν και να μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε αυτή μας την προσπάθεια με στόχο να βγούμε από εδώ μέσα καλύτεροι άνθρωποι. 

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΑΡΧΕΙΟ