Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ «ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ:  ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ «ΝΟΜΟΣ &  ΤΑΞΗ»
                                                         
                                                                                                              Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2019

Τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικά να αιτιολογούν την απόφαση τους, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) καταργούν εν μία νυκτί το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλεια του ΚΕΘΕΑ, φέρνοντας ριζικές αλλαγές στη διοίκηση και τη λειτουργία του, και κατά συνέπεια και στο έργο του. Το ΚΕΘΕΑ επί 37 χρόνια κατάφερε να είναι υπόδειγμα λειτουργίας και οικονομικής διαφάνειας. Χωρίς δανεισμούς, χωρίς μαύρες τρύπες, χωρίς οικονομικά σκάνδαλα. Το διοικητικό του συμβούλιο που εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες από τη ΓΣ  και είναι άμισθο, θα αντικατασταθεί από έμμισθους διορισμένους «ημέτερους», σύμφωνα με τις επιταγές του επιτελικού κράτους το οποίο κατά πάγια τακτική απαξιώνει θεσμούς, ανθρώπους και αξίες. 

Mε αφετηρία την ΙΘΑΚΗ την πρώτη θεραπευτική κοινότητα που ιδρύθηκε το 1983, σήμερα το ΚΕΘΕΑ μετράει περισσότερες από 100 μονάδες σε 26 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα για την υποστήριξη ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες: ενήλικες, έφηβοι, φοιτητές, εργαζόμενοι, γονείς ανήλικων παιδιών, μετανάστες, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, άστεγοι, καθώς και εξαρτημένοι από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

Το 2000 το ΚΕΘΕΑ καινοτομεί ιδρύοντας την πρώτη θεραπευτική κοινότητα σε φυλακές στην Ελλάδα, αλλά και στην  Ευρώπη, το ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Πρώτη φορά άτομα που είναι εξαρτημένα από τις ουσίες και βρίσκονται στη φυλακή έχουν πρόσβαση στην απεξάρτηση.  Τα κάγκελα της φυλακής αλλά και της εξάρτησης μέσα στην κοινότητα του ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ «σπάνε». Οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν από την αρχή πώς να ζουν χωρίς ναρκωτικά, να εργάζονται για την ομάδα, να συνεργάζονται, να εκπαιδεύονται, να ονειρεύονται,  να βάζουν τις βάσεις για μια ζωή μακριά από τη χρήση των ναρκωτικών και την παραβατικότητα.  Τo 2015 ιδρύεται για τις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας το συμβουλευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ενώ στις φυλακές Διαβατών μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.  Κοινότητες και προγράμματα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ λειτουργούν σε 18 σωφρονιστικά καταστήματα, δίνοντας ελπίδα και στήριξη για ουσιαστική επανένταξη αυτής της ιδιαίτερης ομάδας ανθρώπων. 

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια πολιτική πράξη με σαφώς διπλό στόχο, αφενός την υπονόμευση ευθέως του ευαίσθητου χώρου της απεξάρτησης και επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων,  και ιδίως των κρατουμένων, εμποδίζοντας  το έργο και τους σκοπούς του ΚΕΘΕΑ,  και αφετέρου την εισβολή ιδιωτών στον χώρο της απεξάρτησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για την απεξάρτηση όσο και για την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων. Η σαθρή δικαιολογία για δήθεν μη χρηστή διαχείριση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση μάλλον θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει αν σκεφτεί κανείς ότι το κόμμα της χρωστάει εκατομμύρια, όμως μετά την κατάργηση της ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και τη μεταφορά της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπουργείο ΠΡΟΠΟ,  η κατάργηση τώρα και του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό, ούτε για τους εξαρτημένους και τους γονείς τους, ούτε για τους εργαζόμενους,  ούτε για το κοινωνικό σύνολο.  

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων στηρίζει το ΚΕΘΕΑ και το έργο του καθώς και το δικαίωμα στην απεξάρτηση, εντός και εκτός φυλακής, και καλεί τους  θεραπευόμενους -κρατούμενους ή μη- τους γονείς τους, τους θεραπευτές, τους εργαζόμενους και τους φίλους του ΚΕΘΕΑ να εναντιωθούν σε οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο θεραπευτικό του έργο, στην εύρυθμη λειτουργία του και στην ανεξαρτησία του.

Απαιτεί από τον Υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση να αποσύρουν άμεσα την κατάπτυστη ΠΝΠ που καταργεί ανερυθρίαστα το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, και

Καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17- ΑΘΗΝΑ) την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 12 το μεσημέρι για να αντιταχθούμε στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις και πρακτικές των κυβερνώντων.   


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
 

ΑΡΧΕΙΟ