Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣΗ παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από τον κρατούμενο Κ.Π. στις φυλακές Γρεβενών.ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 κ. Σταύρο Κοντονή
Λεωφ. Μεσογείων 96
Τηλ: 210-77 08 961 | 210-77 09 660
Φαξ: 210-77 55 835
-----------

Κύριε Κοντονή,

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ ντόρος στην βουλή για το θέμα της ΑΝΟΜΙΑΣ και του νόμου Παρασκευόπουλου. Σας ακούμε εσάς και τον κύριο Πρωθυπουργό να τον υπερασπίζεστε και σας συγχαίρουμε (αν και μας εξαιρείτε), κι αυτό γιατί εμείς οι κρατούμενοι βιώνουμε τα οφέλη αυτού του νόμου, όμως κ. Υπουργέ για ποιον λόγο εξαιρούμαστε εμείς?

Δυστυχώς δεν περιμέναμε να βάλετε κι εσείς εξαιρέσεις. Βλέπετε από τη ΝΔ περιμέναμε να βάλει τέτοιες εξαιρέσεις γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία της για τους κρατούμενους την οποία εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης  κ. Αθανασίου σε μια συνέντευξη που έδωσε για την υπόθεση της μικρής Άννυς, όπου ανέφερε επί λέξει: «Για την τύχη του κατηγορούμενου θα επιμεληθούν οι κρατούμενοι στις φυλακές»! Αυτά υπάρχουν στα αρχεία και εκφράζουν την επίσημη πολιτική της ΝΔ για τους κρατούμενους, και το παράδοξο είναι ότι δεν διώχθηκε ποινικά αυτός ο υπουργός για προτροπή σε βία.  Επί θητείας του  το δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα ήταν χάλια και πολλά απομεινάρια έχουν μείνει μέχρι σήμερα και θα πολεμηθούν μόνο από μέσα αν όλοι αυτοί οι δικαστικοί που τους πνίγει το διεφθαρμένο σύστημα βγουν μπροστά και το πολεμήσουν.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ

Κύριε Κοντονή,

Είπατε ότι θα αλλάξει το δικαστικό σύστημα, το σωφρονιστικό σύστημα και το ποινικό σύστημα από το 2018 έως το 2020. Κανονικά όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν από το 2013 όταν η Ελλάδα ήταν προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι οι υπουργοί δικαιοσύνης είχαν έρθει για να καθορίσουν το ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο. Εκείνη την εποχή ακόμη και η Αλβανία προχώρησε στην υιοθέτηση αυτού του πλαισίου και μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν το εφάρμοσε, γιατί προτιμούσε να παίρνει τις επιδοτήσεις που έδινε η ΕΕ (75 ευρώ για κάθε αλλοδαπό κρατούμενο και 35 ευρώ για κάθε Έλληνα κρατούμενο), τα οποία δεν έδινε στους κρατούμενους αλλά πήγαιναν σε κάποιες τσέπες και θα πρέπει αυτό  το θέμα να διερευνηθεί για να δούμε πού καταλήξανε αυτά τα εκατομμύρια ευρώ. Όλοι οι βουλευτές ξέρουν τι φαγοπότι γίνεται σε βάρος των κρατουμένων σε ΟΛΗ την αλυσίδα της υποτιθέμενης Ελληνικής Δικαιοσύνης. Όλοι οι βουλευτές ξέρουν  για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την παραβίαση του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ότι για όλους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι του εναντίου και δεν μπορούν να καταδικάζονται άνθρωποι μόνο με ενδείξεις σε υπερβολικά εξοντωτικές ποινές. Και όλοι οι βουλευτές ξέρουν ότι τα δικαστήρια δικάζουν τους κατηγορούμενους ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, κι αν δεν το ξέρουν ας δουν την έρευνα μιας  ερευνήτριας (ξεχνάω το όνομά της) από την Κύπρο για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και 10 μήνες απευθύνομαι στις γραμματέες σας  να σας ενημερώσουν ότι ζητάω να έρθετε προσωπικά στη φυλακή στα Γρεβενά που είμαι, και με ανοιχτή τη φυλακή να μας πείτε καταπρόσωπο για ποιον λόγο πρέπει να εξαιρούμαστε από τα ευεργετήματα του νόμου όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύουν ρητά να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση (θρησκείας, χρώματος κλπ) και συνεπώς καμιά διάκριση στα ευεργετήματα του νόμου σε βάρος των κρατουμένων με βάση το αδίκημα, όταν μάλιστα το αδίκημα τιμωρείται με πολύ υψηλές ποινές και πολλές φορές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Όμως  μέχρι τώρα που τα γράφω αυτά δεν έχω πάρει από εσάς καμία απάντηση. Γιατί?

Έχω κι άλλα πολλά να σας αναφέρω αλλά θα προτιμούσα να σας το πω από κοντά, αν πάρετε την απόφαση να έρθετε, έστω κι αν έρθετε μόνο και μόνο για να με τιμωρήσετε  επειδή τόλμησα να τα γράψω όλα αυτά. Έτσι κι αλλιώς όμως είμαι ήδη κλινικά νεκρός αν δεν αλλάξετε τίποτα από αυτά που υποσχεθήκατε δημόσια.

Κ. Π. κρατούμενος στις Φυλακές Γρεβενών
Γρεβενά, Δεκέμβριος 2017

ΑΡΧΕΙΟ