Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΚΥΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, BASTA!

Πίτερ Γκάμπριελ - Τζόνι Ντεπ ηγούνται της εκστρατείας για την ...

Η παρακάτω επιστολή που απευθύνεται στην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και αναφέρεται σε διαχρονικά αλλά και πρόσφατα προβλήματα σωφρονιστικής πολιτικής, εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό των συγγενών των κρατουμένων για τη στάση της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής απέναντι στους κρατούμενους, στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από  συγγενή κρατούμενου.

                                                      ***********

ΚΥΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, BASTA!

Κυρία Νικολάου,

Σας γράφω  γιατί τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ την υπόθεση του Β. Δημάκη και τις δικές σας ανακοινώσεις (όπως καταλαβαίνετε από προσωπικό ενδιαφέρον) και πραγματικά έχω προβληματιστεί και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Κατ’ αρχάς -αν δεν το ξέρετε- θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μαζί με τους κρατούμενους, φυλακή κάνουν και οι συγγενείς τους κι έτσι ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνει το «πίσω από τα κάγκελα». Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω -αν δεν το ξέρετε- ότι οι κρατούμενοι αλλά και οι συγγενείς τους δεν είναι τα απόβλητα που εσείς νομίζετε, ούτε είναι άσχετοι για ό,τι συμβαίνει, ούτε και αμόρφωτοι.

Κυρία Νικολάου,

Διαβάζοντας εκείνη την ανακοίνωσή σας για τον Β. Δημάκη όπου αναφέρεστε στις καταδίκες του και στο παρελθόν του, αρχικά μου ήρθε να βάλω τα γέλια, κι αυτό γιατί μου θυμίσατε τη γειτόνισσά μου που, κατά τη διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού (καραντίνα, το λέτε εσείς), έβγαινε και τσίριζε στην απέναντι ότι θα της τα βγάλει όλα τα άπλυτα στη φόρα και θα δει αυτή! Κι έτσι στη γειτονιά είχαμε  θεατρική  παράσταση καθημερινά, διασκεδάζοντας την ανία και την κλεισούρα μας.

Μετά όμως που το ξανασκέφτηκα, κυρία Νικολάου, είπα στον εαυτό μου ότι μόνο για γέλια δεν είναι, όταν αυτή η ανακοίνωση προέρχεται από ένα άτομο σε θέση ευθύνης –θεσμικό παράγοντα-  υποτίθεται γραμματιζούμενο και όχι από τη γειτόνισσα μου, άρα είναι τελείως διαφορετικό - και με έβαλε σε σκέψεις. Τι θα γίνει με τους ανθρώπους μας στις φυλακές? αναρωτήθηκα. Τι τους περιμένει? Κι εμάς μαζί. Όχι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα πράγματα ήταν ρόδινα. Όχι. Ιδιαίτερα στην καραντίνα, οι άνθρωποί μας έχασαν όλα τους τα δικαιώματα, με πρόφαση τον κορονοϊό, ακόμα και τη δυνατότητα  αλληλογραφίας. Αποκλεισμένοι από όλους και όλα για δύο μήνες.  Γιατί? Γιατί, κυρία Νικολάου? Τι εξυπηρετούσε όλο αυτό? Θα σας πω εγώ. Την προσφιλή σας καταστολή και τα κοράκια της φυλακής και μόνον. Γιατί στερημένοι από τα δικαιώματά τους, από τη μια βρέθηκαν έγκλειστοι και εγκλωβισμένοι στον φόβο, και από την άλλη όλα τα αγόραζαν μέσα από τη φυλακή ξοδεύοντας και την τελευταία τους δεκάρα – όσοι είχαν. Οι άλλοι στο πυρ το εξώτερον. Και δεν έφτανε αυτό, αλλά εσείς, κυρία Νικολάου, επιπλέον τους κοροϊδέψατε με τον χειρότερο τρόπο, κάνοντας περιοδεία στις φυλακές και δίνοντας υποσχέσεις ότι θα φέρετε νόμο για την αποσυμφόρηση. Και ελπίζανε, κι εμείς μαζί. Ναι, κυρία Νικολάου, ασκήσατε μια  επικοινωνιακή καταστολή, λέγοντας ασύστολα ψέματα στους κρατούμενους. Για πόσο, όμως? Το έχετε αναρωτηθεί? Και τώρα συνεχίζετε αυτή την τακτική σας με τον Β. Δημάκη. Αν πραγματικά έχετε πάει σχολείο, τότε θα ξέρετε και το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό. Δεν σας πιστεύουν  πια, ούτε κι εμείς σας πιστεύουμε, ό,τι και να λέτε,  κυρία Νικολάου. 

Μιλάτε επίσης εσείς και το υπουργείο σας για τα «ευρήματα» στις φυλακές Νιγρίτας και την έφοδο της αστυνομίας και των ΕΚΑΜ, και τους κακούς κρατούμενους, πρέπει όμως να μας πείτε και ποιοι επιτρέπουν να μπαίνουν στις φυλακές αυτά τα «ευρήματα».  Δεν πέφτουν από τον ουρανό, σωστά? Και όσοι πηγαίνουμε για επισκεπτήριο στις φυλακές ξέρουμε πολύ καλά ότι μας ξετινάζουν πριν μπούμε. Άρα τι συμβαίνει? Αυτά τα επικοινωνιακά, λοιπόν, αφήστε τα  για τα πρόβατα της τηλεόρασης. Και ξέρετε και κάτι άλλο? Αφού η αστυνομία και τα ΕΚΑΜ κάνουν έφοδο στις φυλακές για «ευρήματα», εγώ σας προτείνω να κάνουν έφοδο για να μαζέψουν επίσης και τις κατσαρίδες και τους λοιπούς ανεπιθύμητους «επισκέπτες»  από τα κελιά –και να τα δείξουν και στην τηλεόραση- ώστε οι άνθρωποί μας να μην υποφέρουν περισσότερο από όσο ήδη υποφέρουν από το λεγόμενο «σωφρονιστικό» σας σύστημα, διότι οι «απολυμάνσεις» σας ήταν για το θεαθήναι, κυρία Νικολάου. Ούτε μάσκες, ούτε απολυμαντικά, ούτε τίποτα. «Απολύμανση» με νερωμένη χλωρίνη. Μάλιστα. Οι κρατούμενοι έπρεπε, και πρέπει να φυλάγονται μόνοι τους. Πώς όμως όταν είναι ο ένας πάνω στον άλλον από τον συνωστισμό που καταφέρατε να έχουν οι φυλακές μέσα σε 10 μήνες, ε?

Κυρία Νικολάου,

Θα μπορούσα να σας γράψω σελίδες επί σελίδων για τις φυλακές, τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, για τη συμπεριφορά δεσμοφυλάκων,  διευθυντών και κοινωνικών λειτουργών, ειλικρινά όμως νομίζω ότι θα ήταν μάταιο. Κι αυτό γιατί, αν και είστε σε μια καίρια θέση, από ό,τι δείχνει η στάση σας και η συμπεριφορά σας απέναντι στους κρατούμενους και τελευταία απέναντι στον Β. Δημάκη, πολύ λίγη σχέση έχετε με τις φυλακές και τα προβλήματά τους και πολύ λίγο σας ενδιαφέρει να τα μάθετε. Το μόνο που έχω να σας πω είναι να διαβάσετε λίγο τον σωφρονιστικό κώδικα (είναι ο νόμος, ξέρετε), μπας κι αρχίσετε να σέβεστε την ανθρώπινη αξία και σταματήσετε να μας φλομώνεται στα ψέματα.

Κυρία  Νικολάου, ειλικρινά: Basta!

Τ. Μ., συγγενής κρατούμενου

Πρέβεζα, 26 Μαΐου 2020     
   

ΑΡΧΕΙΟ