Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ

Αιφνιδιαστική έφοδος της αστυνομίας στο Ψυχιατρείο των φυλακών ...  


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ 

ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ

Αθήνα, 17 Απριλίου 2020

Μετά την εξέγερση των κρατούμενων γυναικών στον Ελεώνα της Θήβας και την άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ, η κυβέρνηση και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής έδειξαν για μια ακόμα φορά το απάνθρωπο και σκληρό πρόσωπό τους. Χθες βράδυ,  16 Απριλίου, εισέβαλαν πάνοπλοι άντρες  των ΕΚΑΜ στον Κορυδαλλό και μετήγαγαν βίαια από τη Δ’ πτέρυγα τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη (προς το παρόν σε άγνωστο τόπο),  με τη σαθρή δικαιολογία ότι ήταν υπαίτιος για την ειρηνική διαμαρτυρία των κρατούμενων Κορυδαλλού οι οποίοι έκαναν αποχή από τα μεροκάματα με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλάκων λόγω κορονοϊού.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν μεταξύ των πρώτων μέτρων που πήραν κυβερνήσεις από το Ιράν και το Αφγανιστάν μέχρι την Ιταλία και την Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα, παρά τις συστάσεις μιας σειράς φορέων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν την αποσυμφόρηση των φυλάκων, επισημαίνοντας τα προβλήματα του υπερπληθυσμού στους χώρους κράτησης, η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση με την εισβολή των ΕΚΑΜ δίνουν την απάντησή τους στο θέμα της εξάπλωσης του κορονοϊού στις φυλακές, παρότι στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι μέσα σε λίγα τετραγωνικά,  σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης  και με ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Η αποσυμφόρηση των φυλακών αφορά μόνον εκδικητικές  μεταγωγές κρατουμένων και όχι τη ζωή των χιλιάδων εγκλείστων.


Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, όπως πάντα, στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων για τα δίκαια αιτήματά τους. Καταδικάζει απερίφραστα την  αναιτιολόγητη και αυθαίρετη εισβολή των ΕΚΑΜ στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και την εκδικητική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη, απλώς και μόνον για λόγους εκφοβισμού των κρατουμένων.

Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των φυλακών. Μωρομάνες, ανήλικα, μικροπαραβάτες, κρατούμενοι με μικρό υπόλοιπο ποινής, ασθενείς, κλπ. θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία δε νομιμοποιείται να καθυστέρει την αποσυμφόρηση των φυλάκων όπως δε νομιμοποιείται να δρα εκδικητικά και αυθαίρετα  σε βάρος των κρατούμενων.

Καλούμε τους αρμόδιους, για μια ακόμα φορά, να αντιληφθούν ότι η ανθρώπινη ζωή  είναι η υπέρτατη αξία και ότι το δόγμα «νόμος και τάξη», δεν μπορεί να υπερβαίνει την  υγεία και τη ζωή των κρατουμένων. 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


ΑΡΧΕΙΟ