Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

H παρακάτω επιστολή στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από τον κρατούμενο φοιτητή Βασίλειο Δ.                                    

                                 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 

Κοινοποιούμενη και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Του Βασιλείου Δ., κρατουμένου φοιτητή Πολιτικού Νομικής ΕΚΠΑ

Προχθές εμφανίστηκα ενώπιον του Συμβουλίου της Φυλακής Κορυδαλλού, το οποίο έκρινε Αίτημά μου για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας που είχε υποβληθεί προ 3 εβδομάδων. Μου ανακοινώθηκε προφορικά από τον κ.Εισαγγελέα ότι το αίτημά μου απορρίπτεται.
 
Χθες υπέβαλα δια της Δικηγόρου μου Αίτημα στο ίδιο Συμβούλιο, με το οποίο ζήτησα εμφατικά –εφόσον απορρίφθηκε το αίτημά μου να πηγαίνω «με βραχιολάκι» στο Πανεπιστήμιο και να επιστρέφω στη φυλακή- τουλάχιστον να τιμηθούν οι υποχρεώσεις που θέτει ρητά η Κ.Υ.Α. προς διευκόλυνσή μου στην εξ αποστάσεως, έστω, παρακολούθηση των μαθημάτων του Πανεπιστημίου στο οποίο «πέρασα» κι από το οποίο μέχρι στιγμής με αποκόπτει το σωφρονιστικό σύστημα πεισματικά, παρότι η πρόσβασή μου στην εκπαίδευση ως κρατουμένου είναι υποτίθεται «εγγυημένη» σ’ αυτή τη χώρα.

Παράλληλα, επισήμανα χθες στο έγγραφό μου πως: «Παρότι ζητήθηκε να ληφθούν υπόψη από το Συμβούλιο της Φυλακής ανθρώπινα δικαιώματά μου, κατά την άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας να εγκρίνει ή μη το κύριο αίτημά μου, ενημερώθηκα προφορικά από τον κ.Εισαγγελέα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ότι το αίτημά μου απορρίπτεται, «διότι δεν έχω ακόμα περάσει τα πρώτα 2 μαθήματα της σχολής μου». 
 Παράλληλα, μου επιστήθηκε από τον κ.Εισαγγελέα τρις (!) η προσοχή (με τόνο σαφούς επίπληξης!) στο «να μην δημιουργώ φασαρίες», διότι, όπως ελέχθη, «κυκλοφορεί ότι διαταράσσω την εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματος» (sic). Δεν γνωρίζω αν η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου εμπίπτει στην έννοια μιας τέτοιας «διατάραξης» -αν ναι, πράγματι προέβην σε αυτήν, όπως και θα εξακολουθήσω να προβαίνω, υπερήφανος και σταθερός στην απόφασή μου να επιμείνω στο δρόμο της αξιοπρέπειας και του αυτό-σωφρονισμού, παρά τις συντριπτικές δυσχέρειες που συναντώ σε αυτήν μου την πορεία από τους ίδιους τους θεσμικούς προαγωγούς, στη θεωρία, αυτής της κατεύθυνσης. Κατά τα λοιπά, ζήτησα κατά τη συνεδρίαση και ζητώ ακόμα, αν κάποιος θεωρεί ότι θέλησα ή ενέργησα προς την κατεύθυνση οποιασδήποτε «δυσχέρανσης» της Υπηρεσίας, σάν κάποιος ταραχοποιός, να έχει το θάρρος να το καταγγείλει και να κληθώ να εκφέρω την άποψή μου. Δεν δέχομαι όμως να επιπλήττομαι σαν να είμαι ένοχος για κάτι που κάποιος άκουσε κάπου (και που δεν μου γνωρίστηκε κατά περιεχόμενο), και το τονίζω αυτό.»
 
Αποτέλεσμα;
 
Κλήθηκα σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Φυλακής «να υπογράψω ένα χαρτί» το οποίο επέμεινα να διαβάσω, με αποτέλεσμα να μείνω έξω από μια κλειστή πόρτα και να ενημερωθώ, όταν άνοιξε ξανά, ότι «καταδικάστηκα για το πειθαρχικό αδίκημα της απείθειας σε 30 βαθμούς ποινής».
Ούτε πότε, ούτε τι, ούτε γιατί, ούτε δυνάμει ποιών στοιχείων, ούτε βεβαίως κάποια γνώση του οικείου πειθαρχικού φακέλου εμφιλοχώρησε.
 
Η «μεταχείριση» αυτή έρχεται ως κλιμάκωση ταπεινωτικών, εξευτελιστικών, έως και βασανιστικών συνθηκών που βιώνω από την ώρα που πάτησα το πόδι μου στις φυλακές Κορυδαλλού, κατόπιν μεταγωγής που έλαβε χώρα δήθεν για να διευκολυνθεί το δικαίωμά μου στην εκπαίδευση, ως επιβράβευση που «πέρασα» σε Α.Ε.Ι. (Πολιτικό Νομικής, ΕΚΠΑ) με διάκριση, παρά τις δυσκολίες που είναι σύμφυτες με την ιδιότητά μου ως κρατουμένου Ελληνικών Φυλακών.
 
Η διεκδίκηση εκ μέρους μου της εφαρμογής του Νόμου, του Συντάγματος, των διεθνών Συμβάσεων και των συστάσεων για την υλοποίηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση, αποκαλύπτει ένα ολοένα και αποκρουστικότερο πρόσωπο της Πολιτείας και του Σωφρονιστικού Συστήματός της, το οποίο απειλεί πλέον την ίδια μου την υπόσταση.
 
Η διεκδίκηση δικαιωμάτων τιμωρείται πειθαρχικά. Ο πραγματικός σκοπός της σημερινής, χωρίς τη συμμετοχή μου, πειθαρχικής δίωξης και τιμώρησής μου έρχεται προκειμένου να με φιμώσει και να αναχαιτίσει την προσπάθειά μου να επιτύχω την υλοποίηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εμένα και για τους συγκρατουμένους μου, ιδίως δε τους φοιτητές. Η τιμωρία μου επιβλήθηκε για λόγους διάφορους από το να διασφαλίσει την τάξη του Κ.Κ., που είναι ο σκοπός για τον οποίο το σωφρονιστικό πειθαρχικό δίκαιο έχει θεσπιστεί, κατά παράβαση του άρθ.18 εν συνδ. με τα άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, που έχει εφαρμογή και σε πειθαρχικές κατηγορίες «ποινικής φύσεως», όπως η αναφερόμενη ως αποδιδόμενη σε μένα, της (δήθεν) «απείθειας».
 
Σε αυτό το πλαίσιο της –παροξυσμικής, πλέον- αυθαιρεσίας, και υπό την δαμόκλειο σπάθη περαιτέρω κλιμάκωσης και άμεσης διακύβευσης της ηθικής, ψυχικής και σωματικής μου ακεραιότητας, που προφανώς κλιμακώνεται με σκοπό την εξόντωσή μου, ΔΗΛΩΝΩ ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ειρηνικά, παρά τον διαρκή εκφοβισμό, την υποτίμηση και παρενόχλησή μου, μέχρι την τελευταία μου πνοή για την υλοποίηση του δικαιώματός μας στην εκπαίδευση και την αξιοπρέπεια, μην υποκύπτοντας σε πρακτικές που παραγνωρίζουν τις ίδιες τις βάσεις του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
 
ΖΗΤΩ να πάρετε πίσω την σημερινή Απόφαση – παρωδία Πειθαρχικής Δίκης του Συμβουλίου της Φυλακής, με την οποίαν αποφασίστηκε ερήμην μου και στην κυριολεξία «μου ανακοινώθηκε» ότι υπέπεσα σε πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ εγώ ακόμα ζητούσα μπροστά σε μια πόρτα κλειστή να μάθω γιατί κατηγορούμαι, ποια είναι τα στοιχεία του φακέλου, να λάβω προθεσμία και να ενημερώσω τη Δικηγόρο μου, ώστε να μπορέσει η διαδικασία να έχει μιαν επίφαση, έστω, νομιμότητας και δημοκρατικής αισθητικής.
 
ΖΗΤΩ να χορηγηθεί αυθημερόν Βεβαίωση περί του γεγονότος ότι ζήτησα να λάβω γνώση της κατηγορίας και του φακέλου, αλλά και προθεσμίας ώστε να απολογηθώ και να ειδοποιήσω τη δικηγόρο μου, αλλά ακόμα και αυτό μου το αρνήθηκε η ηθική σας.
 
ΖΗΤΩ να πάψετε να εκφοβίζετε, να πληγώνετε, να ταπεινώνετε, να τσαλαπατάτε ανθρώπους σαν τις κατσαρίδες που έχουν αποικίσει κάθε σπιθαμή αυτού του χώρου, μόνο και μόνο επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους ως ανθρώπων.
 
ΖΗΤΩ να πάψετε να μας αφαιρείτε ότι δεν μπορείτε να μας δώσετε πίσω.

ΔΗΛΩΝΩ πως, σε περίπτωση που δεν σταματήσει άμεσα η τιμώρησή μου για την έκφραση της απαίτησης να αντιμετωπιζόμαστε οι κρατούμενοι ως άνθρωποι με δικαιώματα, θα κατέλθω σε λευκή απεργία πείνας, έως ότου πάψουν οι νοητικές και βιολογικές μου λειτουργίες να αντιλαμβάνονται αυτόν τον βασανισμό.

Φυλακές Κορυδαλλού
1 Νοεμβρίου 2017

ΑΡΧΕΙΟ