Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΡΟΔΟΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑΔημόσια παρέμβαση για τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων
                                                    
                                       (αναδημοσίευση από τo dimokratiki.gr)

Ρόδος, Αύγουστος 2017

Δημόσια παρέμβαση–καταγγελία για τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων στα κρατητήρια της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Καταβενάκης.

Στην ανοικτή επιστολή του ο κ. Καταβενάκης αναφέρει τα εξής:
«Ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και μια ευνομούμενη πολιτεία κρίνεται πρωτίστως από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και το σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη όπως αυτά είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα.
Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποκτήθηκε με αγώνες και με αγώνες οφείλει να διατηρηθεί. Το να εθελεοτυφλούμε σε περιπτώσεις που καταστρατηγούνται και παραβιάζονται τα δικαιώματα αυτά στο όνομα της έλλειψης υποδομών μας καθιστά συμμέτοχους και συγκοινωνούς στην υποβάθμιση της χώρας μας, του τόπου μας, του πολιτισμού μας.

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης με ένα διαμορφωμένο πλέον σύστημα που επιδικώκει να μας καθιστά όλους απλούς παρατηρητές οφείλουμε να αντιστεκόμαστε και να αναδεικνύουμε την παθογένειά του σε όλες του τις εκφάνσεις.
Οι παραπάνω λόγοι είναι αυτοί που με υποχρεώνουν να διαμαρτυρηθώ και για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια της Ρόδου.

Σε μια περίοδο μάλιστα που όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτοι και κατηγορούμενοι σε οικονομικά-φορολογικά τυπικά ποινικά αδικήματα για τα οποία προβλέπεται στο στάδιο της προδικασίας η προσωρινή κράτηση, απεύχομαι στον καθένα να τύχει έστω και της ολιγόωρης κράτησης.

Προ ημερών στα κρατητήρια της Ρόδου, που δύνανται να εξυπηρετούν μέχρι τριάντα κρατούμενους, διανυκτέρευσαν ογδόντα εννέα (89) κρατούμενοι-μετανάστες χωρίς ωστόσο να προβληματίζει κανέναν το γεγονός ότι υπήρχε περίπτωση στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας να διαταχθεί η κράτηση και οποιοδήποτε άλλου πολίτη και φυσικά χωρίς να υπάρχει η σχετική πρόβλεψη και συνεννόηση των συναρμοδίων για τους όρους και τις συνθήκες υγιεινής που αυτομάτως παραβιάζονταν από τον υπεράριθμο αριθμό κρατουμένων και καθιστούσαν τα κρατητήρια μια υγειονομική “βόμβα”.

Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

Μπορούμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τον άνθρωπο και συγχρόνως παραβιάζει ατομικά δικαιώματα και αδιαφορεί για τις συνθήκες υγιεινής των κρατουμένων;

Οι συναρμόδιοι για τις δημιουργηθείσες συνθήκες επικινδυνότητας που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων αυτών, αλλά και άλλων ενδεχομένων κρατουμένων, έχουν γνώση των ευθυνών τους;

Η αβίαστη και ανώδυνη απόφαση κράτησης του υπόπτου για απλά ή τυπικά αδικήματα σε χώρο που αποτελεί κίνδυνο της ζωής και της υγείας του κανέναν δεν απασχολεί;

Η ενδεχόμενη κράτηση αλλοδαπού-τουρίστα ακόμη και για μια απλή τυπική παράβαση του Κ.Ο.Κ. δεν θα εξέθετε ολόκληρη τη Ρόδο για μια ακόμη φορά σε διεθνές επίπεδο;

Σύμφωνα με το άρθρο 67, παρ. 4, στοιχ. η΄ του π.δ. 141/1991, «[ο δεσμοφύλακας] μεριμνά για την καθαριότητα των κρατητηρίων και της περιοχής τους», ενώ με το άρθρο 27 του ΚωδΜετΚ ορίζεται ότι «η διοίκηση του καταστήματος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει πλήρως την υγιεινή και καθαριότητα των κρατουμένων, καθώς και την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων και να παρέχει για τον σκοπό αυτό όλα τα αναγκαία είδη…».

Υποχρεούμαι να γνωστοποιήσω τα παραπάνω ώστε να επιληφθούν οι αρμόδιοι.

Βασίλειος Μ. Καταβενάκης
δικηγόρος Ρόδου»

Πηγή:www.dimokratiki.gr


ΑΡΧΕΙΟ