Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΔΙΔΑΧΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ. ΠΑΤΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΗ παρακάτω επιστολή στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, από κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΔΙΔΑΧΘΕΝΤΩΝ
ΤΟΥ Κ.Κ. ΠΑΤΡΑΣ

ΠΡΟΣ 
Αξιότιμον κ.κ. Πρωθυπουργό
Αλέξιο Τσίπρα 

ΘΕΜΑ: Μη συμπερίληψή μας στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών κατ’ αναλογία του άρθρου 35 παρ.8.Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες του Κ.Κ. Πάτρας, εγγεγραμμένοι στο εσπερινό ΓΕΛ Πατρών, αιτούμεθα με την παρούσα επιστολή προς εσάς να αποκαταστήσετε  την αδικία στο πρόσωπό μας, και στους κατ’ ιδίαν συνολικά ανά την επικράτεια, και αφορά τη μη συμπερίληψή μας στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών, κατ’ αναλογία του άρθρου 35 παρ. 8 του Σωφρονιστικού Κώδικα όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε άλλον συμμετέχει στο κομμάτι της εκπαίδευσης, Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΣΔΕ, Πανεπιστήμιο. Εξαιρείται δηλαδή από τις ευεργετικές διατάξεις το Λύκειο, το οποίο συνομολογούμενα είναι από τα πλέον μεταβατικά στάδια της εκπαίδευσης και ευλόγως μας γεννάται η απορία αν αυτό ενέχει σκοπιμότητα ή είναι μια πεπατημένη που τυφλά ακολουθείται…. Άλλοτε, συνομωσιολογικά, θρυλείται ότι «του κράτους επιθυμία είναι αυτή»…(!) Προφανώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν απλά θλιβερό!

Σας καλούμε να διαβάσετε και να ερμηνεύσετε αν θέλετε την ΚΥΑ 29809/2015 η οποία στο άρθ. 5 παρ.3 κάνει λόγο σαφέστατα για εξ αποστάσεως φοίτηση οποιασδήποτε βαθμίδας και προσδιορίζει την απόδοση ευεργετικού υπολογισμού ημερών κατ’ αναλογία του άρθ. 35 παρ.8 και άρθ. 46 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα. Θα  διαπιστώσετε λοιπόν την αβλεψία του νομοθέτη που δυστυχώς αποτελεί αντικίνητρο για οποιονδήποτε μέχρι πρότινος λάμβανε από το ΣΔΕ ευεργετικό υπολογισμό ημερών και κατά τη φοίτησή του στο Λύκειο χάνει αυτό το ενθαρρυντικό ευεργέτημα, το οποίο αποκτά πάλι με την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο. Αυτό το κενό σας ζητάμε να καλύψετε με επέμβασή σας έτσι ώστε «αναγκάσαι τας τε βελτίστας φύσεις αφικέσθαι προς το μάθημα,  ό εν τω πρόσθεν έφαμεν είναι μέγιστον» κατά τον Πλάτωνα (Αλληγορία του σπηλαίου).

       Επίσης η μόνη εκπαιδευτική στήριξη που δεχόμεθα είναι από μια ομάδα Ανθρώπων, αλτρουιστών εκπαιδευτικών, οι οποίοι έρχονται από την Πάτρα και μας παρέχουν, αμισθί και «επιζημίως» για τους ίδιους, όση περισσότερη Ανθρωπιά και Γνώση έχουμε ανάγκη αλλά και μας χρειάζεται για την ομαλή κοινωνική επανένταξή μας στην κοινωνία, και θερμά τους ευγνωμονούμε γι’ αυτό!

Έχουμε επισημάνει πολλάκις το προαναφερθέν πρόβλημα στο αρμόδιο Υπουργείο αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη «κίνηση» πέραν της παραδοχής ότι «έχετε δίκιο…. είναι άδικο…. και θα το δούμε».

Θεωρούμε, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, ότι βήμα βήμα επέρχονται οι μόνιμες και διαρκείς αλλαγές και στον άνθρωπο και στον κόσμο γενικότερα. Θεωρούμε επίσης την ανάγκη της κοινωνικής σας παρέμβασης ως «επιτακτική», βάζοντας τέλος στον αέναο «εξανδραποδισμό» του ονείρου μας που αφορά την επανένταξή μας στην πολιτεία με αξιώσεις και επιτηδεύματα. Θα θέλαμε δηλαδή να δίνεται  και σε αυτούς που τελειώνουν το Γυμνάσιο ή το ΣΔΕ, η στοιχειώδης ενθάρρυνση να συνεχίσουν στο Λύκειο, επιμερίζοντας και σε αυτούς αυτό που δικαιούνται  από την αρχή της αναλογικότητας και μόνο! Το Λύκειο αποτελεί την κερκόπορτα για την ανώτατη εκπαίδευση και ποδηγετεί εκμαιευτικά τη προσπάθεια για γνώση.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας αναφέρουμε μια ρήση του Αριστοτέλη που τολμήσαμε να «συμπληρώσουμε» ως αυτονόητη διαπίστωση των όσων είχε πει τότε: «δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων» και επίσης κατ’ εμάς από «την άνιση μεταχείριση των ίσων», μιας και μας αφορά!Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή σας και ελπίζουμε στη βοήθειά σας. Καλή υπομονή σε όλους μας.Μετά τιμής οι κατ’ ιδίαν διδαχθέντες του Κ.Κ. Πάτρας

Πάτρα,  21 Ιουνίου 2017

ΑΡΧΕΙΟ