Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ: Η ΔΙΠΛΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Να σταματήσει η διπλή τιμωρία των κρατουμένων

Η επιβολή χρηματικής ποινής  παράλληλα με τον εγκλεισμό στη φυλακή αποτελεί μια κατάφορα εκδικητική πράξη καταδικάζοντας  με διπλή ποινή τον κατηγορούμενο.

Η εθνική νομοθεσία προβλέπει πως οι δικαστές έχουν το δικαίωμα, και το εφαρμόζουν σχεδόν απαρέγκλιτα, να επιβάλλουν και χρηματικές ποινές πέρα από τις ποινές κάθειρξης για το ίδιο παράπτωμα. Η επιβολή χρηματική ποινής έρχεται να αποτελειώσει τον κρατούμενο, ο οποίος ύστερα από την έκτιση της ποινής του στα σύγχρονα κολαστήρια των ελληνικών φυλακών έρχεται αντιμέτωπος με ένα δυσθεώρητο, συχνά, οικονομικό χρέος, πολλών χιλιάδων ευρώ προς το ελληνικό κράτος που έρχεται να προστεθεί και στην παντελή απουσία δομών και πόρων για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων. 

Η σύλληψη και μόνο ενός τέτοιου σαδιστικού μέτρου, το οποίο είναι αλήθεια αριθμεί πολλά χρόνια εφαρμογής, αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αυτοί που σχεδιάζουν, νομοθετούν και υλοποιούν τέτοιες πολιτικές δεν τρέφουν καμία αυταπάτη για το τι είναι οι φυλακές. Με την επιβολή της χρηματικής ποινής η τιμωρητικότητα και εκδικητικότητα του κράτους ακολουθεί τη συντριπτική πλειονότητα των αποφυλακισθέντων για πολλά ακόμη χρόνια. 

Η χρηματική ποινή, η οποία σημειωτέων προσαυξάνεται κατά 110% με την αποφυλάκιση,  στέκεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι των πρώην κρατουμένων. Οι αποφυλακισθέντες αφού έχουν ήδη «πληρώσει» με την στέρηση της ελευθερίας τους αλλά και την προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς τους με τις συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικες φυλακές πρέπει πλέον να βρουν χρήματα να πληρώσουν ξανά για το αδίκημα για το οποίο καταδικάσθηκαν. Οι πρώην κρατούμενοι, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους άποροι και άνεργοι, έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά δικαστήρια για τις χρηματικές τους ποινές, ενώ ταυτόχρονα τους εμποδίζει να ανοίξουν δική τους επιχείρηση μιας και ως οφειλέτες του δημοσίου δεν μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα.  Ακόμα και «προοδευτικές» διατάξεις για διαγραφή των χρηματικών ποινών σε όσους καταδικάστηκαν για το νόμο περί ναρκωτικών και έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης και επανένταξης παραμένουν ανεφάρμοστες, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πόσο «τυφλή» είναι η δικαιοσύνη. Ακυρώνεται έτσι κάθε προσπάθεια του αποφυλακισμένου να επανενταχθεί στη κοινωνία, να βρει δουλειά και να ζήσει πραγματικά ελεύθερος.

Η κατ' όνομα μόνο αποκαλούμενη σωφρονιστική πολιτική της Ελλάδας έχει προ πολλού σταματήσει να μας εκπλήσσει για την τιμωρητικότητα και την αδίστακτη αντιμετώπιση που επιφυλάσσει απέναντι στους κρατούμενους. Ζητούμε την άμεση κατάργηση των χρηματικών ποινών και την εξασφάλιση όρων και συνθηκών για την πλήρη επανένταξη των πρώην κρατουμένων στην κοινωνία για να μην γίνεται η κοινωνία μια δεύτερη φυλακή.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΡΧΕΙΟ