Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ SHARAREH KHADEMI ΚΑΙ ΤΗΣ DIANA ΣΤΟ ΙΡΑΝΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

στην  Sharareh Khademi και την κόρη της Diana

                                                            Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2019

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 9:30 εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο, σε δεύτερο βαθμό, η υπόθεση της Sharareh Khademi για την έκδοσή της στο Ιράν. Η Sharareh αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν, μη αντέχοντας άλλο τη συστηματική  κακοποίηση από τον σύζυγό της, τόσο της ίδιας όσο και της 6χρονης κόρης της, Diana. Είναι γνωστό ότι στο Ιράν το νομικό πλαίσιο δεν δίνει καμία δυνατότητα στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους καθώς η περιφρόνηση των ιρανικών αρχών για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα είναι τρομακτική.  Αντίθετα το ανελεύθερο θεοκρατικό καθεστώς μπορεί να τις θεωρήσει υπεύθυνες και να τις τιμωρήσει διπλά. Οι ιρανικές αρχές, μέσω σκληρών πρακτικών, παραβιάζουν συστηματικά  τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απαγόρευση βασανιστηρίων και άλλων ειδών κακοποίησης. Είναι προφανές λοιπόν ότι μια γυναίκα ζώντας σ’ αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό δεν έχει και πολλές επιλογές αν θέλει να επιβιώσει αυτή και το παιδί της από κακοποιητικές συμπεριφορές,  έμφυλες ή των αρχών.

Η Sharareh, για να γλιτώσει, επέλεξε  να έρθει στην Ελλάδα, ζητώντας καταφύγιο και συμπαράσταση.  Φτάνοντας  όμως εδώ, αντί να βρει τη συνδρομή που περίμενε, συνελήφθη με ένταλμα της Interpol  για αρπαγή ανηλίκου, δηλαδή του παιδιού της, μετά από μήνυση που έχει υποβάλει ο πρώην σύζυγός της - μέλος των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, σημειωτέον. Σήμερα η Sharareh απολαμβάνει την «ελληνική φιλοξενία», κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς το πρωτόδικο δικαστήριο διέταξε την έκδοσή της, ενώ η ανήλικη Diana βρίσκεται σε καταυλισμό προσφύγων στην Ορεστιάδα, απολαμβάνοντας επίσης την «ελληνική φιλοξενία».

Η έκδοση της Sharareh στο Ιράν, σημαίνει χωρίς περιστροφές βασανιστήρια και θάνατο. Όσο για τη μικρή Diana το μέλλον το οποίο της επιφυλάσσει ο «στοργικός» πατέρας της είναι να την παντρέψει όταν γίνει 9 ετών. Ως εκ τούτου  η σύμπραξη του ελληνικού κράτους σ’ αυτά τα εγκλήματα είναι ανεπίτρεπτη και  σημαίνει συνενοχή.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στην  Sharareh Khademi  και στον δίκαιο αγώνα της για αξιοπρέπεια, ελευθερία και ασφάλεια για την ίδια και το παιδί της.

Αντιτίθεται στην έκδοσή τους στο Ιράν, σε μια χώρα όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθημερινότητα και η θανατική ποινή στην ημερήσια διάταξη, και καλεί τις ελληνικές αρχές να μην επιτρέψουν αυτό το έγκλημα.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ  SHARAREH KHADEMI  ΚΑΙ ΤΗΣ  DIANA 
  ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΑΡΧΕΙΟ