Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Δύο «βόμβες» στη Δικαιοσύνη

Ελευθεροτυπία
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ-ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Το στοίχημα με το οποίο θα αναμετρηθεί ο νέος υπερυπουργός Χ. Καστανίδης στον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης δεν έχει κερδηθεί από τους προκατόχους του. Μαζί με τις φιλόδοξες εξαγγελίες για διαφάνεια στη δημόσια ζωή και προστασία-διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων που πρέπει να υλοποιήσει, κρατά στα χέρια του δύο βραδυφλεγείς βόμβες που άφησε αποχωρώντας ο Ν. Δένδιας .Μια Δικαιοσύνη που ασθενεί σοβαρά και φυλακές που λειτουργούν κυρίως ως φυτώρια εγκλήματος και αποθήκες ψυχών. Πιο ξεκάθαρη παραδοχή για το έργο που δεν έγινε στους δύο αυτούς τομείς επί των ημερών της Ν.Δ. ήρθε από τον, μέχρι χθες, καθ' ύλην αρμόδιο. Ο ίδιος ο τέως υπουργός Ν. Δένδιας, κατά την εθιμοτυπική τελετή παράδοσης-παραλαβής, ομολόγησε ότι ο διάδοχός του θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα τεράστια αυτά προβλήματα, για τα οποία αρκέστηκε να πει ότι ελπίζει να τα λύσει η νέα κυβέρνηση. Ας δούμε τι παραλαμβάνει ο κ. Καστανίδης:

Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη χτυπάει κόκκινο. Ο χρόνος προσδιορισμού, έκδοσης, καθαρογραφής και θεώρησης των αποφάσεων συνεχώς μεγαλώνει, οι υποθέσεις λιμνάζουν και ο πολίτης για να βρει το δίκιο του πρέπει να κάνει υπομονή πέντε και έξι και επτά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. Το καθεστώς οιονεί αρνησιδικίας έχει πλέον παγιωθεί, με τα κενά σε δικαστές, γραμματείς και υπαλλήλους να εξακολουθούν να είναι πολλά και τη μηχανοργάνωση εξαιρετικά ελλιπή. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο χώρος των φυλακών. Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη για γενναία και ταχεία αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, τα μέτρα που πάρθηκαν δεν απέδωσαν.

Παράλληλα, με ανοιχτό το μέτωπο της διερεύνησης σκανδάλων («Ζίμενς», Βατοπέδι, ομόλογα κ.λπ.) η νέα ηγεσία καλείται να πάρει μέτρα για να επανακτήσει ο θεσμός το χαμένο του κύρος και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η Δικαιοσύνη χρησιμοποιήθηκε από τη Ν.Δ. ως όχημα κυβερνητικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων: Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, το φιάσκο της μη παράδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου και η καταγγελία του αντιπροέδρου Α.Π. Ν. Παπανικολάου για παρεμβάσεις στο έργο του, όταν ασκούσε τον πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του πρώην ανακριτή τής «Ζίμενς» Ν. Ζαγοριανού, μέχρι τις παραιτήσεις δύο εισαγγελέων για την υπόθεση Βατοπεδίου και τους χειρισμούς του πρώην εισαγγελέα του Α.Π. Γ. Σανιδά, αλλά και του πρώην προέδρου Α.Π. Ρ.Κεδίκογλου σε κρίσιμες υποθέσεις.

Στο νομοθετικό πεδίο, ο νέος υπουργός καλείται να ακυρώσει επιλογές της Ν.Δ. που έχουν αποδοκιμαστεί από κόμματα και νομικούς:

* Ποινικοποίηση της κουκούλας. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο κ. Καστανίδης είχε αντιταχθεί στη λογική της αύξησης των ποινικών κυρώσεων ως μέτρο αντιμετώπισης της δράσης των κουκουλοφόρων: «Σε ποιο ποινικό σύστημα της Ευρώπης έχετε διδαχθεί ότι μπορείτε να νομοθετείτε, όπως και όποτε θέλετε, να επιβάλετε όποιες ποινές θέλετε, ανατρέποντας βασικές αρχές του ποινικού μας πολιτισμού;».

* Κάμερες. Εχει δεσμευθεί ότι θα πρέπει να αποσυρθεί ως αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των καμερών στους δημόσιους χώρους. Εκτός από την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, που συνεπάγεται η γενικευμένη και χωρίς όρια ηλεκτρονική παρακολούθηση, δεν βοηθά στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

* Αυτοδιοίκητο δικαστηρίων. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποσχεθεί ότι θα καταργήσει το καθεστώς επιλογής των προϊσταμένων των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως ισχύει σήμερα, και θα επαναφέρει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, όπου οι ίδιοι οι δικαστές επιλέγουν τους συναδέλφους τους που θα τους διοικήσουν.

* Νόμος περί ευθύνης υπουργών. Χωρίς να υπάρχουν περιθώρια μεγάλων και ουσιαστικών ανατροπών μέχρι την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν το σημερινό σύστημα ποινικής ασυλίας των υπουργών, αν και διατυπώνονται επιφυλάξεις ότι θα επιφέρουν απλώς εξωραϊσμό του νόμου.

* Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Παρέμβαση που έχει εξαγγελθεί και αποτελεί αίτημα και του δικαστικού κόσμου.

* Επικοινωνία κρατουμένων. Σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των τζαμιών και τηλεφώνων στην επικοινωνία κρατουμένων και δικηγόρων, αλλά πολιτική βούληση εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=90738

ΑΡΧΕΙΟ