Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Έκκληση των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου για αποφυλάκιση της Χριστίνας Κυριμοπούλου

«Κανένα παιδί να μη στερείται την ελευθερία του/της κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να μην αποτελεί παρά ένα έσχατο μέτρο και να είναι της μικρότερης δυνατής χρονικής διάρκειας» [Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρθρο 37, εδ. β’]

Η νεαρή ρομά Χριστίνα Κυριμοπούλου, 20 χρόνων σήμερα, βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή 8 ετών για κλοπές που διέπραξε παιδί ακόμα, σε ηλικία 14 ετών. Τα προβλήματα που βίωνε ήδη πριν την επαφή της με το ποινικό σύστημα, με αποκομμένους οικογενειακούς δεσμούς και στήριξη και τα οποία επιβάρυνε δραματικά ο εγκλεισμός, έχουν οδηγήσει την Χριστίνα Κυριμοπούλου σε επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας. Με βάση ιατρική γνωμάτευση του Νοσοκομείου Νταού Πεντέλης, στο οποίο εξετάστηκε η κρατούμενη το 2003, η επιμελήτρια ανηλίκων του δικαστηρίου ανηλίκων είχε αιτηθεί την μεταφορά της Χριστίνας Κυριμοπούλου σε κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη ιατρική και ψυχιατρική φροντίδα. Το αίτημα της δεν έγινε δεκτό. Έκτοτε υπήρξαν κι άλλες ανάλογες γνωματεύσεις, αλλά η νεαρή κρατούμενη παραμένει στη φυλακή χωρίς την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που εγνωσμένα έχει ανάγκη, με συνέπεια να επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση της υγείας της.
Πριν λίγες ημέρες, η Χριστίνα Κυριμοπούλου αποπειράθηκε και πάλι να αφαιρέσει τη ζωή της, κόβοντας τις φλέβες της. Δυστυχώς, και ενώ είχε ήδη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την υπό όρους αποφυλάκισή της, το Συμβούλιο της φυλακής αποφάσισε να μην την επιτρέψει και, παράλληλα, διέταξε την πειθαρχική μεταγωγή της σ’ άλλη φυλακή: η πειθαρχική ποινή των 6 μηνών, που της επιβλήθηκε γιατί προσπάθησε να βλάψει τον εαυτό της, της στερεί το δικαίωμα της αποφυλάκισης και της παροχής ψυχολογικής βοήθειας.
Είναι προφανές ότι η απόφαση για παράταση του εγκλεισμού της Χριστίνας Κυριμοπούλου την εκθέτει πλέον σε συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας για τη ζωή ή την σωματική της ακεραιότητα, καθώς στην περίπτωσή της το σωφρονιστικό σύστημα φαίνεται να επιδεικνύει όχι μόνον υπέρμετρη αυστηρότητα αλλά, κυρίως, απόλυτη αδιαφορία απέναντι στην απελπισμένη και αναπόδραστη πορεία προς τον θάνατο ενός 20χρονου κοριτσιού
Επειδή η νομοθετική ρύθμιση της στερητικής της ελευθερίας ποινής δεν τοποθετεί τον κρατούμενο εκτός της προστασίας του Δικαίου και οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να έχουν δικαιώματα των οποίων απαιτείται ο σεβασμός σ’ ένα κράτος δικαίου, εμείς οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου υποστηρίζουμε το αίτημα των χιλιάδων πολιτών για άμεση αποφυλάκιση της Χριστίνας Κυριμοπούλου, προκειμένου να της παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική και κοινωνική υποστήριξη που θα την βοηθήσει να ορθοποδήσει. Η παράταση του εγκλεισμού της δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία ενώ είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να χρεωθεί το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα έναν ακόμα θάνατο κρατουμένου, τον οποίο μάλιστα προαναγγέλλει εδώ και χρόνια η κατάσταση της κρατούμενης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους 131 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχουν κατατεθεί περισσότερες από 2 000 υπογραφές πολιτών σε κείμενο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων.

Για την αποφυλάκιση της Χριστίνας Κυριμοπούλου υπογράφουμε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση, δηλώνοντας όνομα και εκλογική περιφέρεια:

christina_kyrimopoulou@yahoo.gr

ΑΡΧΕΙΟ