Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αιτήματα κρατουμένων-φυλακές Κορυδαλλού

Αιτήματα κρατουμένων-φυλακές Κορυδαλλού

Συνεχίζονται από τις 09/02/2012 οι κινητοποιήσεις στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού με αποχή από τα μεροκάματα και άρνηση εισόδου στα κελιά για τη μεσημβρινή καταμέτρηση. Οι κρατούμενοι με συνελεύσεις κατέληξαν στα παρακάτω αιτήματα (για τα οποία έχουν συγκεντρωθεί 376 υπογραφές από την Α’ Πτέρυγα):
1) Να καταργηθεί το μέτρο της προφυλάκισης με εξαίρεση τα ειδεχθή εγκλήματα και κακουργήματα να φυλακίζονται μόνο μετά την έκδοση τελεσιδίκου αποφάσεως, ενώ μέχρι τότε να τίθενται περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφανίσεως του κατηγορουμένου το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του.
2) Να αποφυλακίζονται οι κατάδικοι με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής τους. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να δύνανται να το εξαγοράσουν με δοσοποιήσεις ή εργασία σε κοινωφελή ιδρύματα.
3) Να αποφυλακίζονται οι κατάδικοι με ποινή κάθειρξης από 10 έτη και άνω μετά την έκτιση των 2/5 της ποινής τους και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να δύνανται να το εξαγοράσουν με δοσοποιήσεις ή εργασία σε κοινωφελή ιδρύματα.
4) Αποφυλάκιση όσων είναι 70 ετών και άνω ανεξαρτήτως αδικήματος με κατ’οίκον περιορισμό εφόσον αυτοί έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους.
5) Να ψηφιστεί από τη βουλή το σχέδιο νόμου «κώδικας ναρκωτικών» με τη μορφή που αυτό έχει ήδη κατατεθεί πλην της διάταξης της ισόβιας και τον αποκλεισμό του χαρακτηρισμού ως τοξικομανή για ιδιαίτερες περιπτώσεις. 5α) Κατάργηση των ισοβίων για ναρκωτικά. Μέγιστη ποινή 15 έτη για μεγάλες ποσότητες, 1-10 για τις λοιπές. 5β)Κατάργηση του ιδιαίτερα επικίνδυνου καθώς και των επιβαρυντικών διατάξεων για τα ναρκωτικά. Οι δίκες να γίνονται βάσει στοιχείων και όχι κατά συνείδηση. 5γ) Πλαίσιο ποινής για τους τοξικομανείς 1-6 έτη. Οι τοξικομανείς να μπορούν να ενταχθούν σε κλειστή κοινότητα απεξάρτησης άνευ προϋποθέσεων. 5δ) Να εναρμονιστούμε με τη συνθήκη της Λισσαβόνας 757 στην πράξη και όχι στα λόγια.
6) Να καταργηθεί το άρθρο 187 περί εγκληματικής και τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και ο περίφημος «κουκουλονόμος», όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί παλιότερα η κυβέρνηση.
7) Οι άδειες να χορηγούνται υποχρεωτικά σε όποιον κρατούμενο έχει συμπληρώσει το 1/10 της ποινής του και να μην υπόκεινται στην κρίση συμβουλίου. Αντίστοιχα η υφ’ όρων απόλυση να μην κινδυνεύει με παύση όπως τώρα, σε περίπτωση που ο κρατούμενος καταδικαστεί για αδίκημα με ποινή 6 μηνών.
8) Να γίνονται όλες οι συγχωνεύσεις ποινών.
9) Τα αδικήματα εισαγωγής και διακίνησης λαθρομεταναστών να μετατραπούν από κακουργήματα σε πλημμελήματα.
10) Να καταργηθεί ο ειδικός νόμος 1608/1950 περί καταχραστών δημοσίου.
11) Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ερωτικής συνεύρεσης των κρατουμένων με τον/την σύντροφό τους.
12) Κατώτατο όριο μεροκάματων να είναι τα 30 μεροκάματα(μόνιμα) και να υπάρχει δυνατότητα εργασίας για όλους όσους το επιθυμούν.
13) Να μην υπάρχουν πειθαρχικά για ηλεκτρονικές συσκευές και να σβηστούν όλα τα ισχύοντα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Να εξασφαλιστούν:
1) Μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα σίτισης.
2) Επαρκής θέρμανση στα κελιά και άφθονο ζεστό νερό στα μπάνια για όλους τους κρατούμενους.
3) Αύξηση των εστιών μαγειρικής ώστε να επαρκούν για όλους τους κρατούμενους.
4) Ουσιαστική παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.
5) Επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
6) Επιμήκυνση του χρόνου επισκεπτηρίου και εφαρμογή του δικαιώματος για ελεύθερο επισκεπτήριο 2 φορές το μήνα για συγγενή α’ βαθμού.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=137820

ΑΡΧΕΙΟ