Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ        ΕΚΘΕΣΗ 
                 ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ                                                                                                                                                                                                                                                       Αθήνα 20 Νοεμβρίου 2014Σήμερα στις φυλακές της χώρας κρατούνται 12.018 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητα είναι για 9.286 κρατούμενους (υπερκάλυψη κατά 29,42%). Τα δύο αυτά νούμερα είναι πλασματικά, καθώς δεν προστίθενται στον αριθμό των κρατουμένων όσοι βρίσκονται στα κρατητήρια μέχρι να μεταχθούν σε κάποια φυλακή, ενώ στη χωρητικότητα υπολογίζονται στις θέσεις και πτέρυγες φυλακών που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν (π.χ. πτέρυγες στη Νιγρίτα Σερρών ή τον Κορυδαλλό).
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 70% των κρατουμένων είναι άποροι και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες (είδη ατομικής υγιεινής, σίτιση). Ο προϋπολογισμός των φυλακών είναι 108 εκατ. ευρώ (από 136 εκατ. ευρώ το 2009), ενώ, π.χ., στην Ολλανδία για τον ίδιο αριθμό κρατουμένων είναι 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το κόστος ανά κρατούμενο ανέρχεται στις 28.000 ευρώ ετησίως. Όμως, στο ποσό αυτό υπολογίζονται και το κόστος συντήρησης της φυλακής, τα λειτουργικά της έξοδα, η μισθοδοσία του προσωπικού και οτιδήποτε άλλο υπολογίζεται στα έξοδα του κάθε καταστήματος κράτησης. Για τη σίτιση των κρατουμένων έχει εγκριθεί κονδύλι 5,85 ευρώ κατά κεφαλή, ήτοι μόλις 2.135 ευρώ το χρόνο.


Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε νομοσχέδιο για τη δυνατότητα έκτισης ποινής αλλοδαπών κρατουμένων στη χώρα καταγωγής τους. Στόχος του νόμου αυτού είναι, με την αναμενόμενη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων, να μειωθεί και άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός. Την ίδια ώρα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με δική του πρωτοβουλία, κάνει έκκληση σε μεγάλες εταιρείες για συγκέντρωση τροφίμων (ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ξύδι, λεμόνι, είδη ξηρής τροφής) προκειμένου να διατεθούν στις φυλακές. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και από ΜΚΟ, την Εκκλησία ή συλλογικότητες που συλλέγουν τρόφιμα, ρούχα ή φάρμακα για να δοθούν στους κρατούμενους. Η ανθρωπιστική κρίση στις φυλακές είναι γεγονός: οι κρατούμενοι υποσιτίζονται, στερούνται βασικά είδη πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, ρούχα κλπ) καθώς και είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνι, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμα), ενώ υποχρεώνονται να ζήσουν σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης (έλλειψη θέρμανσης/κλιματισμού, συνωστισμός, υγρασία, έλλειψη συνθηκών υγιεινής κ.λπ.). Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των φυλακών, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, έχουν επωμιστεί το δύσκολο  και επίπονο έργο της συλλογής προϊόντων που βρίσκονται σε έλλειψη για να τα παράσχουν στους άπορους κρατούμενους, αναζητώντας δωρεές από όπου μπορούν. Έτσι, χάνεται ο σκοπός της Υπηρεσίας αυτής που είναι η στήριξη των κρατουμένων για όσο διαρκεί η κράτησή τους και η προετοιμασία τους για την επανένταξή τους. Ακόμα χειρότερα, σε ορισμένες φυλακές δεν υπάρχει καν Κοινωνική Υπηρεσία και είτε οι διευθυντές είτε οι αρχιφύλακες των φυλακών έχουν κι αυτή την αρμοδιότητα. 


Προσπαθήσαμε να συλλέξουμε στοιχεία από φυλακές, στις οποίες καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά υπερπληθυσμού, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ανακύψει σε όλες τις φυλακές της χώρας. 


Ενδεικτικά:


Κως: Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υπάρχουν 45 θέσεις και κρατούνται 174 άνθρωποι. Τα κρεβάτια έχουν μετατραπεί σε κουκέτες, διπλασιάζοντας τις θέσεις και οι υπόλοιποι κοιμούνται σε ράντζα ή στρώματα. Το 80% των κρατουμένων είναι άποροι. Η φυλακή δεν έχει Κοινωνική Υπηρεσία. Υπάρχει ζεστό νερό, καθώς στη φυλακή εδώ και χρόνια έχουν εγκατασταθεί ηλιακοί θερμοσίφωνες. Η φυλακή έχει πάψει να δέχεται καινούριους κρατούμενους, λόγω του υπερπληθυσμού. Καταγράφονται ελλείψεις σε όλα τα είδη (ρούχα, παπούτσια, σαμπουάν, καφές, τηλεκάρτες, τσιγάρα). Η διεύθυνση αναζητά δωρεές από τα ξενοδοχεία της περιοχής για να καλύψει τις ελλείψεις.
  

Θήβα: Υπάρχουν 300 θέσεις για 352 κρατούμενες, εκ των οποίων οι 280 άπορες. Οι ελλείψεις είναι συνολικές (ρούχα σε όλα μεγέθη  για όλες τις ηλικίες, παπούτσια, σαμπουάν, σκόνη για πλύσιμο στο χέρι, τηλεκάρτες). Το συσσίτιο είναι μειωμένο κατά πολύ. Σπάνια περιλαμβάνει κρέας και σχεδόν ποτέ γλυκό ή φρούτο. Έχει σταματήσει η οικονομική ενίσχυση από το φιλόπτωχο ταμείο (10 ευρώ ανά 15 μέρες σε κάθε άπορο κρατούμενο) εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα, ιδίως για τα παιδιά.


Αλικαρνασσός: Υπάρχουν 105 θέσεις και κρατούνται 312 άνθρωποι. Και εδώ τα κρεβάτια έχουν μετατραπεί σε κουκέτες. Το 1/3 των κρατουμένων είναι άποροι. Συνολικές ελλείψεις σε είδη (ρούχα, τηλεκάρτες, παπούτσια). Το ζεστό νερό κρατά ελάχιστη ώρα. Στη φυλακή λειτουργεί εργαστήρι σαπουνοποιίας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες όλων των κρατουμένων. Σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα.


Νεάπολη: Κρατούνται 118 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα είναι για 45. Οι θέσεις έχουν μετατραπεί αυξάνοντας τον αριθμό στις 65. Δεν υπάρχει Κοινωνική Υπηρεσία και οι ανάγκες καλύπτονται από τη διεύθυνση και τους αρχιφύλακες. Το 50% των κρατουμένων είναι άποροι. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα είδη πρώτης ανάγκης και σε φάρμακα.


Ναύπλιο: Οι θέσεις είναι 314 και κρατούνται 605 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 150 είναι άποροι. Υπάρχουν ελλείψεις σε είδη υγιεινής, τηλεκάρτες, καφέ, ζάχαρη, ρούχα και παπούτσια.


Τρίπολη: Κρατούνται 199 άνθρωποι για 69 θέσεις. Στη φυλακή υπάρχουν  θάλαμοι των 30-45 ατόμων, δηλαδή στην παρούσα κατάσταση αντιστοιχεί 1 τ.μ. ανά κρατούμενο. Οι χώροι ψυχαγωγίας έχουν μετατραπεί επίσης σε θαλάμους. Άποροι είναι το 60% περίπου των κρατουμένων. Δεν υπάρχει Κοινωνική Υπηρεσία, παρά μόνο μία ψυχολόγος που προσπαθεί να καλύψει και αυτό το κομμάτι.


Άμφισσα: Οι θέσεις είναι 100 και κρατούνται 210 άνθρωποι. Δεν έχει γίνει καμία μετατροπή στα κρεβάτια, οπότε οι μισοί και πλέον κοιμούνται στο πάτωμα.


Μαλανδρίνο: Κρατούνται 536 άνθρωποι για 440 θέσεις. Το 80% των κρατουμένων είναι άποροι. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ρούχα και είδη υγιεινής. Η παροχή ζεστού νερού διαρκεί για λίγη ώρα. Οι χώροι ψυχαγωγίας έχουν μετατραπεί σε θαλάμους. Η Κοινωνική Υπηρεσία παρέχει πακέτο με είδη πρώτης ανάγκης (σαπούνι, παντόφλες, ρούχα) σε 100 άτομα ανά μήνα. Λόγω του ότι η φυλακή είναι σε απομακρυσμένη περιοχή, οι δωρεές σπανίζουν. 


Λάρισα: Κρατούνται 825 άτομα για 500 θέσεις. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη σίτιση. Δεν δίνεται ψάρι, ούτε καν σε αυτούς που έχει δοθεί εντολή γιατρού, ούτε φρούτα, ούτε γλυκό. Ζεστό νερό υπάρχει για ελάχιστα λεπτά κάθε μέρα. Τα καλοριφέρ ανάβουν μία ώρα την ημέρα. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης (ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, σαμπουάν, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας). 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΡΧΕΙΟ