Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Καταδικάζουν τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές

ΤΟ ΕΘΝΟΣ
19/10/2009


ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Σε έρευνα τεσσάρων εγκληματολόγων διαμαρτύρονται για την υγειονομική περίθαλψη, τα επισκεπτήρια και τις άδειες. Τον χειρότερο βαθμό απέσπασαν οι φυλακές Κορυδαλλού

 Κάτω από τη βάση «βαθμολογούνται» τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας από τους ίδιους τους κρατούμενους, οι οποίοι στο σύνολό τους χαρακτηρίζουν ως μη αποδεκτές τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά διαμαρτύρονται για ελλιπή υγειονομική περίθαλψη, για την απασχόληση, για τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, για τις χορηγούμενες άδειες και για την πειθαρχική τους μεταχείριση από τις διοικήσεις των φυλακών.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, το 56,1% τη θεωρεί ως μη ικανοποιητική

Σε έρευνα τεσσάρων εγκληματολόγων, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ΑΠΘ με θέμα «Ο Δρόμος προς τη Δικαιοσύνη», 123 κρατούμενοι σε πέντε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας (δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού και Διαβατών, αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου και ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού), κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις συνθήκες κράτησής τους.

Στην κλίμακα 1-60 η μέση αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης έφτασε στο 26,7%, με την πλειονότητα των κρατουμένων να κρίνουν αρνητικά την εικόνα των κελιών και θαλάμων, των λουτρών, των χώρων εργασίας και εκπαίδευσης, αλλά και την ποιότητα εξαερισμού, φωτισμού και θέρμανσης στους χώρους των φυλακών.

Τον χειρότερο «βαθμό» -μόλις 19,6 με άριστα το 60- πέτυχαν οι φυλακές Κορυδαλλού, ενώ τον καλύτερο το ψυχιατρείο κρατουμένων του ίδιου καταστήματος με 34,9. Το κατάστημα κράτησης νέων του Βόλου συγκέντρωσε 29,5, οι αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας 28,9 και οι φυλακές Διαβατών 27,8.

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τις συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης, όπου τους δόθηκε η κλίμακα 1-40, οι κρατούμενοι τις βαθμολόγησαν με μέσο βαθμό 16, με τη χειρότερη επίδοση και εδώ να συγκεντρώνει ο Κορυδαλλός (13) και την καλύτερη το ψυχιατρικό του κατάστημα (20,7).

Στην ίδια ερώτηση, τα Διαβατά «βαθμολογήθηκαν» με 17,1, η Κασσάνδρα με 16,9 και ο Βόλος με 15.

Εξι στους δέκα κρατούμενους (ποσοστό 60,2%) θεωρούν ικανοποιητική τη συχνότητα του επισκεπτηρίου και το 30,1% θα ήθελε πιο συχνά επισκεπτήρια. Σε ό,τι αφορά, όμως, τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, η πλειονότητα (56,1%) τη θεωρεί ως μη ικανοποιητική, ενώ το 66,7% βρίσκει κακές τις συνθήκες διεξαγωγής του επισκεπτηρίου.

Το 65,85% θεωρεί πως χορηγούνται δύσκολα οι τακτικές άδειες στους κρατούμενους και το 64,2% βλέπει αρνητικά την εργασία στις φυλακές, θεωρώντας την ως κάτι «βαρετό», «αναγκαίο» ή κάτι που «απλώς εξυπηρετεί την ίδια τη φυλακή».

Σε ό,τι αφορά τέλος την πειθαρχική μεταχείριση, το 39,2% θεωρεί πως δεν απονέμεται ορθά, το 27,6% έχει θετική άποψη, ενώ το 30,89% αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε εντός του 2009 από τους εγκληματολόγους Ν. Κουλούρη, Β. Τσιλώνη, Δ. Παπαχρήστου και Σ. Γιοβάνογλου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=7184898#

ΑΡΧΕΙΟ