Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ«Είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε σε μια χώρα που η θανατική ποινή έχει καταργηθεί»

                                                                                                    (αναδημοσίευση από το omniatv)Angelique Kourounis


Ο Μ.Τ. βρίσκεται στη φυλακή. Έχει καταφέρει παράνομα να αποκτήσει ένα κινητό τηλέφωνο. Είναι ο άνθρωπος που έφερε τις αποτρόπαιες συνθήκες κράτησης στο προσκήνιο. Ένα νοσοκομείο όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω έλλειψης φροντίδας. Ο Μ.Τ. είναι οροθετικός τα τελευταία 25 χρόνια. Εμφάνισε AIDS πριν από εφτά χρόνια και φυματίωση δυόμισι χρόνια αργότερα. «Δώρο της φυλακής», τόνισε. Δεν παραπονιέται, αντιστέκεται: «Είμαι ακόμα ζωντανός αλλά 23 κρατούμενοι πέθαναν τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Υπάρχει πλήρης έλλειψη φροντίδας». Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα υποστηρίζει τα ίδια. Εκτός από τις πολυάριθμες υποθέσεις αστυνομικής βίας στα κρατητήρια που χωρίς ίχνος αμφιβολίας στοιχειοθετούν παραβίαση του Άρθρου 3 της Συνθήκης της Ευρώπης (απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης), μέσα στις ελληνικές φυλακές παραβιάζεται επίσης το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή...
Ο Μ.Τ. είναι περήφανος άνθρωπος. Μαζί με άλλους κρατούμενους πήγε την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Δεν ξέρω αν θα είμαι ακόμα ζωντανός κατά την διάρκεια της δίκης αλλά τουλάχιστον θα ξέρω πως δεν έπαψα να τους ενοχλώ μέχρι το τέλος».

Οι κρατούμενοι αποτελούν τα πρώτα θύματα των μειώσεων κρατικής επιχορήγησης κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ως αποτέλεσμα οι μερίδες γευμάτων που προσφέρονται στα συσσίτια έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και κυριολεκτικά δεν υπάρχει παροχή θέρμανσης ή ζεστού νερού. Όσον αφορά στην ιατρική περίθαλψη υπάρχει καθημερινά ένας γιατρός και μία νοσοκόμα από τις 7:30 μέχρι τις 13:00 που καλούνται να φροντίσουν 2500 κρατούμενους, 200 απο τους οποίους είναι οροθετικοί. «Έπειτα η διακομιδή στο νοσοκομείο εξαρτάται από την κρίση κάθε δεσμοφύλακα που καλείται να πάρει αυτή την απόφαση». Το 60% των κρατουμένων είναι άποροι. Οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρθουν στα επισκεπτήρια και ως συνέπεια οι κρατούμενοι λαμβάνουν λιγότερα δέματα και στερούνται την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Οι οροθετικοί κρατούμενοι παραμένουν κλειδωμένοι στα κελιά τους για δώδεκα ώρες την ημέρα. Ο Μ.Τ. βρίσκεται στο κολαστήριο, ένα μέρος που νοσηλεύονται άνθρωποι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι είναι ο ίδιος : «Είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε σε μια χώρα που η θανατική ποινή έχει καταργηθεί».

Μετάφραση BlackCat
Δημοσιεύθηκε στο Charlie Hebdo

Πηγή:https://omniatv.com

ΑΡΧΕΙΟ