Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ


Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη 28/5/2014 την Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας και την Κλειστή Φυλακή Ναυπλίου. Έγινε φανερό, μετά την επίσκεψη αυτή, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει την πραγματικότητα ανάμεσα στις αγροτικές και τις κλειστές φυλακές. Και μόνο το γεγονός ότι στην αγροτική φυλακή Τίρυνθας με χωρητικότητα 300 κρατουμένων, οι κρατούμενοι είναι μόλις 138 , ενώ η κλειστή φυλακή Ναυπλίου με την ίδια χωρητικότητα 300 κρατουμένων είναι υπερπλήρης έχοντας μάλιστα υπερδιπλάσιο αριθμό κρατουμένων (622 κρατούμενοι), δείχνει ακριβώς ποια είναι η τιμωρητική και όχι σωφρονιστική πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την διαδικασία μεταγωγής κρατουμένων στην αγροτική φυλακή, αφού φαίνεται ότι αφενός αρκετοί κρατούμενοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, παραμένουν στις κλειστές φυλακές, και αφετέρου αρκετές αιτήσεις τους για μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές αργούν πολύ να εξεταστούν από το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Μεταγωγών. Ενώ λοιπόν στην αγροτική φυλακή υπάρχει επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος, εγκληματολόγοι, ιατροί, γεωπόνοι) στην κλειστή φυλακή δύο και μόνο κοινωνικοί λειτουργοί, χωρίς ψυχολόγο, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα των κρατουμένων, αρκετοί από τους οποίους είναι τοξικοεξαρτημένοι. Χωρίς κανένα πρόγραμμα, είτε εκπαιδευτικό είτε θεραπευτικό, και χωρίς ψυχολόγο, οι κρατούμενοι αυτοί είναι απλά "πεταμένοι" μέσα στη φυλακή και αφημένοι να παλεύουν μόνοι τους με τα προβλήματά τους. Μόνη μέριμνα τα ψυχοφάρμακα, που όμως φαίνεται χορηγούνται με μεγάλη ευκολία. Αντιθέτως, στην αγροτική φυλακή, οι κρατούμενοι απασχολούνται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες παράγοντας ουσιαστικά την τροφή τους και προμηθεύοντας άλλες φυλακές με προϊόντα.

Ο συνωστισμός στις φυλακές έχει φτάσει στο απροχώρητο και όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίπτωση της φυλακής Τριπόλεως, οι συνθήκες κράτησης συνιστούν βασανιστήριο και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Σήμερα στη φυλακή αυτή χωρητικότητας 65 κρατουμένων κρατούνται 199 άνθρωποι.

Ένα ουσιαστικό βήμα για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, εκτός από την αποποινικοποίηση αδικημάτων και την εφαρμογή εναλλακτικών της κράτησης ποινών, είναι η ουσιαστική ενίσχυση των αγροτικών φυλακών με πόρους, αλλά κυρίως η ενίσχυση των κινήτρων για μεταγωγή κρατουμένων εκεί, ώστε τουλάχιστον να εκτίονται οι ποινές με αξιοπρέπεια και σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων.

Να γίνει άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση των φυλακών.

Να ενισχυθεί ο θεσμός των αγροτικών φυλακών και να δοθεί το δικαίωμα και σε γυναίκες κρατούμενες να εκτίουν την ποινή τους εκεί.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΡΧΕΙΟ