Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πάνω από 4.500 κρατούμενοι απεργοί πείνας
Ο αγώνας ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας συνεχίζεται

                                                                                              Αθήνα 26 Ιουνίου 2014


Τέταρτη μέρα μαζικής απεργίας με συμμετοχή πάνω από 4.500 κρατουμένων σε 15 φυλακές όλης της χώρας, με τον αριθμό των απεργών κρατούμενων να αυξάνεται στις φυλακές που ήδη συμμετέχουν στην απεργία, καθώς και με την συμμετοχή και άλλων φυλακών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων.


Σε πολλές φυλακές οι κρατούμενοι καταγγέλουν πως δεν υπάρχουν γιατροί ώστε να εξετάζονται οι απεργοί κρατούμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους. Να επισημάνουμε πως για ένα μεγάλο κομμάτι κρατουμένων οι οποίοι είναι άποροι, δηλαδή σιτίζονται αποκλειστικά από το συσσίτιο της φυλακής, η αποχή συσσιτίου που ξεκίνησε από την προηγούμενη βδομάδα ισοδυναμεί με απεργία πείνας.Στις φυλακές Ναυπλίου, κρατούμενοι κατήγγειλαν πως, με την έναρξη της απεργίας πείνας, μετήχθησαν στο κλειστό τμήμα των αγροτικών φυλακών Τίρυνθας, χωρίς την δική τους συγκατάθεση.Και ενώ ο αγώνας των κρατουμένων συνεχίζεται δυναμικά, έρχεται να προστεθεί η στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από την Παρασκευή 27/06 μέχρι την Πέμπτη 3/07 τις ώρες των επισκεπτηρίων, με αποτέλεσμα οι απεργοί πείνας κρατούμενοι να μην έχουν την δυνατότητα επισκεπτηρίου από συγγενείς, δικηγόρους, αλλά και εθελοντές γιατρούς από έξω. Η στάση εργασίας  θα εμποδίσει την  απρόσκοπτη εθελοντική ιατρική υποστήριξη όλο το 24ωρο που ζητά η Δράση ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο και γονείς κρατουμένων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επερχόμενη   κρίσηυγείας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις αναμενόμενες συνέπειες όταν ένας τόσο μεγάλος πληθυσμός κάνει απεργία πείνας μέσα στις φυλακές, όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες ακόμη και την περίοδο μη έκτακτων συνθηκών.Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλει την αδιάφορη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και καλεί όλους και όλες να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των κρατουμένων. Καλούμε το Υπουργείο να συναντηθεί με την Επιτροπή Αγώνα Φυλακών, ώστε να ενημερωθεί από τους κρατούμενους για την άποψή τους για το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τις φυλακές - τάφους, καθώς και για τα αιτήματα των απεργών πείνας.

Υπενθυμίζουμε τη στήριξή μας στην πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας που έχει καλέσει η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών/Αντιεξουσιαστών Ενάντια στις Ειδικές Συνθήκες κράτησης αυτό το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΡΧΕΙΟ