Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την άμεση αποφυλάκιση της νεαρής κρατούμενης, Χριστίνας Κυριμοπούλου

15/07/2009

Από τον Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την άμεση αποφυλάκιση της νεαρής κρατούμενης, Χριστίνας Κυριμοπούλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση αποφυλάκιση της νεαρής ρομά Χριστίνας Κυριμοπούλου, της οποίας η ζωή διατρέχει πλέον σοβαρό κίνδυνο, μετά και την τελευταία απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε μέσα στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών πριν λίγες ημέρες.
Η Κυριμοπούλου είναι ένα κορίτσι που πέρασε ήδη αρκετά χρόνια στις φυλακές, ανήλικη και εγκαταλειμμένη από την οικογένειά της και είδε τις ελπίδες της για αποφυλάκιση να χάνονται μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών.
Πιστεύουμε ότι, στην λήψη των αποφάσεων για αποφυλακίσεις που αφορούν περιπτώσεις νέων ανθρώπων, που βρίσκονται στις φυλακές για μικροαδικήματα, μεταξύ των οποίων χρήση και μικροεμπορία ναρκωτικών, που συνήθως παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς και χρειάζονται ταυτόχρονα εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη, πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη και άλλοι παράγοντες, και όχι μόνο η ύπαρξη ή μη εν ενεργεία πειθαρχικών ποινών.
Όπως το γεγονός ότι, δυστυχώς αυτή τη στιγμή, οι ανήλικες κρατούμενες εκτίουν την ποινή τους μαζί με ενήλικες, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη λόγω απουσίας ψυχιάτρου.
Θέλουμε ακόμη να επισημάνουνε αυτό που αναφέρεται και στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρθρο 37 εδ.β, ότι «κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται την ελευθερία του/της κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να αποτελεί παρά έσχατο μέτρο και να είναι της μικρότερης δυνατής χρονικής διάρκειας».
Σε κάθε περίπτωση, η απουσία των δομών εκπαίδευσης, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, που αποτελούν υποχρέωση του κράτους δικαίου, δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να επιβαρύνουν ένα ήδη επιβαρυμένο, παρατημένο στη μοίρα του παιδί.

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/10801c59-ee4f-4157-938f-60b070bc8d67

ΑΡΧΕΙΟ