Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
                                    (αναδημοσίευση από την εφημερίδα το Ποντίκι)

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία εκθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συνθήκες διαβίωσής του στο σωφρονιστικό κατάστημα απέστειλε ομάδα κρατουμένων.


«Είμαστε κρατούμενοι σε σωφρονιστικό κατάστημα και η απελπισία μάς, μας δίνει το θάρρος ή αν θέλετε το θράσος να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», αναφέρουν αρχικά στην τρισέλιδη επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας την προσωπική παρέμβασή του για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα.

«Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις από υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά πότε δεν έγινε κάτι ουσιαστικό», αναφέρουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους σχετικά με τις κατά καιρούς δηλώσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Η μακροχρόνια κράτησή μας σε σωφρονιστικό κατάστημα πιστεύετε πως μας κάνει καλύτερους;» διερωτώνται σε άλλο σημείο της επιστολή τους.

«Όχι» είναι η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι, καθώς όπως υποστηρίζουν «γινόμαστε χειρότεροι, διότι μετά την αποφυλάκισή μας εκτός από τον κοινωνικό μας περίγυρο έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλοί από εμάς διαλυμένες οικογένειες».

«Δεν ζητάμε να ανοίξετε τις πόρτες και να μείνουμε ελεύθεροι», αναφέρουν. «Θέλουμε να τιμωρούμεθα όχι τόσο εξοντωτικά και να εκτίουμε τις ποινές μας εποικοδομητικά, όπως γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, πχ Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία και άλλες χώρες».

«Ζητάμε από εσάς να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας», αναφέρουν προτείνοντάς του να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε σωφρονιστικά καταστήματα για να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησης, προκειμένου να δει «πώς είναι να επιβιώνουμε άνθρωποι με οικονομικά αδικήματα, μαζί με τοξικομανείς».

Πηγή: Το Ποντίκι

ΑΡΧΕΙΟ