Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ-ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ-ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν χιλιάδες κρατούμενοι ενάντια στις φυλακές τύπου Γ                                                    Αθήνα 23 Ιουνίου 2014
 
Ύστερα από την τριήμερη αποχή συσσιτίου, χιλιάδες κρατούμενοι ξεκινούν σήμερα απεργία πείνας διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ, το οποίο καταργεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο το δικαίωμα των κρατουμένων στην υφ’ όρον απόλυση, την άδεια, τον ευεργετικό υπολογισμό της έκτισης ποινής (μεροκάματα, εκπαιδευτικά προγράμματα), ενώ θέτει αυστηρούς περιορισμούς στην επικοινωνία (επισκεπτήρια, τηλεφωνική επικοινωνία, αλληλογραφία). 
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων, οι οποίοι αναγκάζονται για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιήσουν το μόνο μέσο πάλης που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Έτσι, ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, Πάτρας, Κέρκυρας, Μαλανδρίνου, Δομοκού, Γρεβενών, Λάρισας, Διαβατών, Νιγρίτας Σερρών, Αλικαρνασσού, Τρικάλων και Ναυπλίου, χιλιάδες κρατούμενοι ξεκινούν απεργία πείνας απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
 Εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι κρατούμενοι απαιτούν:

·  την εφαρμογή του ευεργετήματος της άδειας και της υφ’ όρον απόλυσης με αντικειμενικά κριτήρια για όλους (στο 1/5 της ποινής για την άδεια και στα 3/5 της ποινής για την αναστολή), και την κατάργηση του επαίσχυντου κριτηρίου της «μαντεψιάς» του Συμβουλίου της Φυλακής, για το αν ο κρατούμενος θα κάνει «καλή χρήση της αδείας».

· Την επανεκδίκαση των υποθέσεων για ναρκωτικά, σύμφωνα με το νόμο του 2013, ο οποίος έχει ήδη μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους ισοβίτες, αφού σύμφωνα με το νόμο του 2006, ακόμα και οι χρήστες ουσιών καταδικάζονται για μικροποσότητα σε ισόβια.

· Την εφαρμογή των συζυγικών επισκέψεων

· Την κατάργηση της κατηγορίας των «φιλοξενούμενων κρατούμενων», που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο. Οι μετανάστες κρατούμενοι, αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους, δεν αφήνονται ελεύθεροι καθώς εκκρεμεί η απέλασή τους, κι έτσι κρατούνται ως «φιλοξενούμενοι», με αποτέλεσμα να στερούνται όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, αναστολή κ.λπ.).Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κρατουμένων και συμπαραστεκόμαστε  με όλες μας τις δυνάμεις στο δίκαιο αγώνα τους.


Καλούμε με τη σειρά μας  στην πορεία αλληλεγγύης που διοργανώνει η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών/Αντιεξουσιαστών Ενάντια στις Ειδικές Συνθήκες Κράτησης, το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ 
τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977029964

ΑΡΧΕΙΟ