Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Απεργία πείνας στις φυλακές Γρεβενών

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΤΕ ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ,
ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ
Απεργία πείνας των κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φυλακές, είτε παλιές είναι είτε καινούριες, αγνοούν και παραβιάζουν τα δικαιώματα των φυλακισμένων στον ίδιο βαθμό. Οι καινούριες φυλακές των Γρεβενών (που εγκαινιάστηκαν το 2008) δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα γνωστά, διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια, κολαστήρια. Επιπλέον, οι φυλακές Γρεβενών είναι τόσο απομακρυσμένες, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο έστω και στοιχειώδους κοινωνικού ελέγχου και να δυσχεραίνεται το δικαίωμα επικοινωνίας των κρατουμένων με τους οικείους, αλλά και με τους δικηγόρους τους.
Παρά τις εξαγγελίες για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, μετά το μεγαλειώδη αγώνα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές το Νοέμβριο του 2008 και τα αλλεπάλληλα νομοσχέδια, οι φυλακές Γρεβενών αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα των κατασταλτικών προθέσεων των κυβερνήσεων και της αδιαφορίας τους για την καταπάτηση και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Στις 11 Ιανουαρίου, οι κρατούμενοι στη φυλακή Γρεβενών ξεκίνησαν μαζική απεργία πείνας απαιτώντας τα αυτονόητα, καταγγέλλοντας το σωφρονιστικό μεσαίωνα που βιώνουν:

-Η συνήθης εξευτελιστική τακτική του πρωκτικού ελέγχου ζει και δυναστεύει, ακόμα και στις συντομότατες περιπτώσεις μεταγωγών για ιατρικούς λόγους. Όσοι αρνούνται, προσπαθώντας να προστατεύσουν την αξιοπρέπειά τους, κλείνονται στην απομόνωση και αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις.

-Τα αιτήματα για άδειες αγνοούνται ή/ και η εξέτασή τους καθυστερεί απαράδεκτα.

-Το πειθαρχικό καθεστώς θυμίζει χούντα, καθώς οι κρατούμενοι διώκονται για το παραμικρό.

-Αγνοούνται τα αιτήματα προς ακρόαση, ακόμα και για άτομα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

-Δεν υπάρχει γιατρός για 330 κρατούμενους.

-Δεν υπάρχει γραμματεία που να δίνει πληροφορίες και να εξυπηρετεί ανάγκες των κρατουμένων.

-Τα ωράρια των επισκεπτηρίων αλλάζουν απρογραμμάτιστα, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να στερούνται την απαραίτητη επαφή με τον έξω κόσμο και οι συγγενείς που κάνουν ολόκληρο ταξίδι μέχρι τις απομονωμένες φυλακές να βρίσκονται προ απροόπτου και να μην μπορούν να δουν τους οικείους τους, που βρίσκονται έγκλειστοι.
-Ο προαυλισμός λαμβάνει χώρα σε πολύ περιορισμένο χώρο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στον προαύλιο χώρο δεν υπάρχουν όργανα γυμναστικής για τον ελεύθερο χρόνο των κρατουμένων.

-Θέρμανση υπάρχει μόνο για μία ώρα το πρωί.

-Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν τα πάντα, ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης, που η φυλακή θα έπρεπε να παρέχει, όπως για παράδειγμα, το μαξιλάρι!

-Στο σούπερ μάρκετ του καταστήματος δεν υπάρχει τιμοκατάλογος, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να πληρώνουν αυθαίρετες και παράνομες τιμές.


Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κρατουμένων
Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944361139, 6936514299, 210-3635667

ΑΡΧΕΙΟ