Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΙΜΟΥ ΣΕΪΣΙΔΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΙΜΟΥ ΣΕΪΣΙΔΗ

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση παρατηρείται μια ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας. Η επίθεση αυτή, που δεν αφήνει ανέγγιχτη καμία κοινωνική ομάδα -εκτός βέβαια από την πολιτική/οικονομική ελίτ και τους προστατευόμενούς τους- επόμενο είναι να πραγματώνεται μέσα από την όξυνση της καταστολής και την προσπάθεια να πεισθούμε πως η συγκυρία επιτάσσει εκπτώσεις σε κάθε κατηγορία κεκτημένων και δικαιωμάτων.

Στον αντίποδα αυτής της υπόθεσης βρίσκεται αυτή του Σίμου Σεϊσίδη, όπου η πολιτεία καθόλου δεν ενδιαφέρεται για κόστη, είτε πρόκειται για τη διαδοχική στρατιωτικοποίηση της ζωής τριών νοσοκομείων είτε για την «υποκοστολόγηση» της ζωής του εν λόγω κρατούμενου. Ο Σεϊσίδης, που έχει χωρίς δίκη χρεωθεί από το 2006 τον κινηματογραφικής έμπνευσης χαρακτηρισμό του «ληστή με τα μαύρα» από τον κ. Χρυσοχοΐδη και τα ΜΜΕ και είχε επικηρυχθεί, εν μέσω κρίσης, με το αστρονομικό ποσό των 600.000 ευρώ, συνελήφθη στις 3/5, έπειτα από τον τραυματισμό του από σφαίρες αστυνομικού. Νοσηλεύθηκε αρχικά στο Ιπποκράτειο, έπειτα στο νοσοκομείο ΚΑΤ, και τις τελευταίες μέρες, μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του, στον Ευαγγελισμό. Από τα τρία νοσοκομεία έχει παρελάσει κάθε είδος αστυνομική δύναμη (με μπλε, πράσινα, μαύρα, αλλά πάντα χωρίς διακριτικά), δυσχεραίνοντας ή ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια ιατρικής αλλά και ψυχολογικής στήριξης του ασθενούς. Μολονότι η κατάστασή ήταν, όπως αποδείχτηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο, ιδιαιτέρως σοβαρή, κρατήθηκε σε ακατάλληλο θάλαμο-κλουβί, δεν του επετράπη αποκλειστική νοσοκόμα, οι γιατροί λειτουργούσαν -και λειτουργούν- υπό καθεστώς μόνιμης αστυνομικής τρομοκρατίας, ενώ οι στενοί συγγενείς που τον επισκέπτονται υφίστανται συνεχώς προπηλακισμούς, ταπεινωτικούς ελέγχους και προσβολές. Οι μόνιμα εντός του θαλάμου ανθρωποφύλακες, που απαγορεύουν ακόμη και το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αποδεικνύονται κατά τ’ άλλα ένθερμοι οπαδοί της επικοινωνίας όταν αυτή συνίσταται στο να αποστέλλουν μέσω mms φωτογραφίες του, προσφέροντας μια ακόμη απόδειξη του ήθους τους αλλά και της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τις διαρκείς καταγγελίες από τα πρώτα, κρίσιμα για την υγεία του, 24ωρα από συγγενείς, συλλογικότητες και ενώσεις γιατρών και νοσοκόμων, δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε τις φωνές μας με όσους ζητούν την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών που καταδίκασαν ένα νέο άνθρωπο σε απώλεια του ποδιού του, αλλά και την παύση, έστω και τώρα, κάθε εκδικητικής μεταχείρισής του. Όντας σίγουροι πως τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αν στη θέση του Σεϊσίδη βρισκόταν κάποιος Κορκονέας, δηλώνουμε πως στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στον κρατούμενο και καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία Προ. Πο, Δικαιοσύνης και Υγείας να μεριμνήσουν σχετικά, αλλά και τους γιατρούς που είναι υπεύθυνοι για τη ζωή του να πράξουν τα δέοντα και να σταθούν στο ύψος που επιβάλλει η ιατρική δεοντολογία ανεπηρέαστοι, όπως οφείλουν, από τρομολαγνικά σενάρια και αστυνομικές υποδείξεις. Τα δικαιώματα του Σίμου Σεϊσίδη δεν είναι φτηνότερα από των άλλων. Καλούμε κάθε ελεύθερο άνθρωπο να σταθεί στο πλάι του και θυμίζουμε πως εξακολουθεί να χρειάζεται αίμα.

ΑΡΧΕΙΟ