Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΤΡΑΣ: ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φυλακές Πάτρας: Βασανιστήριο η έλλειψη θέρμανσης


                                                    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2016

Και στις πιο σκληρές συνθήκες διαβίωσης, στο απώτατο όριο του «πολιτισμού», η παγωνιά έκανε τον άνθρωπο να ψάχνει να βρει τρόπο να βρίσκεται κοντά σε πηγή θερμότητας. Έχουν  περάσει εκατομμύρια χρόνια από τότε.

Στην Ελλάδα του 2016 οι πρόσφυγες παγώνουν στις σκηνές που καλύπονται από χιόνι.  Στη Λάρισα, ένα σπίτι καίγεται από αναμμένο κερί φωτισμού, γιατί είχε κοπεί το ρεύμα.  Το κρύο και η υγρασία στους χώρους διαμονής είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει εύκολα το ανθρώπινο σώμα. Στις ελληνικές φυλακές ανά την επικράτεια οι κρατούμενοι βασανίζονται από το κρύο. Και το δικό τους σώμα, όπως και το δικό μας, δεν αντέχει τους βασανισμούς. Όχι μόνο από τη σωματική βία, την απομόνωση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και από την έλλειψη θέρμανσης.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δέχτηκε καταγγελία από τις φυλακές της Πάτρας για παντελή έλλειψη κεντρικής θέρμανης και για απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικής σόμπας ή αερόθερμων.  

Η απάντηση της διοίκησης των φυλακών στο δίκαιο αίτημα των κρατουμένων  ήταν ότι τα κονδύλια που λαμβάνει η φυλακή δεν επαρκούν  και ότι ο κοντινός υποσταθμός της ΔΕΗ δεν μπορεί να αντέξει το φορτίο  ηλεκτρικών συσκευών.

Οι κρατούμενοι της Πάτρας διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα της θέρμανσης ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 05/12/2016, αρνούμενοι αρχικά τη μεσημεριανή κατάκλιση, αναφέροντας ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Ήδη με την έναρξη της κινητοποίησης, οι κρατούμενοι πέτυχαν μια πρώτη νίκη, να ανάβει το καλοριφέρ  κάθε βράδυ για 2,5 ώρες, παρ’ όλα αυτά,  δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ως την οριστική λύση του προβλήματος.

Είναι αδιανότητο και απάνθρωπο εκεί όπου οι τοίχοι και τα στρώματα μαυρίζουν από τη μούχλα και την υγρασία και  οι κρατούμενοι κινδυνεύουν συνεχώς από αρρώστιες, να παρουσιάζονται τόσα εμπόδια ώστε να μπορεί να φτάσει η ζέστη.

Οι καταγγελίες αναφέρονται σε βασανιστήριο, καθώς η αναλγησία των υπεύθυνων κάνει το κρύο να διαπερνά τους τοίχους των ελληνικών φυλακών και τα σώματα των κρατουμένων.

Το Υπουργείο οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα και να δώσει λύση σ’ αυτό το επείγον, σοβαρό ζήτημα. Η απαραίτητη συνθήκη της ανθρώπινης διαβίωσης, η θέρμανση, στις έτσι κι αλλιώς δύσκολες και σκληρές συνθήκες των ελληνικών φυλακών, πρέπει να είναι δεδομένη.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στηρίζει τον αγώνα των κρατούμενων στο Κέντρο Κράτησης Πάτρας, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να έχουν θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες –βασική προϋπόθεση επιβίωσης  στις απάνθρωπες συνθήκες της φυλακής- αλλά και όλους τους κρατούμενους στους αγώνες τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στις φυλακές και  στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Τα λόγια δεν ζεσταίνουν.  Τα κείμενα πετάγονται και ξεχνιούνται.
Πρεπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της θέρμανσης σε όλες τις φυλακές!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΡΧΕΙΟ