Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Χανιά, 29-9-2010

Από τα υπόγεια του αστυνομικού “μεγάρου” βγαίνουν κραυγές απόγνωσης για την άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες κρατούμενοι. Μπορεί σήμερα να ησύχασαν με το ζόρι κάπως τα πράγματα, αλλά τις αμέσως προηγούμενες μέρες στα κρατητήρια οι μετανάστες προχώρησαν σε απεργία πείνας για να ακουστεί η φωνή τους. Υπεράριθμοι κρατούμενοι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, άθλιο φαγητό, διακοπή της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και ιατρικής περίθαλψης καταγγέλλουν άνθρωποι που – δεν πρέπει να ξεχνάμε – δεν έχουν δικαστεί ακόμα για τίποτα και πολλοί από αυτούς κρατούνται διοικητικά, μόνο και μόνο επειδή τους λείπει κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο.

Αρκετοί από τους κρατούμενους που εξεγέρθηκαν μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια άλλων πόλεων, οι υπόλοιποι μας κατήγγειλαν ότι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την απεργία πείνας, ενώ αφέθηκαν στην αβεβαιότητα για το εάν όντως εκπροσωπήθηκαν νομικά τα αιτήματά τους.

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης συμπαρίσταται στους κρατούμενους των κρατητηρίων του αστυνομικού μεγάρου Χανίων στον αγώνα τους για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης. Επίσης καταγγέλλει τον παραλογισμό των πολύμηνων κρατήσεων για διοικητικές παραβάσεις, πχ η μη κατοχή νομιμοποιητικών εγγράφων όσον αφορά μετανάστες. Είναι σύνηθες πλέον να κρατούνται για αυτό το λόγο μετανάστες που δεν διέπραξαν κανένα ποινικό αδίκημα έως και 12 μήνες σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, ενώ προ της σχετικής κοινοτικής ντιρεκτίβας - μνημείο αίσχους του 2008, δεν μπορούσαν να κρατηθούν πάνω από 3 μήνες.

Οι αστυνομικοί διά των συνδικαλιστικών τους οργάνων μόλις προσφάτως εκδήλωσαν την βούλησή τους να γίνουν κάποια βήματα προόδου όσον αφορά την συμπεριφορά τους απέναντι στους μετανάστες. Τα άθλια υπόγεια του “μεγάρου” είναι για μας τώρα ένα από τα πεδία που θα κριθούν τα λόγια τους. Όσον αφορά την αστυνομία ως θεσμό, αυτή φέρει ακέραιη την ευθύνη της αθλιότητας των συνθηκών κράτησης.

Το ελληνικό κράτος όπως συνηθίζει σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με κάθε άδικη, ρατσιστική, και γενικώς αντιλαϊκή οδηγία της ΕΕ, παρόλο που η συγκεκριμένη είναι στο χέρι της να μην την εφαρμόσει, ενώ παράλληλα βέβαια αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί με τις ελάχιστες που στρέφονται υπέρ της διαφύλαξης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φροντίζοντας να μη θιγούν τα μεγάλα συμφέροντα λίγων. Αποδεικνύει έτσι ότι είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου που έχουν κηρύξει τα δυτικά κράτη πλέον και στο εσωτερικό τους, με την ποινικοποίηση της φτώχειας και τον εξοβελισμό των αδύναμων – προς το παρόν των μεταναστών – στην κατηγορία του μη πολίτη, του παρία εκείνου που όσο δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμος, θα είναι αποκλεισμένος ή και κυριολεκτικά έγκλειστος. Απευθυνόμαστε στα αδέρφια μας τους έλληνες εργαζόμενους για να τους προειδοποιήσουμε ότι η μοίρα αυτή περιμένει και τους ίδιους εάν δεν παλαίψουμε όλοι μαζί για τα δικαιώματά μας.

ΑΡΧΕΙΟ