Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΛΕΙΑΣΒρετανία: θεσμική βία και αμέλεια προκάλεσαν το θάνατο 509 μαύρων και Ασιατών κρατουμένων από το 1991

                                                                           (αναδημοσίευση από το OmniaTV)

του Mark Townsend

Ρητές κατηγορίες κατά των κρατικών θεσμών για τη διαιώνιση συνθηκών που χαρακτηρίζονται από κακόβουλη αμέλεια και προκαταλήψεις, δημοσίευσε το Ινστιτούτο Φυλετικών Σχέσεων.

Η έκθεση για τον θεσμικό ρατσισμό αναφέρει πως περισσότεροι από 500 μαύροι και μέλη άλλων εθνικών μειονοτήτων έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από ύποπτες συνθήκες κράτησης τα τελευταία 24 χρόνια, όμως κανείς  αρμόδιος δεν έχει έρθει ποτέ ενώπιον της Βρετανικής δικαιοσύνης.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Φυλετικών Σχέσεων, συμπεραίνει πως δεν έχουν παρθεί μέτρα για να αποτραπεί ο θάνατος μαύρων και Ασιατών που τελούν υπό κράτηση και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ύπαρξη εμφανών ρατσιστικών συμπεριφορών με «ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων να γίνονται με χρήση βία και εξαιτίας εγκληματικής αμέλειας».

Η αναφορά ολοκληρώνεται με το εξής: «Παρά τις αφηγηματικές δικαστικές αποφάσεις που προειδοποιούν κατά επικίνδυνων πρακτικών και παρά την αύξηση των κανονισμών, οι αρμόδιοι δεν έχουν μάθει το μάθημά τους: άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν με παρόμοιο τρόπο κάθε χρόνο».

Αν έχει καταγραφεί κάποια αλλαγή τότε αυτή διαγράφει την επιδείνωση της κατάστασης λόγω της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών κράτησης, κάτι που δυσκολεύει την διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους. Σχεδόν 1000 άνθρωποι έχουν πεθάνει ενώ ήταν σε αστυνομική κράτηση από το 1990. Η αναφορά λέει πως κάποιοι θάνατοι στα κρατητήρια αποκαλύπτουν «έλλειψη φροντίδας και αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, στοιχεία τόσο έκδηλα που γίνονται αντιληπτά ως σκόπιμες πράξεις και σκόπιμη αμέλεια από συγκεκριμένα άτομα αλλά και θεσμούς».

Ο Χάρμιτ Άθγουωλ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που θα παραδοθεί στη Βουλή των Λόρδων τη Δευτέρα, είπε πως ενώ η επίσημη αναφορά για τον θάνατο του Στέφεν Λώρενς το 1993 στόχευε στην κατάργηση των ρατσιστικών πρακτικών της Scotland Yard, ο κατάλογος των νεκρών αποκαλύπτει πως ο φανατισμός παραμένει ακλόνητος.

«Αν η αναφορά Macpherson ήταν ένα μέσο αποκατάστασης της πίστης των ανθρώπων στη Βρετανική αστυνομία, τότε αυτή υπονομεύεται από το ζήτημα των θανάτων όσων βρίσκονται σε κράτηση. Όσο λαμβάνουν χώρα περισσότεροι θάνατοι και κανείς δεν διώκεται ποτέ, είναι αναπόφευκτο πως θα φυτεύεται και θα μεγαλώνει ο σπόρος της δυσπιστίας, του θυμού και της απόγνωσης», είπε ο Άθγουωλ.

Η πλειοψηφία των θανάτων μαύρων και άλλων μειονοτήτων που έχουν εξεταστεί από το 1991 συνέβησαν στη φυλακή όπου έχασαν τη ζωή τους 348 άνθρωποι, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 137 νεκροί σε κρατητήρια και 24 σε κέντρα κράτησης μεταναστών.

ΑΡΧΕΙΟ