Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Υπόθεση Τάσου Θεοφίλου: Πόσες φορές πρέπει να αθωωθεί ένας αναρχικός για να θεωρηθεί αθώος;

Η υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου αποτυπώνει όλο το φάσμα των μεθοδεύσεων της σύγχρονης «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής: ανώνυμα τηλεφωνήματα, αυθαίρετη χρήση του DNA, μιντιακή κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας, ποινικοποίηση προσωπικών σχέσεων και πόσες άλλες νομικές και λογικές ακροβασίες με τη συνδρομή των περίφημων «τρομονόμων».

Μετά την πρωτόδικη καταδίκη του Τάσου Θεοφίλου σε κάθειρξη 25 ετών και πέντε χρόνια παραμονής του στη φυλακή, ήρθε η δικαίωση και  η απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες με την εφετειακή απόφαση στις 7 Ιουλίου 2017.  Εκείνη ήταν «πολύ μεγαλύτερης σημασίας από μία προσωπική δικαίωση» όπως είχε πει και ο ίδιος, ήταν μία νίκη του κινήματος αλληλεγγύης.
Με την πρόσφατη όμως άσκηση αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  Ιωάννη Αγγελή, που προσδιορίστηκε για τις 11 Μαΐου, ο καφκικός εφιάλτης αναβιώνει. Ο Τάσος Θεοφίλου κινδυνεύει να ξαναβρεθεί στη φυλακή και να ξαναδικαστεί από άλλη σύνθεση για την ίδια αστυνομική σκευωρία.

Η υπόθεση αυτή αποτυπώνει την ελαστικότητα της δικαιοσύνης σε σκοπιμότητες και πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει κάθε αίσθημα δικαίου που θεωρητικά εγγυάται μια δημοκρατία. 

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων θα βρίσκεται στο πλευρό του Τάσου Θεοφίλου για να στηρίξει τόσο το άμεσο αίτημα να απορριφθεί η αναίρεση, όσο και τη διαχρονική απαίτηση να καταργηθούν οι «τρομονόμοι» (ν. 187 και 187A) που αποτελούν τη βάση αυτού του μοντέλου πολιτικών και φρονηματικών διώξεων.

Η ανακοίνωση του Τάσου Θεοφίλου στο Facebook:

 «Στην Αθήνα σήμερα την 27η Μαρτίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 στο κατάστημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης ΑΓΓΕΛΗΣ κάλεσε εμένα, τον γραμματέα του Ποινικού Τμήματος Γεώργιο Σωφρονιάδη, και μου δήλωσε ότι: Ασκεί αναίρεση ενώπιον του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 505 παρ. 2 ΚΠΔ, κατά της με αριθμό 2186/2017 (2938/16, 3303/16, 518/17, 565/17, 580/17) αθωωτικής απόφασης του Α’ Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κηρύχθηκε αθώος ο κατηγορούμενος Αναστάσιος ΘΕΟΦΙΛΟΥ …»

Έτσι ξεκινάει η υπ’ αριθμόν 21/2018 έκθεση αναιρέσεως με την οποία ο εισαγγελέας κύριος Ιωάννης Αγγελής ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που με απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες, και να παραπεμφθώ ξανά για να δικαστώ από άλλους δικαστές. Ο εισαγγελέας κύριος Ιωάννης Αγγελής προήχθη πέρσι σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε ήταν ο εποπτεύων εισαγγελέας της «αντιτρομοκρατικής».

Στις 11 Μάη θα εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αν γίνει δεκτή, σημαίνει ότι επιστρέφω στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες μέχρι να επαναληφθεί το εφετείο από άλλους δικαστές, μιας και η πλειοψηφία του Α’ Πενταμελούς που με απάλλαξε αποδείχτηκε τελικά πως δεν ήταν της αρεσκείας της «αντιτρομοκρατικής».

Όσο κι αν η «αντιτρομοκρατική», και ο κύκλος των χειραγωγούμενων από αυτή εισαγγελέων, φαίνεται να έχουν αποκτήσει μια σχεδόν εμμονική προσήλωση στο πρόσωπό μου, η υπόθεσή μου παραμένει μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου προσωπική. Είναι πολιτική και αφορά την κατασταλτική διαχείριση του αναρχικού χώρου, του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος και συνολικά της τάξης μας. Είναι πολιτική καθώς ανέδειξε κοινωνικά και έθεσε στη δημόσια κριτική όλες τις αιχμές της καταστολής, με πιο βασικές τον τρομονόμο, τη μεταφυσική χρήση του dna και την ποινικοποίηση προσωπικών και πολιτικών σχέσεων. Είναι πολιτική γιατί ανέδειξε τη δύναμη και την κοινωνική επιρροή του κινήματος. Γιατί απέδειξε ότι η «αντιτρομοκρατική» και οι χειραγωγούμενοι από αυτή δικαστικοί κύκλοι, παρότι ανεξέλεγκτοι, δεν είναι παντοδύναμοι. Και αυτό πρέπει να αποδειχτεί για μία ακόμα φορά στις 11 Μάη.

Υ.Γ. Όπως έγραψε κάποτε μέσα από τις φυλακές Γρεβενών ένας καλός σύντροφος: «Υπομονή. Δύναμη. Πίστη στην υπόθεση. Έχουμε δίκιο. Τέλος».

ΑΡΧΕΙΟ