Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Για την επίσκεψη-διαμαρτυρία στις φυλακές ανηλίκων Βόλου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Δελτίο Τύπου
22/6/2010
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010, η επίσκεψη-διαμαρτυρία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων Βόλου (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου).
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μαζί με αλληλέγγυους και αλληλέγγυες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποίησαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου για να εξακριβώσουν όσα καταγγέλλονται σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων παιδιών.

Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη Διεύθυνση των φυλακών, έγινε δεκτό το αίτημα μας να εισέλθει αντιπροσωπεία των παρευρισκομένων εντός των τειχών της φυλακής για να συνομιλήσουν με τη Διεύθυνση και τους κρατούμενους για τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη φυλακή.

Η πραγματικότητα που αντικρίσαμε ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία μιας και στο σκληρό πρόσωπο της Πολιτείας που επιμένει να στέλνει στα κάτεργα ανήλικα παιδιά και εμμένει στο να μην εφαρμόζει θεσμοθετημένα μέτρα εναλλακτικής έκτισης ποινών, έρχονται να προστεθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων παιδιών.
Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Διευθυντή των φυλακών, περισσότερες από 160 παιδικές ψυχές στοιβάζονται σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς δυνατότητα καθημερινού προαυλισμού. Ιδιαίτερα, το τελευταίο διάστημα με την επίφαση της οικονομικής κρίσης έχουν περικόψει όλα τα προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης αλλά και επιμόρφωσης των παιδιών, ενώ έχουν φτάσει και στο σημείο να μειώσουν ακόμα και τις μερίδες του φαγητού!
Το ανάλγητο πρόσωπο του ελληνικού κράτους και της ελληνικής δικαιοσύνης φαίνονται ξεκάθαρα όταν περίπου 110 από τους κρατούμενους βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι περιμένοντας να δικαστούν, ενώ περίπου 25 παιδιά δεν έχουν κρεβάτια και κοιμούνται σε τραπέζια ή/και πατώματα.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έχει ξεκινήσει καμπάνια για την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και την εφαρμογή μέτρων εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής. Στο αίτημα αυτό συνηγορεί όχι μόνο η αποτυχία του θεσμού αλλά και η ευρωπαϊκή εμπειρία και κατεύθυνση. Η στέρηση της ελευθερίας σήμερα δεν είναι πλέον θεμιτή. Η αρχή της διαπαιδαγώγησης και η φροντίδα για την κοινωνική ένταξή τους πρέπει να αποτελούν τους πυλώνες της πολιτικής κράτησης των ανηλίκων.

Διεκδικούμε ένα πλαίσιο το οποίο να μην παράγει και να μην αποδέχεται τη λογική των "χαμένων περιπτώσεων". Η ζωή κανενός ανήλικου δεν μπορεί να ακυρωθεί ως παράπλευρη απώλεια με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την ανεπάρκεια των θεσμών.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ - ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ

ΑΡΧΕΙΟ