Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

EΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 Eντατικοποίηση της κινητοποίησης στις γυναικείες φυλακές ΚορυδαλλούAπό τις 10 Οκτωβρίου 2016 προχωράμε σε εντατικοποίηση της κινητοποίησής μας, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 26 Αυγούστου, επιμηκύνοντας το χρόνο άρνησής μας να μπούμε στα κελιά μας κατά το βραδινό κλείσιμο για μισή ώρα ακόμα.
   Ενώ η ηγεσία και τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξακολουθούν να μένουν αόρατα και μακριά από τις ευθύνες τους καθώς κανένας δεν έχει έρθει ακόμα να μιλήσει με εμάς τις κρατούμενες, με μοναδική εξαίρεση μια επιτροπή από το συνήγορο του πολίτη ο ρόλος όμως της οποίας είναι καθαρά και αποκλειστικά γνωμοδοτικός, η σωφρονιστική υπηρεσία των αντρικών φυλακών και συγκεκριμένα ο αρχιφύλακας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις τοποθετήσεις των κρατουμένων εντός φυλακής, το τελευταίο διάστημα "όλως τυχαίως" διπλασίασε τον αριθμό των αντρών που κρατούνται στον κάτω όροφο της πτέρυγάς μας.
Η διεκδίκηση του συγκεκριμένου χώρου είναι το βασικό αίτημά μας ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση για τις γυναίκες κρατούμενες και να διαμορφωθούν εκεί ξεχωριστοί θάλαμοι για γυναίκες με βαριές και μεταδιδόμενες ασθένειες. Ο συγκεκριμένος χώρος εδώ και 3 χρόνια, από τότε που πρωτολειτούργησε δηλαδή, δεν έχει "φιλοξενήσει" ποτέ πάνω από 8 κρατούμενους. Η "ξαφνική" διπλασίασή τους σε 16 τις τελευταίες 2 εβδομάδες μας φανερώνει την πρόθεση του αρχιφύλακα των αντρικών φυλακών να σαμποτάρει τον αγώνα μας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί μια εικόνα λειτουργικότητας και υποτιθέμενης χρησιμότητας του χώρου ως προς την κάλυψη των αναγκών των αντρικών φυλακών έναντι των δικών μας πραγματικών αναγκών. 
   Στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού αυτή τη στιγμή λειτουργούν 6 πτέρυγες. Επίσης από τις γυναικείες φυλακές έχει παραχωρηθεί και χρησιμοποιείται μια τριόροφη πτέρυγα από 35 οροθετικούς κρατούμενους. Εμείς παραμένουμε 100 κρατούμενες  σε έναν όροφο χωρητικότητας 60 ατόμων με το προκλητικό επιχείρημα, όπως η πράξη δείχνει, ότι ο χώρος από κάτω μας είναι χρήσιμος και αναγκαίος για τις αντρικές φυλακές. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο χώρος είναι χρήσιμος για την σωφρονιστική υπηρεσία "άλλοτε για ανεπιθύμητους κρατούμενους" όπως άτυπα έχουν χαρακτηρίσει κάποιους απείθαρχους κρατούμενους και άλλοτε για κρατούμενους "υπό προστασία" όπως συνέβη με τους βουλευτές της Χ.Α. και πρόσφατα με τον μπάτσο που σκότωσε τον ρωσοπόντιο πριν λίγες ημέρες στην Καλλιθέα.
   Δεν πρόκειται να γίνουμε πιόνια στα παιχνίδια της σωφρονιστικής υπηρεσίας και απαιτούμε από το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του. Παραμένουμε αμετακίνητες στα αιτήματά μας και ζητάμε για ακόμη μια φορά να έρθει κάποιος αρμόδιος από το Υπουργείο εδώ στις γυναικείες φυλακές.
   Από σήμερα, λοιπόν, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας κατά το βραδινό κλείσιμο της φυλακής (9:00 μ.μ.) μέχρι τις 10:30 μ.μ. Για κάθε βδομάδα που περνάει και δεν υπάρχει απάντηση από το Υπουργείο θα επιμηκύνουμε κατά μισή ώρα ακόμα την άρνησή μας να κλειστούμε στα κελιά μας.

ΑΡΧΕΙΟ