Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΕΦΟΔΟΣ (ΚΑΙ) ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΦΟΔΟΣ (ΚΑΙ) ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

Καταγγέλλουμε την παρέμβαση των Αμερικανών πρακτόρων στην υπόθεση των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού,  με αίτημα να ανακρίνουν μεταξύ άλλων τους δύο πολιτικούς πρόσφυγες και απεργούς πείνας Ahmet Duzgun Yuksel και Erdogan Cakir. Στις 29 Νοεμβρίου, με άδεια και έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, βρέθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού ένας ανακριτής,  ένας διερμηνέας  και δύο πράκτορες του FBI, όπου επιχείρησαν να ανακρίνουν στους δύο πολιτικούς πρόσφυγες. 

    Οι Ahmet Duzgun Yuksel, Erdogan Cakir, Hasan Biber και Megmet Yayla, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 24 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στην απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών για την έκδοσή τους σε Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση της 7ης Νοεμβρίου, η  κατάσταση της υγείας όλων των απεργών πείνας έχει επιδεινωθεί δραματικά και βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Έχουν χάσει πάνω από 12% του σωματικού τους βάρους και παρουσιάζουν έντονη καταβολή, δυσκολία στο περπάτημα, εμετούς, σκοτοδίνη και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.  
Το αίτημα των Αμερικανών πρακτόρων βασίζεται σε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή που υπογράφτηκε το 2000 επί υπουργίας Χρυσοχοϊδη, και για πρώτη φορά γίνεται αξιοποίηση αυτής της συμφωνίας  για υπόθεση που αφορά πολιτικούς πρόσφυγες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αφού παρέδωσε τις ελληνικές φυλακές στον υπουργό καταστολής κ. Δένδια, επιτρέποντας  αλλεπάλληλες επιχειρήσεις των ΕΚΑΜ στις φυλακές, τώρα παραχωρεί άδεια και στους Αμερικανούς πράκτορες, επιτρέποντάς τους να μπουκάρουν στον Κορυδαλλό για να ανακρίνουν απεργούς πείνας στα κελιά τους.
Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας  στους απεργούς πείνας, Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες, παραμένοντας στο πλευρό τους και ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ