Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Λιγότεροι στις φυλακές

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Έντυπη Έκδοση

ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ * 1230 ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
Ανοίγουν οι πόρτες των φυλακών για τουλάχιστον 1.230 έγκλειστους που έχουν καταδικαστεί σε πλημμεληματικές ποινές και ευεργετούνται από τα νέα νομοθετικά μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από αυτούς οι 130 είναι κυρίως αλλοδαποί που βρίσκονται στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης τους και οι 1.100 διότι δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις χρηματικές ποινές τους.

Στόχος των ρυθμίσεων, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, είναι να παραμείνει η φυλάκιση ως ποινή μόνο για τα σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες, ενώ για τους μικροποινίτες να εφαρμόζονται οι εναλλακτικοί θεσμοί έκτισης ποινών, όπως είχε προτείνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καστανίδης, ο πληθυσμός των φυλακών επανήλθε στα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου του 2009 (11.900 κρατούμενοι), παρά το γεγονός ότι από τότε η βαριά εγκληματικότητα παραμένει σταθερή και το μέτρο της προσωρινής κράτησης επιβάλλεται πιο αυστηρά. Το συμπέρασμα είναι ότι οι φυλακές γεμίζουν από αλλοδαπούς φτωχοδιάβολους και από μικροπαραβάτες που δεν έχουν να πληρώσουν, την ίδια στιγμή που καταδικασθέντες με παχυλή τσέπη βρίσκονται εκτός «τειχών» γιατί μπόρεσαν να εξαγοράσουν τις ποινές τους.

Η εξαγορά

Με τα νέα μέτρα, που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης, κατεβαίνει το όριο εξαγοράς της ποινής ώστε το δικαστήριο να μπορεί να μετατρέψει την ποινή ενός άνεργου οικογενειάρχη με το κατώτερο ποσό των 5 ευρώ, ενώ του καταδικασθέντος για οικονομικά εγκλήματα επιχειρηματία με το ανώτατο όριο των 100 ευρώ. Ανατρέπεται επίσης το αυστηρό καθεστώς που ισχύει για την τμηματική καταβολή του ποσού της μετατροπής των ποινών φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια. Σήμερα οι κρατούμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον εισαγγελέα, ο οποίος σπάνια προχωρούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους τους. Από δω και στο εξής το δικαστήριο θα χορηγεί αυτή τη δυνατότητα σε βάθος τριετίας, ενώ όσοι δεν μπορούν ούτε τμηματικά να πληρώσουν το ποσό εξαγοράς, θα μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς της κοινωφελούς εργασίας που γίνεται πιο ελκυστικός. Ετσι καταδικασμένος σε φυλάκιση 3 χρόνων, που σήμερα θα έπρεπε να εκτελέσει 4.000 ώρες κοινωφελούς εργασίας, με τη νέα πρόβλεψη θα πρέπει να εργαστεί 720 ώρες.

Μεγάλες αλλαγές γίνονται και στον θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που πλέον θα δίνεται για όλες τις ποινές μέχρι 5 χρόνια, με συγκεκριμένους όρους που θα επιβάλλει το δικαστήριο (π.χ. αποκατάσταση ζημιάς, αφαίρεση άδειας οδήγησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης. Δεν θα χορηγείται αναστολή σε όσους έχουν καταδικαστεί παλαιότερα σε ποινή άνω του 1 έτους.

Ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε ακόμη την αύξηση των εξόδων για την υποβολή μηνύσεων, ώστε να μπει ανάχωμα στον απίστευτο όγκο των υποθέσεων μειωμένης ποινικής απαξίας που κατακλύζουν τα δικαστήρια. Ενδεικτικό είναι ότι το 2010 μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εισήχθησαν 60.000 υποθέσεις για απλές παραβάσεις του ΚΟΚ και στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης 20.000. «Ποινικοποιείται η ζωή μας, κρεμάμε ένα τεράστιο βάρος υποθέσεων στα δικαστήρια και περιμένουμε να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις του είναι να αποποινικοποιηθούν οι παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επιβολή διοικητικών μέτρων, όπως η αφαίρεση της άδειας, και οι παραβάσεις του ΚΟΚ -εκτός της εγκατάλειψης θύματος- να μετατραπούν σε πταίσμα. *

ΑΡΧΕΙΟ