Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Θεσσαλονίκη - Νοέμβρης: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στις φυλακέςΗ κινηματογραφική ομάδα Cine Libre συνεχίζει τις προβολές της στο Κοινωνικό Κέντρο- Στέκι Μεταναστών κάθε Κυριακή στις 8.30. Ο Νοέμβρης είναι αφιερωμένος στις φυλακές και τον εγκλεισμό. Η κεντρική εκδήλωση διοργανώνεται στις 24 Νοέμβρη στις 8.30 με τίτλο «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε. Οι φυλακές μένουν» διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

8/11 Καραντιρού, η μέρα της σφαγής (Ε. Μπαμπένκο, Βραζιλία, Αργεντινή, 2003)
15/11 Λεονέρα (Τραπέρο, Αργεντινή, Ν. Κορέα, Βραζιλία, 2008)

22/11 Μισώ τον ήλιο που βγαίνει για όλους (Συλλογικό έργο, 2007)

Φυλακισμένος Κόσμος (2007)

29/11 Το φιλί της Γυναίκας Αράχνης (Ε. Μπαμπένκο, ΗΠΑ, 1985)

Λίγα λόγια για την ταινία «ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΡΟΥ, Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ»

Μια ιστορία μέσα από τη ματιά ενός γιατρού, ο οποίος εργάζεται στις φυλακές του Σάο Πάολο. Οι συναντήσεις του γιατρού µε τους ασθενείς του γίνονται ένα παράθυρο στην καθημερινότητα του περιθωρίου. Με την πάροδο του χρόνου, κερδίζει το σεβασμό της κοινότητας των φυλακισμένων. Οι επισκέψεις σε ασθενείς του AIDS γίνονται αφορμή για να παρουσιαστούν κάποιες προσωπικές ιστορίες καθώς και οι επαίσχυντες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων.

Το Καραντιρού ήταν χώρος κράτησης προφυλακισμένων και όχι κανονική φυλακή. Ήταν χωρητικότητας 3.000 ατόμων, αλλά εκείνη την εποχή οι κρατούμενοι έφταναν τους 7500 οι οποίοι ζούσαν κάτω από δικούς τους νόμους και ιεραρχικές δομές εξουσίας. Τα δικαιώματα και οι παροχές ήταν ανάλογα με το ρόλο του καθενός στο εσωτερικό της φυλακής. Η διαπραγμάτευση της εσωτερικής τάξης ήταν υπόθεση των ίδιων των κρατουμένων και όχι των σωφρονιστικών αρχών. Κατά τη διάρκεια εξέγερσης τον Οκτώβριο του 1992 111 άοπλοι κρατούμενοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τις δυνάμεις καταστολής.

Στις 8 Δεκέμβρη του 2002 οι φυλακές Καραντιρού κατεδαφίστηκαν με σκοπό τη δημιουργία πάρκου αναψυχής και αθλητισμού.

Παραγωγή: Βραζιλία - Αργεντινή (2003)

Σκηνοθεσία: Εκτορ Μπαμπένκο

Πρωταγωνιστούν: Λουίζ Κάρλος Βασκοντσέλο, Μίλτον Γκονσάλες, Ιβάν Ντε Αλμέιντα

ΑΡΧΕΙΟ