Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O ΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Η βαθμιαία κατάργηση των αγροτικών φυλακών που εγκαινιάζει η κυβέρνηση, στην ουσία καταργεί το μοναδικό δείγμα αντεγκληματικής πολιτικής που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα στο ονομαζόμενο σωφρονιστικό σύστημα. Με υπουργική απόφαση (δημοσιεύτηκε στις 15/11/2013), ξεκινά η μετατροπή τμημάτων των τεσσάρων αγροτικών φυλακών σε κλειστές, με προοπτική την ολική κατάργησή τους.

Συγκεκριμένα τα κτίρια Α΄ και Β΄ της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το κτίριο Α΄ της ειδικής αγροτικής φυλακής νέων Κασσαβέτειας στον Αλμυρό Βόλου, το 2ο παράρτημα της Τίρυνθας στο Ναύπλιο και το κτίριο Β΄της Αγιάς Χανίων παύουν να λειτουργούν ως αγροτικές φυλακές, όπου προσέβλεπαν με ελπίδα όλοι οι κρατούμενοι στα κολαστήρια. 

Eπί έναν αιώνα οι κρατούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εκτίσουν το τελευταίο μέρος της ποινής τους σε αγροτική φυλακή εργαζόμενοι στο ύπαιθρο, μαθαίνοντας ένα επάγγελμα, προετοιμαζόμενοι έτσι για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Εξαρχής οι συγκεκριμένες φυλακές λειτούργησαν ως παραγωγικές μονάδες αποφέροντας έσοδα στη φυλακή, αφού τα προϊόντα που παράγουν οι κρατούμενοι εκτός από το να τα καταναλώνουν οι ίδιοι, πωλούνται είτε σε άλλες φυλακές, είτε σε άλλα δημόσια ιδρύματα ή και αλλού.   

Η μελέτη των αγροτικών φυλακών έδειξε διαχρονικά ότι οι σχετικά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εκεί κρατουμένων μειώνουν τα ποσοστά υποτροπής μετά την αποφυλάκιση και αυξάνουν τα ποσοστά της ομαλής επανένταξης στην κοινωνία. Από λειτουργική άποψη, θεωρήθηκαν υπόδειγμα ομαλής εσωτερικής λειτουργίας φυλακής και αποτελεσματικός τρόπος αποσυμφόρησης των κλειστών φυλακών. Όμως ο μηχανισμός της «δικαιοσύνης» έχει διαφορετική αντίληψη για την αποσυμφόρηση. Αφήνουν κενές θέσεις στις αγροτικές φυλακές και τσουβαλιάζουν τον κόσμο στις κλειστές, όπου κοιμούνται ακόμη και στο τσιμεντένιο πάτωμα της τουαλέτας. Παραβαίνουν τις νόμιμες διαδικασίες και δεν μεταφέρουν όλους όσοι δικαιούνται να εκτίσουν την ποινή τους στις αγροτικές (κάτι που πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι υπερπληθυσμός).  Η κυβέρνηση αντί να επεκτείνει το θεσμό των αγροτικών που αποδεδειγμένα λειτουργεί σε αντεγκληματική κατεύθυνση, αντί να μετατρέψει δηλαδή και άλλες κλειστές φυλακές σε αγροτικές, αντί να δημιουργήσει αντίστοιχη δυνατότητα για τις γυναίκες κρατούμενες, κάνει ακριβώς το αντίθετο: επεκτείνει τις κλειστές σε βάρος των αγροτικών. Αντί να ασχοληθεί στοιχειωδώς με το σχεδιασμό της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής τους, ώστε μέσω των αυξημένων εσόδων που μπορούν να προκύψουν να βελτιώνονται οι υποδομές τους (από εργαστήρια μέχρι κτίρια), τις μετατρέπει σε αποθήκες ψυχών και σωμάτων, δηλαδή σε κλειστές φυλακές.

Όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν συστήματα ημιελεύθερης διαβίωσης στο στάδιο της επανένταξης, η Ελλάδα βάζει λουκέτο στο δικό της σύστημα εναλλακτικής έκτισης ποινών και επανένταξης, αντί να το γενικεύσει. Οι κρατούμενοι, οι οικογένειές τους, οι τοπικές κοινωνίες, η κοινωνία στο σύνολό της να μην  επιτρέψουμε την αντικοινωνική, παραβατική ενέργεια του αρμόδιου υπουργού, Χ. Αθανασίου.  Το άλλοθί του, το δήθεν λογικοφανές επιχείρημα  –η διαχείριση του υπερπληθυσμού– είναι ολοφάνερα σαθρό. Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές όντως είναι μια πραγματικότητα που δημιουργεί το ισχύον σύστημα δικαιοσύνης με τις υπερβολικές ποινές (η χώρα εχει τους περισσότερους ισοβίτες σε σχέση με τον πληθυσμό της συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες), τις υπερβολικές προφυλακίσεις (περίπου το 1/3 των κρατούμενων περιμένουν φυλακισμένοι ώσπου να δικαστούν), την έλλειψη εναλλακτικών για τη μικροπαραβατικότητα και τους ανήλικους κρατούμενους. Οι κρατούμενοι μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν τώρα στις αγροτικές φυλακές και όχι αύριο στις πρώην αγροτικές φυλακές. Να μεταφερθούν τώρα όσοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και περιμένουν με αγωνία να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στις συνθήκες των αγροτικών φυλακών. Και αυτοί είναι πολλαπλάσιοι των 502 που θέλει να μεταφέρει ο υπουργός αφού θα τις μετατρέψει σε κλειστές. 


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


ΑΡΧΕΙΟ