Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 28/6 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 20 πρώην και νυν πολιτικούς κρατούμενους στα Δικαστήρια Πειραιά Παρασκευή 28 Ιούνη 12:00 π.μ.

                                     αναδημοσίευση από το athensindymedia
 
Όπως έχει γίνει πλέον γνωστό στις 24/2/2018 σημειώνεται μαζική διαμαρτυρία κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού η οποία επεκτείνεται σχεδόν σε όλες τις πτέρυγες της φυλακής. Η διαμαρτυρία ξεκινά με αφορμή τη βίαιη μεταγωγή του αναρχικού κρατούμενου Κωνσταντίνου Γιατζόγλου από τα ΕΚΑΜ κι ενώ βρισκόταν σε απεργία πείνας διεκδικώντας τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, όπως και δικαιούταν ως υπόδικος τότε. Να σημειωθεί ότι οι μεταγωγές κρατουμένων που βρίσκονται σε απεργία πείνας αποφεύγονται καθώς ακόμα και οι γιατροί θεωρούν ότι μπορεί να είναι επιβαρυντικές για την υγεία του απεργού. Από αυτήν την άποψη η μεταγωγή του συντρόφου , η οποία ήταν και η πρώτη που γίνεται εις βάρος αναρχικού απεργού πείνας κάτω από τέτοιες συνθήκες, δε μπορεί παρά να θεωρηθεί βασανιστική μεταχείρηση κρατουμένου.

Με το πέρας της διαμαρτυρίας αυτής και τη λήξη της απεργίας πείνας και δίψας του συντρόφου Κωνσταντίνου Γιατζόγλου λίγες μέρες μετά, θα αρχίσει σχεδόν άμεσα η διερεύνηση της υπόθεσης από εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου θα αναθέσει στην εισαγγελέα Πειραιά Βικτωρία Μαρσιώνη το βάρος της διερεύνησης των συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η διαμαρτυρία στις 24/2 και των πιθανών εμπλεκομένων προσώπων σε αυτή.
Από την πρώτη στιγμή θα φανεί ότι οι διωκτικές αρχές αναζητούν να δέσουν την υπόθεση όχι με οποιουδήποτε είδους στοιχεία αλλά βάση της στράτευσης των πολιτικών κρατουμένων, δηλαδή βάση της πολιτικής τους ταυτότητας. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα που ζητούν από τη φυλακή να διευκρινίσει ποια μέλη της ΣΠΦ κρατούνται στην Α΄πτέρυγσς των φυλακών Κορυδαλλού και ποιοι αντί-εξουσιαστές στη Δ΄.Οι υπάλληλοι της φυλακής ερωτούνται διαρκώς κατά την εξέταση τους αν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αναρχικούς ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν στην διαμαρτυρία ή σε όσους συμμετέχουν στο συνδικαλιστικό όργανο των κρατουμένων την «Επιτροπή Αγώνα». Πολιτικά κείμενα αλληλεγγύης που γράφτηκαν σε δεύτερο από τη διαμαρτυρία χρόνο, είτε ώρες είτε και μέρες μετά, εισάγονται στη δικογραφία και στοχοποιούνται οι πολιτικοί κρατούμενοι που τα υπέγραψαν, κάποιοι άλλοι στοχοποιούνται αποκλειστικά από δημοσιογραφικές πένες και υπάρχουν και άλλοι που καθίστανται κατηγορούμενοι χωρίς ούτε να έχουν υπογράψει κείμενα και χωρίς καμία δημοσιογραφική αναφορά στο πρόσωπο τους.

Αρχές Ιουνίου 2018 θα γνωστοποιηθεί σε 8 πολιτικούς κρατούμενους ότι καλουνται σε ανωμοτί καταθέσεις σχετικά με τα γεγονότα της 24ης Φλεβάρη. Τους επόμενους μήνες θα κληθούν ένας ένας περίπου όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονταν έγκλειστοι τότε στις φυλακές ( καθώς κάποιοι έχουν πλέον αποφυλακιστεί). Πλέον η υπόθεση είναι στο δρόμο για να οριστεί σε τακτικό ανακριτή και το επόμενο διάστημα αναμένονται διώξεις εναντίον 20 πρώην και νυν πολιτικών κρατουμένων.

Η συγκεκριμένη κατασταλτική μεθόδευση είναι πραγματικά πρωτοφανής, τόσο λόγω της μεγάλης βεντάλιας που έχει ανοίξει έτσι ώστε να εμπλέκονται 20 αγωνιστές από εντελώς διαφορετικές υποθέσεις και με τελείως διαφορετική πολιτική ιστορία και διαδρομή ο καθένας τους, όσο και γιατί στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου, ομολογημένα κιόλας, στην πολιτικη τους ταυτότητα.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση καταφέρνουν να συνυπάρχουν η κρατική εκδικητικότητα, η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, η προσπάθεια φίμωσης πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η απροκάλυπτη αναγωγή του αναρχικού φρονήματος σε ιδιώνυμο αδίκημα. Έχει τόσες πολλές βαρύνουσες διαστάσεις που πραγματικά φαντάζει αδιανόητο το πώς εξαρχής μεθοδεύτηκε αυτή η νέα δικαστική μηχανορραφία. Όσο αδιανόητο όμως και αν φαίνεται είναι ήδη ένα τετελεσμένο γεγονός.

Οι φυλακές όπου κρατούνται οι σύντροφοι μας είναι ενήμερες ότι επικρέμεται κακουργηματική δίωξη εναντίον τους. Ήδη σε τρεις περιπτώσεις πολιτικών κρατουμένων έχει γνωστοποιηθεί ότι δεν θα τους χορηγηθούν οι τακτικές άδειες που δικαιούνταν. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό στην ίδια κατεύθυνση είναι και η εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου σε ότι αφορά την εξέταση του αιτήματος του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα για τη χορήγηση της άδειας του κι αυτό ούτε ένα μήνα μετά τη λήξη της εξαντλητικής απεργίας πείνας στην οποία είχε προβεί διεκδικώντας ακριβώς αυτό: την άδεια του.

Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον μιας ασύλληπτων διαστάσεων φρονηματικής διώξης που επιχειρεί:

1ον να εξαντλήσει την εκδικητικότητα του κρατικού μηχανισμού σε ότι αφορά αντιδράσεις και διαμαρτυρίες εντός των τοιχών στο πρόσωπο 20 συντρόφων πρώην αλλά και νυν πολιτικών κρατουμένων

2ον να ποινικοποιήσει κάθε έκφανση αλληλεγγύης είτε είναι έμπρακτη είτε εκφράζεται μέσω κειμένων και χαιρετισμών

3ον να θέσει υπό καθεστώς φίμωσης τους πολιτικούς κρατούμενους ώστε να αυτολογοκρίνονται από μόνοι τους

4ον να επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας απέναντι σε συντρόφους, που είτε είναι ακόμα κρατούμενοι είτε όχι, θα αντιμετωπίζουν ενδεχομένως επιπλέον περιοριστικούς όρους που μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμα και την προφυλάκιση, όπως και τον κίνδυνο μιας νέας καταδικαστικής εις βάρος τους απόφασης την οποία θα πρέπει να εκτίσουν

5ον να θέσει την απειλή των φυλακών τύπου Γ πάνω και από τους 20 συντρόφους καθώς ακόμα και όσοι δεν έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία ή έχουν απαλλαγεί από αυτήν την κατηγορία με τη δίωξη αυτή από μόνη αλλά και με μια ενδεχόμενη καταδίκη τους για στάση, ή υποκίνηση σε στάση, θα υπάγονται πλέον στο καθεστώς εξαίρεσης που προβλέπουν οι φυλακές τύπου Γ.

Το προηγούμενο που θα δημιουργηθεί αν αυτή η υπόθεση προχωρήσει απρόσκοπτα, με όλες τις πιθανές συνέπειες που θα μπορεί κάτι τέτοιο να συνεπάγεται για τους διωκόμενους συντρόφους, θα είναι εξαιρετικά δυσμενές και θα επικρέμεται πάνω από όλους μας, πάνω από ολόκληρο το κίνημα, καθώς θα δημιουργηθεί έδαφος για τη γενικευμένη εφαρμογή της συγκεκριμένης δικαστικής πατέντας σε κάθε δυνατό πεδίο.

Η αντίδραση μας λοιπόν είναι επιτακτικό να είναι άμεση και πιεστική ώστε να μην αφεθεί να ολοκληρωθεί αυτή η δίωξη και να γίνουν οι 20 σύντροφοι μας το ζωντανό παράδειγμα για την καθιέρωση ενός νέου δόγματος καθιέρωσης της αναρχικής ταυτότητας ως ιδιώνυμου.

Σε μια πρώτη κίνηση ανάδειξης του ζητήματος αλλά και πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές αποφασίζουμε να καλέσουμε σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πειραιά την Παρασκευή 28/6 στις 12:00 π.μ.

ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΙΔΙΟΝΥΜΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 24/2

Πρωτοβουλία συντρόφων/σσων ενάντια στις νέες διώξεις πολιτικών κρατουμένων

 

ΑΡΧΕΙΟ