Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΦΥΛΑΚΕΣ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΌ ΚΩΔΙΚΑ 
ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ


Από εδώ και πέρα…

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δικηγόρων (Γ. Κακαρνιά, Θ. Καμπαγιάννη και Δ. Κατσαρή) που έχουν οριστεί από την Επιτροπή Αγώνα γυναικείων – ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού με τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ε. Φυτράκη, τον γενικό διευθυντή συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Π. Δουλάμη και τον συνεργάτη του υπουργείου δικαιοσύνης Ν. Κουλούρη (ο οποίος είναι ένας από τους τρείς συντάκτες του νέου σωφρονιστικού κώδικα).

1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Αυτά που ανακοινώθηκαν από την μεριά του υπουργείου δικαιοσύνης είναι τα εξής:

Πρώτον: Από την μεριά του Ε. Φυτράκη τονίστηκε ότι τελικά η διαμόρφωση και η ψήφιση του νέου σωφρονιστικού κώδικα θα είναι μια πολύμηνη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 (ενώ αρχικά, σύμφωνα με τον υπουργό Σ. Κοντονή η ψήφισή του θα γίνονταν τέλη Νοεμβρίου του 2017).

Δεύτερον: ο Ε. Φυτράκης και ο Π. Δουλάμης δήλωσαν μεταξύ άλλων πως οι κινητοποιήσεις δεν φοβίζουν το υπουργείο και ότι είναι επιζήμιες καθώς πιέζουν «οι άλλοι» (ΝΔ), οι οποίοι μόλις κυβερνήσουν θα γεμίσουν τις φυλακές και οι κρατούμενοι θα ζούνε σαν τα ποντίκια, ο ένας πάνω στον άλλον.

Τρίτον: Ο συνεργάτης του υπουργού Ν. Κουλούρης επισήμανε ότι έχει γίνει λανθασμένη ανάγνωση του νέου σωφρονιστικού κώδικα από τους κρατούμενους και αρκετά άρθρα είναι ίδια με τα παλιά με αλλαγμένη φρασεολογία. Επίσης τόνισε ότι η ελεγκτική (απόλυτη) εξουσία του εισαγγελέα είναι εγγυητική δύναμη ώστε να μην υπάρξουν παρατυπίες στην διαδικασία.

2. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές)

Εμείς από την μεριά μας επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά, ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.
Είναι δεδομένο ότι η κινητοποίησή μας φόβισε το υπουργείο, για αυτό ΠΑΓΩΝΕΙ τον σωφρονιστικό κώδικα.

Ουσιαστικά η δυναμική της κινητοποίησης, η γέφυρα επικοινωνίας και αλληλεγγύης με τον κόσμο εκτός των τειχών και η αποκάλυψη των φασιστικών διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα πίσω από την βελούδινη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, εξέθεσαν το υπουργείο και προκάλεσαν ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ στην διαδικασία της fast track ψήφισης του νομοσχεδίου.
Αυτό είναι μια πρώτη νίκη της Επιτροπής Αγώνα αλλά δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.
Το φόβητρο που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί φορείς του υπουργείου, λέγοντας πως «όταν έρθουν οι άλλοι (ΝΔ), θα είναι πολύ χειρότερα….», δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους.
Το γεγονός ότι οι φασίστες της ΝΔ ονειρεύονται νέα Γκουαντάναμο, δεν δικαιώνει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που περνάει από την πίσω πόρτα διατάξεις όπως το άρθρο 11 (επαναλειτουργία φυλακών τύπου Γ).

Επίσης η δικαιολογία, ότι κάποια άρθρα του νέου σωφρονιστικού κώδικα είναι ίδια με τα παλιά αλλά με διαφορετική φρασεολογία, δεν αποτελεί άλλοθι για την συνέχιση της καταστολής των δικαιωμάτων μας.

Ο παλιός κώδικας είναι ένα απαρχαιωμένο συντηρητικό εγχειρίδιο οδηγιών που αντιμετωπίζει κρατούμενους ως αντικείμενο με αριθμό μητρώου.
Οι σημερινοί απολογητές του, από το υπουργείο, είναι οι ίδιοι που από την θέση της αντιπολίτευσης τον κατήγγειλαν ως τέτοιο.

Επίσης όποιος σήμερα μιλάει για τον θεσμό της δικαιοσύνης και του εισαγγελέα παρουσιάζοντας τους ως εγγυητική δύναμη για αποφυγή παρατυπιών ή είναι εξαιρετικά αφελής ή κοροϊδεύει. Αρκεί μια βόλτα στα δικαστήρια, που τα χρόνια φυλακής μοιράζονται σαν στραγάλια, για να καταλάβει πως λειτουργούν οι μπίζνες της δικαιοσύνης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Επιτροπή Αγώνα στις γυναικείες – ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ανακοινώνει τα εξής:

Το μπλοκάρισμα του φασιστικού νέου σωφρονιστικού κώδικα είναι μια νίκη της κινητοποίησης, ΑΛΛΑ, δεν μας εφησυχάζει.

Δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στο υπουργείο δικαιοσύνης για αυτό η κινητοποίηση ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, κρατώντας ανοιχτά τα κελιά και τα προαύλια, έτοιμα να κλιμακώσουμε κατευθείαν τις νυχτερινές ωρες, στην επανέναρξη της διαδικασίας του σωφρονιστικού.

Επίσης καλούμε δημόσια τον συνεργάτη του υπουργείου και συντάκτη (ένα εκ των τριών) του νέου σωφρονιστικού κώδικα Ν.Κουλούρη, που θεωρεί ότι διαβάσαμε εσφαλμένα τον κώδικα, να έρθει στις φυλακές Κορυδαλλού, για να του αποδείξουμε ότι το μόνο λάθος είναι ο ίδιος ο σωφρονιστικός κώδικας και οι φασιστικές διατάξεις του.

Ακόμα επειδή οι φορείς του υπουργείου δικαιοσύνης για να υποβιβάσουν την συνάντηση με τους δικηγόρους μας, αλλά και κάτι ακόμα παρατρεχάμενοι, εξυπηρετώντας προσωποκεντρικές σκοπιμότητες, αμφισβήτησαν την Επιτροπή Αγώνα ότι εκπροσωπεί σχεδόν όλους τους κρατούμενους του Κορυδαλλού, επισυνάπτουμε τις εκατοντάδες υπογραφές κρατουμένων που οργανώνουν και στηρίζουν την κινητοποίηση και την Επιτροπή Αγώνα σε γυναίκες και ανδρικές φυλακές και τις στέλνουμε στο υπουργείο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ

Από σήμερα 27 Νοεμβρίου εγκαινιάζουμε μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και δράσης σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας.

ΣΚΟΠΟΣ μας είναι να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας με τον κόσμο εκτός των τειχών σε κάθε πόλη που αγωνίζεται ενάντια σε μια κοινωνία φυλακής

Γιατί το πείραμα της καταστολής με τον νέο σωφρονιστικό κώδικα μπορεί να είναι οι φυλακές ΑΛΛΑ το στοίχημα είναι ο κόσμος εκτός των τειχών.

Μέσα από τα δίκτυα επικοινωνίας που υπάρχουν κι άλλα που θα δημιουργηθούν, θα ανοίξει ένας διάλογος, μέσα από ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ, ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ για κάθε ξεχωριστή θεματική του σωφρονιστικού κώδικα, απ’ το ταπεινωτικό ξεγύμνωμα μέχρι τις φυλακές τύπου Γ, κι από την υπερεξουσία του εισαγγελέα μέχρι το φακέλωμα των επικοινωνιών στις φυλακές, κι όλα αυτά ως προθάλαμος της αυστηροποίησης της καταστολής, που αφού δοκιμαστεί στις φυλακές θα επεκταθεί και εκτός των τειχών

Ως αποκορύφωμα της διαδραστικότητας με τον κόσμο εκτός των τειχών, προτείνουμε να συζητηθεί και η διοργάνωση μιας πανελλαδικής διαμαρτυρίας έξω από όλες τις φυλακές που θα μπορούσε να συντονιστεί με το βραδινό κράτημα ανοιχτού προαυλίου εκείνη την μέρα από εμάς.

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Επιτροπή Αγώνα γυναικείων -ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού 
(Α.Β.Γ.Δ.Ε και Α θέση υπογείου παραρτήματος)

ΑΡΧΕΙΟ