Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ-ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ-ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ


Την αυστηρότητά της εξάντλησε η Δικαιοσύνη με την καταδίκη απόφοιτου του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος είχε συλληφθεί για κατοχή μικροποσότητας ουσιών, οκτώ χρόνια πριν (2006) , και ενώ ο ίδιος ήταν σε χρήση. Η ποινή των τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε θα εκτελεστεί στις φυλακές της Άμφισσας, στις οποίες δεν υπάρχει Πρόγραμμα υποστήριξης κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ.

Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των κρατουμένων είναι τοξικοεξαρτημένοι,  όπως είναι επίσης γνωστό το μέγεθος του προσωπικού αγώνα που χρειάζεται για κείνους που αποφασίζουν να αφήσουν τη χρήση πίσω τους, μέσα και έξω από τις φυλακές και τα κρατητήρια.


Όταν πρώην χρήστες παίρνουν τη ζωή τους πίσω και διεκδικούν δικαίωμα στο όραμα, το όνειρο, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή,  δεν νοείται να έρχεται μια Δικαιοσύνη ιδεοληπτική, στυγνή, τυφλή  και να τα ισοπεδώνει όλα, καταδεικνύοντας  με τις αποφάσεις της ότι η φυλακή είναι μονόδρομος.


Θυμίζουμε ότι  ο πρόσφατος νόμος 4139/2013 ανάμεσα σε άλλες αλλαγές σε σχέση με το παλιότερο νομικό πλαίσιο δίνει πλέον το τεκμήριο τοξικομανίας ή εξάρτησης σε όποιον ολοκλήρωσε εγκεκριμένο πρόγραμμα απεξάρτησης «κατά την εισαγωγή του για θεραπεία».


Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση στερείται κάθε είδους λογική, γιατί ακυρώνει στην πράξη την προσπάθεια ανθρώπων που αποφάσισαν να τα βάλουν με τον εαυτό τους και βγήκαν νικητές. Τους στερεί απολύτως το δικαίωμα να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας και εκδικητικά  τους κρατά σε μια συνεχή ομηρία, χωρίς να δείχνει κανένα σεβασμό στο πρόσωπό τους.

Είναι νωπό το περιστατικό με τον εικοσιπεντάχρονο νέο που αυτοκτόνησε την προηγούμενη βδομάδα στο Πειθαρχείο της Α' Πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού, γιατί βρέθηκε κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών.

Απαιτούμε τη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης αλλά και μια δικαιοσύνη η οποία να είναι μακριά από την αντίληψη ότι ίδια όπως και τα φίδια δαγκώνουν μόνο τους ξυπόλητους.
 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


ΑΡΧΕΙΟ