Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

20χρονος κρατούμενος απαγχονίστηκε στο Α.Τ. Νέας Ιωνίας

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Επιμέλεια: Βάσω Σαμακοβλή9/4/2010


Τραγική «απόδραση» 20χρονου αλλοδαπού κρατουμένου από τα Κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ιωνίας. Ο υπό απέλαση νεαρός κρατούμενος εξέπνευσε στην τουαλέτα του κελιού του με αυτοσχέδιο βρόγχο.

Την υπόθεση αυτοκτονίας του κρατουμένου ερευνά η Εισαγγελία Βόλου, ενώ Ένορκη Διοικητική Εξέταση έχει διατάξει η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Στο μεταξύ αστυνομικά μέτρα λαμβάνει η Διεύθυνση και τα κεντρικά Αστυνομικά Τμήματα, καθώς δεν αποκλείεται το περιστατικό να προκαλέσει διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.
Ο υπήκοος Γεωργίας ήταν μόνος του στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ιωνίας. Επέστρεψε το πρωί, περίπου στις 9, στο κελί των κρατητηρίων, μετά από δύο ημέρες προσωρινής κράτησης στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, όπου μεταφέρθηκε λόγω τακτικής απολύμανσης στους χώρους του Α.Τ. Νέας Ιωνίας.
Αστυνομικοί άκουγαν, λένε, το τραγούδι του μέχρι και λίγη ώρα πριν το απονενοημένο διάβημά του. Ακολούθησε σιωπή. Με κινήσεις που κανείς δεν αντιλήφθηκε ο νεαρός Γεωργιανός ξήλωσε το σεντόνι του κρεβατιού του. Με το ύφασμα δημιούργησε αυτοσχέδια θηλιά και κατευθύνθηκε στην τουαλέτα του κελιού, όπου εξωτερικά οι αστυνομικοί φρουροί δεν μπορούσαν να έχουν οπτική επαφή μαζί του.
Έδεσε την άκρη του σεντονιού σε σίδερο από το φεγγίτη εξαερισμού της τουαλέτας σε ύψος δύο μέτρων και πέρασε τη θηλιά στο λαιμό. Βρέθηκε απαγχονισμένος από αστυνομικό του Τμήματος στη 1 μ.μ., όταν κατευθύνθηκε στο κελί για να τον ρωτήσει για το μεσημεριανό φαγητό.
Ο αστυνομικός είδε το κελί άδειο. Στο κάλεσμα προς τον κρατούμενο δεν πήρε απάντηση. Τότε κατευθύνθηκε στην τουαλέτα, αντικρίζοντας τον κρεμασμένο νεαρό αλλοδαπό.
Συνάδελφοι του αστυνομικού έσπευσαν στην τουαλέτα του κρατητηρίου και απελευθέρωσαν τον κρατούμενο από τη θηλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σώμα του ήταν ακόμη ζεστό, που δείχνει ότι είχε αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο πριν. Οι προσπάθειες ανάνηψής του ωστόσο δεν είχαν δυστυχώς αποτελέσματα.
Σε βάρος του 20χρονου Γεωργιανού εκκρεμούσε απόφαση διοικητικής απέλασης. Ο ίδιος φέρεται να είχε καταθέσει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου από το 2009, ενώ ήταν έγκλειστος των φυλακών της Αυλώνας, όπου εξέτιε ποινή για τα αδικήματα της κλοπής και της απείθειας.
Μετά την αποφυλάκισή του από τις φυλακές Αυλώνα είχε συλληφθεί για χρήση πλαστών εγγράφων και οδηγήθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας.
Ο Γεωργιανός κρατούμενος αποφυλακίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες από τις φυλακές Κασσαβέτειας. Με απόφαση διοικητικής απέλασης σε βάρος του, μετά την αποφυλάκισή του κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού. Την περασμένη Δευτέρα έγινε μεταγωγή του στο Κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ιωνίας, ενώ τις επόμενες δύο ημέρες κρατήθηκε στην Ασφάλεια για τις ανάγκες απολύμανσης των κελιών στη Ν. Ιωνία. Επέστρεψε στο Τμήμα χθες περίπου στις 9 το πρωί.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αναμενόταν να εγκριθεί η μεταγωγή του στην Αθήνα, ώστε να παρουσιαστεί ενώπιον Επιτροπής για τη χορήγηση ασύλου.
Διατάχθηκε ΕΔΕ

Στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας μετέβη ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο 20χρονος ήταν χρήστης ή πρώην χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Στα χέρια του υπήρχαν σημάδια από χρήση ηρωίνης.
Την προανάκριση ανέλαβε ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητής Εξέτασης για την αυτοκτονία του κρατουμένου.
Για το θάνατο του 20χρονου Γεωργιανού ενημερώθηκε η Πρεσβεία της χώρας του στην Αθήνα, προκειμένου να εντοπιστούν και ειδοποιηθούν τα συγγενικά του πρόσωπα για την κατάληξή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς του άτυχου κρατουμένου διαμένουν στη Γεωργία, ενώ οι αρχές αναζητούσαν συγγενείς του -και συγκεκριμένα ξαδέρφια του- οι οποίοι φέρεται να διαμένουν στην Αθήνα.
Με την υπόθεση αυτοκτονίας του αλλοδαπού κρατουμένου αναμένεται να ασχοληθεί η ομάδα δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο, μέλος της ομάδας του Δ.Σ.Β. Ελένη Δημητρίου, πρόκειται για συνήθη πρακτική να κρατούνται αλλοδαποί, ενώ έχουν εκτίσει την ποινή τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απέλασής τους ή τους δοθεί άσυλο.

Την ίδια ώρα οικτρές χαρακτηρίζονται οι συνθήκες κράτησής τους. Από τα στοιχεία που έχει η Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Δ.Σ.Β., συνεχίζοντας την έρευνα σχετικά με το θέμα, οι συνθήκες κράτησης χαρακτηρίζονται άθλιες και τριτοκοσμικές.

http://www.taxydromos.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001001001&nodeId=6&articleId=22145

ΑΡΧΕΙΟ