Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ 
(αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας για κακομεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υποχρέωσε, παράλληλα την Ελλάδα να καταβάλει αποζημιώσεις στους παθόντες και να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα.


Στην πρώτη υπόθεση, είχε προσφύγει κατά της Ελλάδος ο 75χρονος σήμερα, Πολωνός υπήκοος Οτον Νιετσιέκι, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2010 και προφυλακίσθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, εν αναμονή της δίκης του, κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς όπλων και ναρκωτικών.


Ο Νιετσιέκι, προσέφυγε στο Δικαστήριο για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των κακών συνθηκών υγιεινής.


Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλλει 5.600 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 800 ευρώ για δικαστικά έξοδα.


Στη δεύτερη υπόθεση, κατά της Ελλάδος είχαν προσφύγει ομαδικά έντεκα Έλληνες υπήκοοι, ένας Ιρακινός, ένας Αλβανός και ένας από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης, από έξι μήνες μέχρι και δέκα χρόνια, στις φυλακές των Ιωαννίνων, για διάφορα ποινικά αδικήματα.


Με την προσφυγή τους διαμαρτύρονταν ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ορισμένοι απ' αυτούς χρειάζονταν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν με σωρεία άλλων κρατουμένων.


Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές τους, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να καταβάλλει, αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, στον καθένα από τους 14 ενάγοντες που κυμαίνονται από 5.000 έως και 15.000 ευρώ. Υποχρέωσε δε την Ελλάδα να καταβάλει και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.ΑΡΧΕΙΟ