Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οι κρατούμενοι της Φυλακής Τρικάλων

Τρίκαλα, 14/2/2012


Προς το υπουργείο Δικαιοσύνης,
Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΥπόψη γεν. Γραμματέα κ. Μ. Σκανδάμη

Θέμα: Αντι-εγκληματικές πολιτικές

Κύριε Γ.Γ.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για προβλήματα και ανάγκες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα γνωρίζετε και παρακαλούμε πλέον να τα κατανοήσετε και να τα επιλύσετε.
Το κατάστημα είναι δυνάμεως 700 ατόμων και δεν είναι δυνατόν να μην διαθέτει μόνιμους γιατρούς πολλών ειδικοτήτων. Παρ’ όλα αυτά διαθέτει μόνο έναν και όπως κατανοείτε για 700 άτομα με πληθώρα προβλημάτων, είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτος. Ειδικότερα, αναφερόμαστε στην ολοκληρωτική έλλειψη ψυχιάτρου – ιατρού και στο γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να καλούμε ιδιώτη ιατρό επί αμοιβής με έξοδα δικά μας, πράγμα που λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι για τους περισσότερους ακατόρθωτο. Η λίστα αναμονής για τον νοσοκομειακό γιατρό λίαν επιεικώς είναι στους τρεις μήνες. Επίσης πιστεύουμε ότι ένα τόσο μεγάλο κατάστημα πρέπει να έχει πολύ περισσότερους Κοινωνικούς Λειτουργούς, διότι τα προβλήματα είναι μέγιστα και το υπάρχων προσωπικό δεν επαρκεί. Τη δεδομένη στιγμή αριθμεί μονάχα έναν.
Θέλουμε να αναφερθούμε επίσης στο μέγιστο πρόβλημα της μη χορήγησης τακτικών αδειών. Άδεια η οποία θεωρείται γέφυρα για την επανένταξή μας στο κοινωνικό σύνολο και που αποτελεί ανάσα και διακαή πόθο κάθε κρατούμενου ώστε να μπορέσει να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του. Δεν νοείται κρατούμενος να διαθέτει τις προϋποθέσεις και παρ’ όλα αυτά η άδεια να μην του χορηγείται, όπως δεν νοείται επίσης, αυτή να κόβεται με αιτιολογικό το μεγάλο υπόλοιπο ποινής ή την κακή χρήση της άδειας. Πιστεύουμε ότι οι ως άνω λόγοι είναι λανθασμένοι. Σας αναφέρουμε ότι στις προϋποθέσεις χορήγησης τακτικής αδείας στα άρθρα του Σωφρονιστικού Κώδικα, δεν αναφέρεται πουθενά το υπόλοιπο της ποινής του εκάστοτε κρατούμενου, αντιθέτως, ο νομοθέτης αναφέρει και το χρόνο ή τα πέμπτα που χρειάζεται ο κάθε κρατούμενος για να λάβει το δικαίωμα της αίτησης αδείας. Εάν αυτό ήθελε να εννοήσει ο νομοθέτης, θα γινόταν ρητή και σαφής αναφορά περί μικρού ή μεγαλύτερου υπολοίπου. Άρα πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναφέρεται το υπόλοιπο της ποινής και να παίζει ρόλο στη χορήγηση της άδειας.
Όσον αφορά την αιτιολογία «κακή χρήση» της άδειας για την μη χορήγησή της, θεωρούμε ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο… Δεν μπορεί να γνωρίζουν κάποιοι εκ των προτέρων εάν ένας κρατούμενος θα κάνει καλή ή κακή χρήση της άδειάς του. Με ποιο κριτήριο γίνεται άραγε αυτό; Υπάρχουν ίσως κάποιοι κρατούμενοι που δεν επέστρεψαν από άδειες, είναι σωστό όμως το να τιμωρούνται για αυτό οι πολλοί; Ζητούμε να δίνονται οι άδειες ανεξαιρέτως, σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις!
Επίσης μαθαίνουμε και θέλουμε να το επισημάνουμε, ότι τα Αγροτικά Καταστήματα έχουν ερημώσει. Γιατί λοιπόν δεν μεριμνείτε με σύντομες διατάξεις ώστε να είναι ηπιότερες οι προϋποθέσεις για να πάει ο κρατούμενος σε Αγροτικό Κατάστημα; Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου και οι καλλιέργειες θα ήταν πλουσιότερες και πιθανά να μπορούσαν να καλύψουν από μόνες τους ένα μεγάλο μέρος της διατροφής των κρατουμένων ανά την Ελλάδα, ενώ και εμείς θα επιστρέφαμε συντομότερα πίσω στις οικογένειές μας.
Εργασία επίσης θα έπρεπε να δίνεται σε όσους το επιθυμούν και όχι με ποσοστό, σύμφωνα με τις δυνάμεις του καταστήματος.
Σε ότι αφορά τώρα το νομοσχέδιο περί αποσυμφόρησης, αυτό για μας αποτελεί ότι η ασπιρίνη σε καρκινοπαθή. Τόσα χρόνια πάντα ευεργετήματα περί φυλακίσεων… Παραδείγματος χάριν, κατ’ εσάς, κάποιος που έχει 5 έτη φυλάκισης είναι λιγότερο παράνομος από κάποιον που έχει 6 έτη κάθειρξη και πιθανόν για το ίδιο αδίκημα. Όπως και άλλες ποινές, υπέρμετρες του παραδείγματος. Και δεν θα θέλαμε να μας πείτε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο όπως και σε προγενέστερο, κάνατε κάτι και συμπεριλάβατε τα 5 έτη κάθειρξης, γιατί ελάχιστοι είναι οι κρατούμενοι που έχουν αυτή την ποινή.
Τέλος, να αναφερθούμε και στην ισόβια ποινή. Μπορείτε να την αλλάξετε, έστω και ελάχιστα προς τα κάτω. Τι σας κάνει να νομίζετε ότι ένας κρατούμενος που αποφυλακίζεται στα 16 έτη είναι περισσότερο «σωφρονισμένος» από έναν άλλον, που αποφυλακίζεται στα 15 ή στα 14;
Σας αναφέραμε κάποια από τα πολλά προβλήματα, ευελπιστώντας ότι ετούτη τη φορά, η επιστολή μας θα μελετηθεί, τα προβλήματά μας θα σας αγγίξουν και θα πράξετε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό από την πλευρά σας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά που σας ζητάμε δεν είναι τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο, από αυτό που αυτονόητα δικαιούμαστε: Την αξιοπρέπειά μας! Και να είστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι εμείς την διαθέτουμε εις έπακρον!


Οι κρατούμενοι της Φυλακής Τρικάλων

ΑΡΧΕΙΟ