Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Καταπάτηση δικαιωμάτων στις φυλακές Κορίνθου

Με τα σίδερα παραμορφώνουν το φεγγάρι

και σκοτεινιάζουν την όψη του ήλιου.

Κάμουνε καλά και κρύβουν την κόλασή τους,

γιατί γίνονται πράγματα

που δεν θα΄πρεπε ποτέ να αντικρίσει

το μάτι του γιου του ανθρώπου...

Οσκαρ Γουάιλντ

Από την Μπαλάντα της Φυλακής

Χιλιάδες κρατούμενοι στοιβάζονται σήμερα σαν μια κατώτερη οντολογική κατηγορία ανθρώπων στις Ελληνικές Φυλακές. Τα "σωφρονιστικά" ιδρύματα όλης της χώρας, μεταξύ αυτών και της Κορίνθου, αποτελούν αποθήκες ανθρώπων, επικρατεί δε, σχεδόν το απόλυτο άβατο και ο νόμος της σιωπής.

Στενοί χώροι ασφυκτικά γεμάτοι, που υστερούν σε βασικούς κανόνες υγιεινής, σκοτεινοί τρομαχτικοί, "φιλοξενούν" μικροπαραβάτες και φτωχοδιαβόλους, ποινικούς, πολιτικούς κρατούμενους, χρήστες, πρόσφυγες, σε συνθήκες μη συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στις 5 Γενάρη 2011 ξυλοκοπήθηκε άγρια ο κρατούμενος Χαράλαμπος Αβραμίδης, στις φυλακές Κορίνθου.

Ο κρατούμενος κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του ονοματίζοντας συγκεκριμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι τον έβγαλαν στον διάδρομο της φυλακής, του φόρεσαν χειροπέδες κι άρχισαν να τον ξυλοκοπούν άγρια, ώσπου να τον πετάξουν στο πειθαρχείο.

Ο ίδιος δήλωσε, ότι μετά τον βασανισμό του τον πέταξαν σε ένα κελί-πειθαρχείο γεμάτο βρωμόνερα και ακαθαρσίες, με ένα ελεεινό στρώμα πεταμένο στο πάτωμα.

Η υγρασία έκανε τα χτυπήματά του να πονάνε ακόμα περισσότερο...

Τα βράδυα δεν κοιμόταν, γιατί γνώριζε από άλλους εκεί μέσα, τι μπορούσε να γίνει τη νύχτα...

Μετά τρείς μέρες τον πήγαν στο θάλαμο, όπου αντί για 10 κοιμόντουσαν 26 άτομα.

Αμέσως τον επισκέφτηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και του έκαναν πρόταση συμβιβασμού, του άσκησαν ψυχολογική βία για κάποιες συγχωνεύσεις που θα τον έστελναν γρήγορα σπίτι του.

Η άρνηση του είχε την ίδια μέρα μεταγωγή στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Πέραν του συγκεκριμένου συμβάντος οι καταγγελίες, σύμφωνα με ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κουράκη, αναφέρονται σε επανειλημμένα περιστατικά εκδικητικής και αυθαίρετης συμπεριφοράς προς τους κρατούμενους στη συγκεκριμένη φυλακή.

Το Κράτος παραβαίνοντας το δικό του σύνταγμα, έχει καταργήσει κάθε έννοια του περιβόητου νομικού πολιτισμού.

Οι Κρατούμενοι στις Ελληνικές Φυλακές καταδικασμένοι στην απελπισία, με επιβολή εξοντωτικών ποινών, διαβιώνοντας χωρίς αξιοπρέπεια και άσκηση βασικών δικαιωμάτων στις παρούσες συνθήκες,αγωνίζονται καθημερινά:

Ενάντια στις καταχρηστικές προφυλακίσεις.

Ενάντια στην αυστηροποίηση των ποινών.

Ενάντια στις άθλιες συνθήκες κράτησης.

Ενάντια στον παράλογο εγκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων εξαρτημένων από ουσίες και εκατοντάδων παιδιών που μεγαλώνουν μέσα στα κελιά.

Για την κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου και το ειδικό καθεστώς κράτησης των πολιτικών κρατουμένων (απομόνωση σε υπόγειους χώρους).

Για την κατάργηση των εκδικητικών μεταγωγών.

Ενάντια στην απομόνωσή τους από την κοινωνία και ιδιαίτερα από τους δικούς τους ανθρώπους.

Για την βελτίωση της περίθαλψης.

Για τη μείωση των υπέρογκων ποσών που απαιτούνται για την εξαγορά τμήματος της ποινής τους.

Μέσα στις Φυλακές υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που είναι έγκλειστοι λόγω της πολιτικής τους ταυτότητας και οι οποίοι δέχονται την πλήρη εκδικητικότητα του κράτους, μιας και κρατούνται απομονωμένοι στα "ειδικά" κελιά, με μόνη κατηγορία τις φιλικές ή συντροφικές σχέσεις. Το "σωφρονιστικό" σύστημα διακατέχεται σε όλα τα επίπεδα από την ίδια "τυφλή", εκδικητική και τιμωριτική αντίληψη.

Οι Ευρωπαικές καταδίκες για την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συνθήκες κράτησης στις Ελληνικές Φυλακές συνιστούν βασανισμό, το αποδεικνύουν....

Πρέπει λοιπόν να σταματήσει ο παραλογισμός, η αυθαιρεσία και η εκδικητικότητα των μηχανισμών που εξοντώνουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέσα στα κελιά.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:

Σύμφωνα με τον νόμο, εγκλεισμός σημαίνει στέρηση ελευθερίας και ΜΟΝΟ. Δεν σημαίνει ηθική ή φυσική εξόντωση των Ανθρώπων. Κάθε αξιοπρεπής λοιπόν φυλακισμένος άνθρωπος, ανεξάρτητα για ποιό λόγο βρίσκεται "μέσα" χρειάζεται συνθήκες κράτησης με σεβασμό στην αξιοπρέπεια, στην υγεία, στην υγιεινή, στην άθληση, στην εργασία.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ:

Η εφαρμογή του Ελληνικού Συντάγματος και των νόμων που αφορούν τον δήθεν "σωφρονισμό" των φυλακισμένων στην Ελλάδα.

Δεν είναι όλοι οι "εγκληματίες" ένοχοι, ούτε και οι δικαστές "αθώοι"

ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ,

ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

20.02.2011

KORINTHIAN SOCIAL FORUM MAILING LIST

http://www.kfkor.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13:2011-02-20-07-58-14&catid=6:2011-02-17-16-33-28&Itemid=10

ΑΡΧΕΙΟ