Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

COVID-19 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φυλακές Λάρισας: Εκεί όπου η αδιαφορία τσακίζει ζωές | Τέταρτο

30 Μαρτίου 2020       
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ Κ.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Μέτρα αποσυμφόρησης φυλακών
Λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του ιού COVID-19 “ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ” από τον οποίο έχουν υπάρξει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες θάνατοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα υγείας και ειδικότερα για τα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας. Συγκεκριμένα στο κατάστημα κράτησης Λάρισας, στοιβάζονται 800 περίπου κρατούμενοι ενώ η χωρητικότητα είναι πολύ μικρότερη. Ο κίνδυνος αν και αόρατος είναι πλέον ορατός και η εξάπλωση του ιού από τους εργαζόμενους είτε από τους μεταγόμενους που η ροή τους μειώθηκε αλλά δεν έχει σταματήσει, είναι άμεσος.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών διότι το αγαθό της ζωής είναι υπεράνω όλων.

Ο Άρειος Πάγος έχει νομολογήσει ότι το αγαθό της ζωής ενός κρατουμένου είναι ανώτερο από την ανάγκη της πολιτείας να τιμωρήσει.

Σύμφωνα με τους νόμους του Συντάγματος ζητάμε να μην διαχωρίζετε σε κατηγορίες τους κρατούμενους γιατί ο νόμος τους προβλέπει όλους ανεξάρτητα ποινής, καταγωγής, φύλου κτλ. Ό,τι προβλέπουν οι νόμοι του Συντάγματος για τον έναν σε καιρό ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ προβλέπεται για όλους τους κρατούμενους.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ  ΖΗΤΑΜΕ:


  1. Άμεση αποφυλάκιση των ευπαθών ομάδων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (με οποιονδήποτε τρόπο ασχέτως αν πρόκειται για περισσότερες των μια παθήσεων). Να μην εξαρτάται από την κρίση του Συμβουλίου, αλλά λόγω συνθηκών απαιτούμε άμεση αποφυλάκιση αυτών που έχουν 67% και άνω.
  2. Διακοπή εκτέλεσης ποινής για λόγους υγείας λόγω ανήκεστο βλάβης κατά το άρθρο 557 Κωδ. Ποιν. Δικονομίας.
  3. Άμεση αποφυλάκιση όσων έχουν υπόλοιπο ποινής έως 12 μηνών ανεξαρτήτως ποινής (με εξαίρεση τα ειδεχθή εγκλήματα).
  4. Όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης έως και 5 χρόνια να αποφυλακίζονται άμεσα (με μόνη εξαίρεση τα ειδεχθή εγκλήματα).
  5. Όσοι εκτίουν ποινή έως 10 έτη κάθειρξης να αποφυλακιστούν με το 1/5 έκτισης ποινής.
  6. Όσοι εκτίουν ποινή άνω των 10 ετών κάθειρξης να ισχύσουν τα 2/5 μεικτά αντί των 3/5 ως έχει σήμερα.
  7. Αποφυλάκιση των υποδίκων υπό όρους (εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο).
  8. Να ισχύει η άμεση ηλεκτρονική επιτήρηση και ο κατ’ οίκον περιορισμός με δαπάνες του κράτους όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του εκάστοτε κρατούμενου.
  9. Άμεσος εφοδιασμός των φυλακών με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.
  10. Πρόβλεψη ειδικού χώρου για κρατούμενους που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης και οροθετικούς.
Για τους λόγους αυτούς ξεκινάμε από Δευτέρα 30 Μαρτίου κλιμακούμενες κινητοποιήσεις κρατώντας την φυλακή ανοιχτή κατά τη μεσημεριανή καταμέτρηση μέχρι την επίσημη απάντηση του υπουργείου.

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣΑΡΧΕΙΟ