Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΝΤΕΙΒΙΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                  
                                                                                                 Αθήνα 23 Δεκεμβρίου 2017

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα «Ν. Πουλαντζάς», η ακτιβίστρια, συγγραφέας και ακαδημαϊκός,  Άντζελα Ντέιβις, συναντήθηκε  με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και με άλλες ομάδες όπως η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, το Δίκτυο «Μέλισσα», η Ομάδα «Democrats Abroad Greece», το «Φύλο Συκής», η φεμινιστική κίνηση «Καμία Ανοχή» και η συλλογικότητα «Sabbat». Στη συνάντηση, οι ομάδες ανέπτυξαν τις δράσεις, τους στόχους και τους προβληματισμούς τους και συζήτησαν μαζί της τα ζητήματα που τις απασχολούν.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ζήτησε από την Άντζελα Ντέιβις μια δήλωση σχετικά με το Κίνημα για την Καταργήση των Φυλακών ως την αρχή για μια συζήτηση η οποία η Πρωτοβουλία επιθυμεί να συνεχιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές άλλες χώρες.

Στο βίντεο που ακολουθεί έχουν καταγραφεί οι απαντήσεις της Άντζελας Ντέιβις στις ερωτήσεις της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμενων και σε μια ερώτηση σχετική με τη βία βάσει φύλου, από την Ομάδα "Καμιά Ανοχή", στην οποία αναφέρεται και πάλι στην κατάργηση των φυλακών και στον τρόπο που κάποιες ομάδες στην Αμερική δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Άντζελα Ντέιβις εξήγησε πως η κατάργηση είναι μια περίπλοκη διαδικασία και έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα χρειάζεται πια να βασίζεται σε αυτούς τους θεσμούς καταστολής. Τόνισε επίσης την ανάγκη για μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της δικαιοσύνης, που δεν απαιτεί την τιμωρία.
Μας ενημέρωσε πως τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ γίνονται σημαντικές συζητήσεις για την κατάργηση των φυλακών στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα ενώ παλαιότερα όσοι μιλούσαν για την κατάργηση των φυλακών τούς θεωρούσαν απολύτως τρελούς και ο κόσμος δεν τους έπαιρνε στα σοβαρά. 
Απευθυνόμενη στην Ομάδα "Καμμιά Ανοχή" η Άντζελα Ντέιβις αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα της κατάργησης των φυλακών σε σχέση με το επιχείρημα που προέρχεται συνήθως από φεμινιστικούς κύκλους, "Τι θα κάνουμε με τους αυτουργούς της ανδρικής βίας"  και πρότεινε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την εύρεση διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης των αυτουργών βίας εκτός από το να τους στείλουμε στη φυλακή.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


ΑΡΧΕΙΟ