Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΟΙΝΩΣ ΧΩΡΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΨΥΧΩΝ...
Εμείς, ομάδες κρατουμένων από όλες τις φυλακές της χώρας,

Προς τους συγκρατουμένους μας...ΕΝΑΡΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣΑΙΤΗΜΑΤΑ:Από τον Νοέμβριο 2008 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009 ψηφίστηκαν τρία σχέδια νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Δύο χρόνια μετά, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει και καμιά αποσυμφόρηση δεν έγινε. Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων καλά κρατεί και οι συνθήκες παραμένουν άθλιες.Κύριε υπουργέ, αφού διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι την αθλιότητα του σωφρονιστικού συστήματος και την νωθρότητα του δικαστικού, περάσατε τον Ν.3811/09, ο οποίος εκτός από την κατάργηση των 4/5 των αδικημάτων του νόμου περί ναρκωτικών, περιελάμβανε κάποια ελάχιστα ημίμετρα, τα οποία όχι μόνο δεν μελετήθηκαν με καμία σοβαρότητα νομικής υπόστασης και πρακτικής εφαρμογής, αλλά αποδείχθηκαν ατελέσφορα, και αφήνοντας το και πάλι στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών δεν εφαρμόστηκαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις.Εμείς, οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών καταδικασμένοι στην απελπισία, με επιβολή εξοντωτικών ποινών, διαβιώνοντας χωρίς αξιοπρέπεια και άσκηση βασικών δικαιωμάτων στις παρούσες συνθήκες, χωρίς καμία αυτονομία προσωπική, αγωνιζόμαστε καθημερινά για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ζητάμε, λοιπόν, λύση και εκπλήρωση των παρακάτω αιτημάτων μας.1. Να σταματήσει η κατάχρηση του επαχθούς μέτρου της προφυλάκισης. Να συνιστάται η προσεκτική και συνεπής εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις για την επιβολή του μέτρου. Το 1/3 των κρατουμένων είναι υπόδικοι και η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με τόσα υψηλά ποσοστά προφυλακίσεων.2. α) Ζητάμε μείωση των ανώτατων ορίων προβλεπόμενης συνεχούς κράτησης, προκειμένου για ποινές κάθειρξης που είναι τα 25 έτη, σε οροφή των 20 και μείωση των 16 και 4 ευεργετικών των ισοβίων, σε 12 και 4 ευεργετικά (εφαρμογή των ανάλογων αποφάσεων από το 1976 του Συμβουλίου της Ευρώπης).

β) Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την αναθεώρηση και μείωση στα όρια των 3/7 για τις ποινές κάθειρξης και των 2/7 αντίστοιχα στις ποινές φυλάκισης.3. Κατάργηση των εξοντωτικών ποινών και ευρεία εφαρμογή του μέτρου της αναστολής και υφ’ όρον απόλυσης.

α) Καταδίκη των παραβατών του νόμου με πραγματικά αποδεικτικά μέσα και όχι ενδείξεις και στερεότυπα. Ορθή διαχείριση της Δικαιοσύνης, σαφή και συγκεκριμένα όρια ποινών για το κάθε αδίκημα, χορήγηση αναβολής λόγω πέρατος ωραρίου συνεδρίασης δικαστηρίου, πέρα των δύο μηνών.

β) Κατάργηση της απόδοσης κατηγορίας υποτροπής στα αδικήματα περί ναρκωτικών, που αφορούν τους χρήστες, μέσω της οποίας δίδεται άλλοθι στην επιβολή εξοντωτικής ποινής σε έναν κατ’ ουσία εγκλωβισμένο στην εξάρτηση άτομο. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, επαναλαμβάνει εγκληματική πράξη. Η έννοια της υποτροπής στον ουσιοεξαρτημένο είναι οξύμωρη και αντιφατική και δεν υφίσταται λογικά, πρακτικά και ιατρικά.

γ) Δυνατότητα συγχώνευσης όλων των ποινών. Κατάργηση αντισυνταγματικών διατάξεων που αποκλείουν τη δυνατότητα συγχώνευσης ποινών και επιβάλουν αθροιστική έκτιση για τα αδικήματα της στάσης, οπλοκατοχής, παράβασης περιορισμών διαμονής και για εκείνα που υπολείπονται προς έκτιση μόνο μετά την ανάκληση ή άρση της απόλυσης.4. α) Θέσπιση ανώτατου ορίου χρόνου παραγραφής των πειθαρχικών ποινών στους 6 μήνες και αυτά να μην αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην υπό όρους απόλυση. Οι πειθαρχικές ποινές μέχρι σήμερα, επιβάλλονται πολλές φορές άδικα, αναίτια και καταχρηστικά. Χωρίς αξιολόγηση αόριστων αναφορών των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Άλλωστε οι πειθαρχικές ποινές έχουν τιμωρητική ισχύ και εκτίονται με διάφορους τρόπους. Κατά τη διάρκεια της ποινής να εκτίεται μόνο το τελευταίο, εφόσον δεν έχει λήξει.

β) Καμία επιβολή πειθαρχικής ποινής στους ουσιοεξαρτημένους για χρήση ναρκωτικών ουσιών στη φυλακή.

γ) Εφάπαξ διαγραφή (χάρη) των ήδη επιβεβλημένων πειθαρχικών ποινών με στόχο την ενεργοποίηση των υφ’ όρον απολύσεων στους δικαιούχους. Έτσι θα επιτευχθεί ένα σημαντικό μένος της πολυπόθητης αποσυμφόρησης των φυλακών.5. Κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου και του ειδικού καθεστώτος κράτησης των πολιτικών κρατουμένων. Επισημαίνουμε ότι 8 χρόνια μετά συνεχίζεται η κράτηση των κρατουμένων της 6ης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού σε καθεστώς απομόνωσης και σε υπόγειο χώρο.6. Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και σύσταση ανοιχτών δομών προστασίας για τους ανήλικους παραβάτες.7. Άμεση αποφυλάκιση κρατουμένων με ειδικές ανάγκες και όσων πάσχουν από χρόνια βαριά νοσήματα (ανήκεστος βλάβη).8. Άμεση και άνευ όρων άσκηση των δικαιωμάτων όσων αλλοδαπών κρατουμένων επιθυμούν να εκτίσουν την ποινή τους στη χώρα καταγωγής τους.

Άμεση αποφυλάκιση όλων των αλλοδαπών κρατουμένων, που είναι για δικαστική ή διοικητική απέλαση. Όπως λέει το Σύνταγμα, κανείς δεν κρατείται στη φυλακή χωρίς ποινή. Άμεση αποφυλάκιση αλλοδαπών και Ελλήνων κρατουμένων από δικαστές, εισαγγελείς, διοικήσεις φυλακών. Να εκδικάζονται οι υποθέσεις αλλοδαπών και Ελλήνων αμέσως σε όλους τους βαθμούς. Για όσους δεν έχουν ασκήσει τα ένδικα μέσα, λόγω άγνοιας και έλλειψης ενημέρωσης, να υπάρξει ειδικό καθεστώς αντιμετώπισης με νέα ένδικα μέσα.9. α) Να χορηγούνται άδειες εξόδου με τις ίδιες προϋποθέσεις για όλους, χωρίς άνιση και διακριτική μεταχείριση, όχι αυθαίρετη απόρριψη αυτών με την επαναλαμβανόμενη αόριστη αιτιολογία που συναντάται σε όλες τις υποθέσεις, ίδια κριτήρια χορήγησης και στους παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών. Το κεκτημένο προ 15ετίας περίπου αυτό δικαίωμα του κρατούμενου, το οποίο είναι και το βασικό βήμα για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία τείνει τον τελευταίο καιρό να καταργηθεί. Ζητάμε και την κατάργηση της υπερεξουσίας των Εισαγγελέων που τους δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουν χωρίς την πλειοψηφία του Π.Σ. των φυλακών (δυσμενής διάταξη του νόμου 3727/08).

β) ζητάμε επίσης χορήγηση δύο επιπλέον ημερών από το ισχύον όριο και η εφαρμογή αυτού να γίνεται χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς περιθώρια δυνατότητας χορήγησης λιγότερων ημερών κατά την κρίση του εκάστοτε Π.Σ. των φυλακών. Εξάλλου η περαιτέρω παραμονή του δικαιούχου της άδειας στο κατάστημα κράτησης εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις όχι μόνο δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης αλλά επιβαρύνει οικονομικά τη φυλακή.

γ) δικαίωμα απουσίας 50 ημέρες το χρόνο για όσους παίρνουν άδειες με το 1/5 και 70 ημέρες για όσους παίρνουν άδειες με τα 2/5.

δ) να χορηγούνται οι άδειες στο 1/5 για όλα τα αδικήματα και για όλους τους κρατούμενους. Να διορθωθεί η περίπτωση αυτών που εκτίουν ποινές για ναρκωτικά.10. α) Άσκηση του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια, στην υγεία, στη μόρφωση, στην επικοινωνία, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην ελευθερία του λόγου, στην άθληση. Άμεση αποσυμφόρηση των χώρων κράτησης, 24ωρη και άμεση, μόνιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχή αναγκαίων για τη διαβίωση ειδών από την Κοινωνική Υπηρεσία, κατάλληλη θερμότητα το χειμώνα και το καλοκαίρι, λειτουργία σχολείων όλων των βαθμίδων, διεύρυνση εφαρμογής ελευθέρου επισκεπτηρίου, χορήγηση κλειστού χώρου για συνεύρεση με τον/την σύντροφό μας και επικοινωνία με τα ανήλικα παιδιά μας, δημιουργία πραγματικών γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών.

β) Άσκηση του δικαιώματος στην εργασία, δίχως πολύμηνη προς τούτο, γραφειοκρατική αναμονή, αλλά άμεση δυνατότητα απασχόλησης για όσους το επιθυμούν χωρίς καμία εξαίρεση και αποκλεισμούς λόγω επιβολής πειθαρχικών ποινών.

γ) Διεύρυνση των θέσεων εργασίας κατά 30% σε όλα τα καταστήματα και αύξηση του ποσοστού προσμέτρησης των ευεργετικών ημερών κατά 25% από εργασία, εκπαίδευση για όλους.

δ) Εφαρμογή σωφρονιστικών μέτρων εναλλακτικών της κράτησης, διεύρυνση των αγροτικών φυλακών με θέσπιση ευνοϊκότερων κριτηρίων της μεταφοράς σ’ αυτές και επέκταση του θεσμού της αγροτικής φυλακής για γυναίκες (γιατί είναι τουλάχιστον άδικο αυτές να στερούνται παντελώς τη δυνατότητα αυτή).

ε) Απαγόρευση εξευτελιστικών σωματικών μας ελέγχων ιδίως κολπικών και πρωκτικών.

ζ) Όχι στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια και μεταγωγών και στα μεταφορικά μέσα. Βελτίωση των χώρων αυτών και άμεση μεταφορά μας σε φυλακές χωρίς προηγούμενη πολύμηνη βασανιστική παραμονή στα ως άνω πρώτα.11. Κατάργηση χρηματικών ποινών. Εκτός από τη στερητική της ελευθερίας ποινή τιμωρούμαστε επιπλέον και με χρηματικές ποινές (πρόστιμα), οι οποίες προσαυξάνονται 92% κατά την αποφυλάκιση και πρόσθετα 1,5% περίπου μηνιαίως από την πιστοποίηση αυτών στις Δ.Ο.Υ.. Κανείς δεν δύναται ν’ αποπληρώσει αυτά τα υπέρογκα ποσά με αποτέλεσμα οι πρώην κρατούμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν, να μην μπορούν ν’ ασκήσουν πολλά επαγγέλματα και να μην έχουν δικαίωμα δανειοδότησης. Έτσι καταδικάζονται επιπλέον στην ένδεια, το περιθώριο και την παρανομία.Πρέπει να δοθούν άμεσα σοβαρές και δίκαιες λύσεις για όλα τα παραπάνω. Σας δηλώνουμε ότι ξεκινάμε, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πολιτική αδιαφορία και μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, αποχή συσσιτίου και στη συνέχεια απεργία πείνας.Εμείς οι κρατούμε δεν παλεύουμε πλέον μόνο για την ελευθερίας μας, αλλά και για την ίδια μας τη ζωή.Οι συντονιστικές επιτροπές κρατουμένων των κολαστηρίων της χώρας

ΑΡΧΕΙΟ