Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ


Από το κατάστημα κρ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΘΗΒΑΣ, όπου κρατούνται ΜΑΝΕΣ-ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ-ΑΔΕΛΦΕΣ και ΣΥΖΥΓΟΙ και όχι εξωγήινα πλάσματα ή τέρατα υποβάλλονται σε κάθε Αρμόδιο και τη Δ/ση της Φυλακής τα πιο κάτω ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

1) Για τις Γυναίκες κρατούμενες δεν υπάρχει το προνόμιο της Αγροτικής Φυλακής, που ισχύει για τους άνδρες με τα επιπλέον μεροκάματα και τη διαφορετική διαβίωση. Τα 23 μεροκάματα που ισχύουν εδώ, δεν διευκολύνουν τη γρήγορη αποφυλάκιση.

2) Όταν η κρατούμενη γυναίκα πλησιάζει να συμπληρώσει το χρόνο της κλειστής φυλακής, υποχρεωτικό να τοποθετείται σε θέση εργασίας με 30 μεροκάματα ώστε να μην καθυστερεί η αποφυλάκισή της.

3) 3) Ιατρός-Γυναικολόγος πρέπει να είναι τακτικός λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων των γυναικών καθώς και ιατρός-μικροβιολόγος, ώστε να γίνονται μέσα στη φυλακή αιμοληψίες

4) Το ζεστό νερό για την καθαριότητα και το Μπάνιο να είναι διαρκώς

5) Το επισκεπτήριο με τα ανήλικα παιδιά και τα εγγόνια να γίνεται όχι πίσω από τον σκοτεινό χώρο έρευνας, αλλά σε καθαρό και ευχάριστο χώρο με διακριτική παρουσία της υπαλλήλου με λίγα γλυκά και παιχνίδια.

6) Να επιτραπεί ΕΛΕΥΘΕΡΟ επισκεπτήριο με τους ηλικιωμένους γονείς (πολλές γυναίκες τους έχασαν στη διάρκεια της κράτησής τους), αλλά και με το σύζυγο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στο εξωτερικό ισχύει και η συνεύρεση.

7) Ο τρόπος μεταγωγής στο Ιατρικό Κέντρο Θήβας και Νοσοκομείο Λειβαδιάς με γδύσιμο και έρευνα από τους εξωτερικούς φρουρούς προ- και δεύτερη έρευνα μετά αποθαρρύνει πολλές γυναίκες, και μάλιστα μεγάλες στην ηλικία, να πηγαίνουν για εξετάσεις.

8) Οι μεταγωγές με την ΚΛΟΥΒΑ είναι απαράδεκτη κατάσταση. Ούτε ΖΩΑ δεν μεταφέρονται με αυτό τον τρόπο και πολλές φορές η συμπεριφορά των μεταγωγέων είναι αισχρή.

9) Οι νεοεισερχόμενες να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, ώστε να γνωρίζουν τυχόν μεταδοτικές παθήσεις και να λαμβάνεται πρόνοια.

10) Να προχωρήσει ταχύτατα η τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα που αφορά τις άδειες κρατουμένων από ναρκωτικά. Διότι ενώ η ποινή και ο χρόνος κράτησης περιορίστηκε στα 3/5 (από 4/5), θα πρέπει και η άδεια να χορηγείται στο 1/5 της κράτησης.

11) Να τροποποιηθεί ο Σωφρονιστικός Κώδικας στο σημείο που αφορά τη στέρηση άδειας σε περίπτωση δίωξης, ειδικά όταν για την συγκεκριμένη περίπτωση έχει καταβληθεί εγγύηση.

12) Τα είδη πρώτης ανάγκης (σαπούνι, σαμπουάν, απορρυπαντικά για την καθαριότητα του θαλάμου, χαρτί υγείας, σερβιέτες) χορηγούνται με φειδώ. Είναι υποχρέωση της φυλακής να τα χορηγεί σε όλη τη διάρκεια της κράτησης.

13) Να δημιουργηθεί νομικό γραφείο από το Συνήγορο του Πολίτη για να επιλύει προβλήματα που ανακύπτουν μεταξύ κρατουμένων και γραμματείας ή να συμβουλεύουν τους αλλοδαπούς σε θέματά τους.

14) Να γίνει καμπάνια να βρεθούν ΧΟΡΗΓΟΙ οι οποίοι να προμηθεύουν τα είδη πρώτης ανάγκης σε όλες τις κρατούμενες και όχι επιλεκτικά κατά την κρίση της διεύθυνσης και της κοινωνικής υπηρεσίας.

15) Να ευαισθητοποιηθούν ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ και να επιτρέπεται η είσοδος στη φυλακή (όπως στις Κυρίες της Πέμπτης) και να βοηθούν ψυχολογικά-οικονομικά-νομικά.
Και μην ξεχνάτε ότι η καταστροφή μιας γυναίκας καταστρέφει ολόκληρη οικογένεια και παρασύρει στο βάραθρο πολλούς άλλους. Αντίθετα, η στήριξη μιας γυναίκας βοηθά αυτή και την κοινωνία.

ΑΡΧΕΙΟ