Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ


ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ   ΦΥΛΑΚΕΣ   ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

                                                         (αναδημοσίευση από το athens indymedia)

Εμείς οι γυναίκες των φυλακών Κορυδαλλού στις 22/5/2017 αρχίσαμε να συμμετέχουμε  στην κινητοποίηση των κρατουμένων με αιτήματα:

α) Την μονιμοποίηση του νόμου 4322/2015 χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.

β) Την κατάργηση του νόμου της αθροιστικής έκτισης της ποινής για συγκεκριμένα αδικήματα που διαπράττονται είτε εντός σωφρονιστικών καταστημάτων είτε κατά την διάρκεια ή την παραβίαση της άδειας.
Αρχικά αρνηθήκαμε  να μπαίνουμε στα κελιά μας κατά το μεσημεριανό κλείσιμο (12:00-15:00).

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης της κινητοποίησης  στις 11/9/2017 παρατείναμε το ωράριο του προαυλίου από τις 18:30 στις 20:30, καθώς και το βραδινό κλείσιμο για μία ώρα επιπλέον (αντί στις 21:00 στις 22:00).

Το αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο να αποσύρει τις περισσότερες εξαιρέσεις και να παραταθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου για ακόμα έναν χρόνο (έως τις 28 Αυγούστου 2018).

Αυτό ήταν μία πρώτη μικρή νίκη.

Παρ’ όλα αυτά παρέμειναν αναπάντητα τα δύο αιτήματα όσον αφορά το εισαγγελικό βέτο και την αθροιστική έκτιση της ποινής.

Παράλληλα διαχρονικά αιτήματα των γυναικών κρατουμένων είναι:

α) Η μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης από τους 18 μήνες στους 12.
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα όρια προφυλάκισης. Ας υπάρξει επιτέλους αυτή η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες που ευαγγελίζεται εδώ και τόσο καιρό η κυβέρνηση.

β) Η διεύρυνση των προϋποθέσεων (από 10 χρόνια σε 15) για κατ΄οίκον έκτιση της ποινής για μητέρες με ανήλικα παιδιά τα οποία είναι μικρότερα από 8 έτη και να εφαρμοστεί στην πράξη.

Μέχρι αυτή την στιγμή ο ισχύων   νόμος  (μέχρι 10 έτη ποινής) τα δύο χρόνια που ξεκίνησε να εφαρμόζεται έχει αποφυλακίσει μόνο 2 γυναίκες από τον συνολικό αριθμό των κρατουμένων γυναικών σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης θεωρούμε αναγκαίο το να έχουν την δυνατότητα οι μητέρες να κρατούν μαζί τους , μέσα στην φυλακή τα παιδιά έως αυτά συμπληρώσουν τα 6 έτη  αντί των 3 ετών που ισχύει μέχρι σήμερα, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η αποσύνδεσή τους από την μητέρα και όχι τόσο απότομα και βάρβαρα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτούς τους λόγους εν όψει της εξαγγελίας για την επικείμενη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα αποφασίσαμε από σήμερα 26/9/2017 να συνεχίσουμε την κινητοποίηση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού αρνούμενες να μπαίνουμε στα κελιά μας κατά το μεσημεριανό κλείσιμο (12:00-15:00) και κρατώντας τα προαύλια ανοιχτά μέχρι τις 19:30

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

26/9/2017
Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Πηγή:https://athens.indymedia.org

ΑΡΧΕΙΟ